(17.00 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, paní ministryně. Nyní přistoupíme k další interpelaci, a tou bude interpelace pana poslance Václava Snopka na pana ministra zemědělství Petra Gandaloviče ve věci aglomerace plus kanalizace.

 

Poslanec Václav Snopek: Vážený pane místopředsedo. Vážený pane ministře, sám jste v loňském roce prohlásil, že Česká republika má problémy s odkanalizováním měst a obcí a že více jak 10 % aglomerací v podstatě nemá připraveny projekty a nebudou schopny do roku 2010 Evropou kladené požadavky splnit. Problém, který se v této souvislosti ještě vyskytuje, je ten, že některé obce mají zpracován plán, ovšem klíčové slovo je aglomerace. Aglomerace je definována a jsou tam stanovena dvě kritéria. Především otázka spojitost zástavby a druhé hledisko je otázka efektivity, tedy kolik stojí odkanalizování na jednoho obyvatele. Problém, který se vyskytuje v řadě měst a obcí, se vyskytuje i v Pardubicích, a to je to, že tyto podmínky zejména z pohledu spojitosti zástavby nemohou spojit sloučené obce, neboť vzdálenost je větší než 200 metrů těchto následujících součástí obce od plynulé zástavby. Existují na to dva výklady. Výklad Ministerstva zemědělství, který je benevolentnější a umožnil by vlastně čerpání evropských peněz. Avšak gestorem vyplácení a schvalování těchto dotací je Státní fond životního prostředí a ten se drží striktně mapových podkladů. Nechá se říci, že toto hledisko efektivity, když se jedná o odkanalizování na jednu čističku v rámci jednoho města, se vlastně ztrácí.

Pane ministře, jste schopen s tímto něco udělat, zejména z pohledu, že se chystáme přijmout další dotaci, a tento materiál je i na programu této schůze, abychom tedy čerpali peníze a z druhé stránky neměli možnost vlastně tato díla realizovat? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Prosím pana ministra Petra Gandaloviče, by se ujal slova.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, problematiku, o které hovoří pan poslanec Snopek, znám velmi dobře, protože je předmětem už prakticky rok probíhající korespondence mezi naší úřadem, Ministerstvem životního prostředí a Státním fondem pro životní prostředí ze strany pana primátora města Pardubice pana Demla.

Musím říci, že tady trošku se trefujete do jisté kompetenční otázky mezi Ministerstvem zemědělství jakožto orgánem, který je zodpovědný, respektive ústředním státním orgánem v oblasti vodovodů a kanalizací, a resortem životního prostředí, které je zase tím hlavním nositelem finančních prostředků z Evropské unie, které se vlastně dnes fakticky mohou stát jedním z významných zdrojů financování rozvoje vodovodů a kanalizací.

Jsem si vědom toho, že vás jako poslance ani primátora města ani občany dotyčných území nemusí zajímat naše kompetenční pošťuchování a že žádáte jednoznačnou odpověď, jakým způsobem bude zajištěno to, aby příslušné lokality byly zahrnuty do příslušného projektu. Já vám zde na tomto místě musím slíbit, že udělám vše pro to, aby spor o zařazení těchto obcí do příslušné aglomerace byl co nejdříve ukončen, nicméně chci také zdůraznit, že určitou kompetenci v této oblasti má i Pardubický kraj, který stanovuje hranice aglomerace administrativním způsobem, to znamená vlastně stanovuje v takzvaném plánu rozvoje vodovodů a kanalizací na území kraje to, zda příslušná obec do aglomerace spadá, nebo nikoliv. Na tomto místě si tedy trošku troufnu i říci, že možná kdyby se bývalo spustilo řízení o změně hranice plánu rozvoje vodovodů a kanalizací Pardubického kraje, tak to, co se zdálo ze začátku, že trvá dlouho a že je komplikované, tak najednou teď, po tomto roce probíhající korespondence, už by touto dobou mohlo být hotové. Proto také prosím, abyste zvážil i možnost projednat tuto záležitost na příslušných pracovištích úřadu Pardubického kraje. Já svým kolegům dám také za úkol, aby zjistili, jestli tento způsob by nakonec ve svém důsledku nebyl rychlejší než snaha o změnu pojetí ze strany resortu životního prostředí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře. Pan poslanec Snopek je spokojen s odpovědí pro tuto chvíli.

Poprosím dalšího z pánů poslanců, kteří se přihlásili. Tím je pan poslanec Šenfeld, který bude interpelovat pana ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila ve věci dodávek detekčních rámů pro Vězeňskou službu.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, předmětem mé interpelace jsou dvě veřejné zakázky nazvané GŘ OL, pořízení detekčních rámů, a GŘ OL, pořízení rentgenů zavazadel, zadávané Vězeňskou službou České republiky se sídlem Soudní 1672/1A, Praha 4. Předmětem zakázky bylo dodání 38 kusů průchozích detekčních rámů za cenu necelých 5 mil. korun bez DPH a 16 kusů zařízení rentgenů za téměř 18 mil. korun bez DPH. Vše včetně uvedení zboží do provozu na místě určení, určených 16, respektive 24 místech v České republice. Dne 16. 12. 2008 zadavatel rozhodl o výběru nejvhodnější nabídky, přestože požadovaný termín ukončení plnění byl již 15. prosince a ten samozřejmě uplynul.

Nyní k otázkám, vážený pane ministře. Je způsob zadávání a řešení veřejných zakázek v tak významné oblasti, jakou je bezpečnost ve vězeňství, vhodný tak neobvykle uspěchaným způsobem? Jak mají dodavatelé realizovat výše uvedené dodávky včetně montáže, školení obsluhy, vypracování revizních zpráv a tak podobně v rozsahu stanoveném zadávací dokumentací v 16 a 24 věznicích v České republiky za jeden, respektive tři pracovní dny? Nevylučuje takový způsob zadávání zakázek účast subjektů, které nejsou předzásobeny, což v této oblasti a poptávkových množstvích není obvyklé? Nevzbuzuje takový způsob zadávání zakázek podezření ze zmanipulovanosti při následných činnostech potřebných k uvedení dodávek do provozu?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Poprosím pana ministra o odpověď.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážený pane poslanče, dámy a pánové, budu velmi stručně reagovat. Já jsem si nechal připravit k této otázce, k tomuto výběrovému řízení, respektive ke dvěma výběrovým řízením, která jsou zde zmiňována, čísla, respektive to, v jakých časových osách tato výběrová řízení probíhala, a ta čísla nebo ta data jsou odlišné od toho, co mně pan poslanec poskytl v podkladech v dnešní interpelaci.

Já tedy jsem dnes v pozici, kdy mám na jedné straně interpelaci poslance a na druhé straně čísla, která mě poskytlo Generální ředitelství Vězeňské služby spolu s ekonomickým odborem. Považuji tedy za nutné, pokud chceme být maximálně důslední a korektní, aby celou věc prošetřil Odbor generální inspekce Ministerstva spravedlnosti a konstatoval, která čísla jsou správná. Jinými slovy, já i přesto, že nemám důvod nevěřit Generálnímu ředitelství Vězeňské služby a ta jejich čísla považuji za věc pro mě danou, tak proto, že chci vyloučit jakékoliv pochybnosti, které by v tak citlivých věcech, jako jsou veřejné zakázky, mohly nastat, tak jsem již dnes požádal OGI, Odbor generální inspekce, aby celou věc posoudili a hlavně aby na stůl dali jasnou zprávu o tom, v jakých datech jednotlivé úkony tohoto výběrového řízení probíhaly.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP