(16.00 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Je to transparentní výběrové řízení, jsou to městské a krajské zakázky do posledního detailu na internetu - kdo rozhodoval, proč rozhodoval, o čem rozhodl, jaká je zpětná vazba, kolik to stálo, jaká byla změnová řízení. To je snad jediný model, a pak samozřejmě digitalizace veřejné správy, která odosobňuje celou řadu řízení. Budete mít možnost na této schůzi hovořit o registrech veřejné správy, které by mohly zásadním způsobem vstoupit do jednotlivých řízení, kde je nějaká rozhodovací pravomoc osoby, kde existuje nějaké razítko, kde existuje nějaká pravomoc spojená potenciálně s korupcí.

Já jsem hluboce přesvědčen, že to jsou nástroje, které mohou v konečném důsledku vést k systémovému snížení korupce, protože vedle těchto preventivních nástrojů musí existovat represe. A tady souhlasím s tím, že v otázkách represe jak vaše vlády, tak naše vláda zatím selhávají.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi vlády. Příležitost pro pana místopředsedu Zaorálka.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane premiére, ta věta, kterou jste řekl, že vláda neudělala ještě nic, je absolutně pravdivá, ale je strašná. Protože podívejte se do Polska, Německa, dokonce na Slovensko - tam všude, podívejte se, už něco vlády udělaly. Ale skutečnost je taková, že pokles průmyslové výroby v České republice je dramatický. Vy jste se měli už dávno připravit na to, že roste a poroste nezaměstnanost v této zemi. Vy jste už dávno měli udělat kroky pro to, aby Česká republika byla připravena čelit např. bankrotům podniků, situacím, ve kterých se lidé ocitají. Dokonce obce zasahují a ze svých rezerv dávají prostředky, a to jsou schopny dva tři měsíce jim poskytnout nějaké minimální… vy nejste připraveni vůbec a neděláte nic, to máte pravdu. Jsme předsednickou zemí Evropské unie, která by mohla dělat trojnásobně víc než jiní. Právě v Evropské unii bychom dneska měli být maximálně pohybliví, činní, starat se o to, jak se vydávají prostředky, aby to neohrožovalo naši konkurenceschopnost. Sto věcí byste měli dělat. A máte pravdu, neděláte nic. To je výborná tečka za dnešními interpelacemi. (Potlesk části poslanců.)

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já myslím, že to není tečka. Já pokládám tyto věci za mimořádnou drzost. My jsme mimo jiné, pane místopředsedo, zdvojnásobili investice do infrastruktury od dob vašich vlád. My jsme v loňském roce prosadili snížení sociálního pojištění a nechali jsme daňovým poplatníkům 22 mld. korun na spotřebu. My jsme mimo jiné už udělali rozhodnutí v České exportní bance a EGAPu, která už teď začala fungovat, mimo jiné EGAP - 95 % účasti a 5 % spoluúčasti na 1 %. Celou řadu, desítky opatření, která děláme permanentně.

Pokud jsem řekl, že jsme ještě nepředložili ucelený materiál, tak to je to, co se možná zdá, že jsme neudělali nic. Já vás ubezpečuji, že jestli jsme něco udělali pro to, abychom zvládli tuto situaci, tak to je napravení vašich chyb v rozpočtování a veřejných financích. To byl ten základní krok, a proto jsme schopni vůbec mít nějaký prostor pro nějaké řešení. (Potlesk pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi vlády a nyní se svou interpelací vystoupí pan poslanec Vladimír Hink. - Promiňte, já jsem se tak zaposlouchal, že jsem unesen přehlédl čas. Tak se omlouvám panu poslanci Hinkovi, který už zřejmě byl překvapen, že jsem ho vyvolal. Poděkuji panu premiérovi za jeho část ústních interpelací a přistoupíme k interpelacím na jednotlivé ministry.

Takže v tuto chvíli má příležitost paní poslankyně Ladislava Zelenková, která bude interpelovat ministra školství Ondřeje Lišku.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Děkuji za slovo. Máme tady opravdu, kolegyně a kolegové, reprezentativní zastoupení vlády. Kde je místopředseda - pan premiér odchází. (Smích v sále.) Takže koření politiky - interpelace - se v Česku zřejmě nadále konat nebude. Mně tedy nezbývá než načíst svoji interpelaci na nepřítomného pana ministra.

Vážený pane ministře. V minulém roce a samozřejmě i v tomto roce 2009 opakovaně slyšíme vaše spokojené konstatování o tom, jak jste vybojoval pro regionální školství 4,5 půl miliardy. Prohlásil jste, že je dáte těm nejlepším učitelům, to znamená že nebudou pro všechny, nepůjdou plošně do tarifů, ale na takzvané osobní ohodnocení. Já teď nechci zpochybňovat, do jaké míry je rozumné nadstandardně zvyšovat tyto složky nenárokové, jestli je správné základní nárokový plat kantora nechat zmrazený. Já si to osobně nemyslím, ale to je otázka na jinou a složitější debatu.

Moje otázka je daleko jednodušší. Jak je možné, že učitelé ještě nedostali peníze, které od ledna 2009 měli dostat? V lednové výplatě učitelé, ani ti vámi avizovaní nejlepší, peníze nedostali. Nedostal je nikdo. Takže jak je to možné, pane nepřítomný ministře školství

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, tak doufám, že interpelace bude vyřízena tak, jak ukládá jednací řád, ve 30 dnech.

Další interpelace je interpelace na pana ministra Jiřího Pospíšila. Interpelovat bude pan poslanec Jeroným Tejc ve věci exekucí. Prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, já bych se rád zabýval otázkou centrální evidence exekucí, která má shromažďovat data o stovkách tisíc osob. Tak jak jsme si mohli v poslední době v médiích všimnout, vznikl spor především v exekutorské komoře o to, jakým způsobem bude tato databáze a tato evidence spravována. Navzdory zákonu, podle něhož má tuto evidenci spravovat exekutorská komora, tak ji spravuje firma Neutri, která má velmi podivné a netransparentní majetkové poměry a není zcela jasné, kdo za touto firmou stojí. Podle vyjádření několika exekutorů samotných může dojít ke zneužití dat, která jsou tam o těchto stovkách tisíc lidí, kteří byli nebo budou nebo jsou postiženi exekucí. Mohou být tato data zneužita, mohou být použita k vydírání anebo mohou být poskytována jiným firmám za účelem prodeje pohledávek. Jde totiž o to, že tato data mohou být, pokud k nim bude přístup a nebude jasně zabezpečena ochrana těchto dat, sumarizována, dělena podle různých kritérií a samozřejmě je riziko, že budou zneužita.

Proto se vás, pane ministře, dovoluji zeptat, jak hodláte s touto věcí naložit, jakým způsobem a jaká opatření chcete proti této věci činit a zda máte připraveno nějaké řešení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji vám, pane předsedající. Já se pokusím stručně reagovat na dotazy, které zde byly položené.

Úvodem je třeba říci, že výběr subjektu, který má vést centrální evidenci exekucí, učinila exekutorská komora, nikoliv Ministerstvo spravedlnosti. Exekutorská komora je samosprávným subjektem založeným zákonem a bohužel zákon, který byl přijat v roce 2001, má mnoho nedostatků a jedním z nich je, že Ministerstvu spravedlnosti chybějí jakékoliv sankční možnosti, jak zasáhnout proti exekutorské komoře ve chvíli, kdy tato činí kroky v rozporu se zákonem anebo kroky, které jsou minimálně podivné. A tím nechci říci, že se přímo jedná o tento konkrétní případ.

Já se snažím už rok dotlačit exekutorskou komoru k tomu, aby plnila svoji zákonnou povinnost a aby spustila systém centrální evidence exekucí. V létě byla vydána vyhláška ze strany ministerstva, která stanovuje jasné podrobnosti pro to, jak má být s údaji nakládáno, respektive v jakých lhůtách mají být registrovány. Bohužel exekutoři dosud, respektive jejich komora, tuto vyhlášku nenaplňují a dosud ji nespustili. Mohu vám zde doložit x jednání, která mezi Ministerstvem spravedlnosti a exekutorskou komorou od té doby byla. Mám zde písemnou korespondenci, která je samozřejmě panu poslanci též k nahlédnutí.

Osobně si myslím, že klíčovým problémem je právě ona právní úprava, a proto musíme podle mého názoru ještě v tomto volebním období přijmout novelu, kterou v tuto chvíli projednává Legislativní rada vlády a která umožňuje státní moci, potažmo Ministerstvu spravedlnosti, zasáhnout proti komoře, pokud porušuje zákon, dát tam skutkovou podstatu správního deliktu, která toto umožní, protože jinak mám pocit, že se nám těžko donutí - nejsou legální právní prostředky, jak donutit komoru, aby v tomto směru naplnila zákon.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP