(19.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Pouze bych se chtěl zeptat pana ministra, jestli to, že se během roku změnila rozpočtová pravidla a změnila se metodika započítávání příjmů, výdajů z rezervních fondů, mohlo ovlivnit onu výši rozpočtového schodku na konci roku. A jestliže ano, tak v jakém rozsahu. Jestli v tuto chvíli Ministerstvo financí ví, kdyby byla použita stará metodika, která platila v roce 2007, jestli by ten schodek byl také 19 miliard, nebo jestli by to bylo méně, nebo jestli by to bylo více. Já myslím, že je důležité si tuto věc uvědomit, protože vlastně došlo k velkému zásahu do metodiky započítávání příjmů, výdajů z rezervních fondů počátkem roku 2008, a pro to, abychom mohli porovnávat deficit státního rozpočtu s ostatními srovnatelnými údaji, je dobré disponovat touto informací. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Odpoví pan ministr financí Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Schodek jak relativní, tak v nominálním čísle byl vykázán v souladu s platnou legislativou. Znovu opakuji, deficit veřejných rozpočtů byl 1,2 procenta hrubého domácího produktu a na tom se nic nemění, protože změna metodiky související se změnou rozpočtových fondů na nároky to nijak neovlivňuje. Samozřejmě kdyby zůstala stará metodika, tak by nominální schodek státního rozpočtu byl zhruba dvojnásobný. Promiňte, že teď neřeknu přesné číslo. Nicméně tyto prostředky nebyly utraceny a byly, jak jistě dobře víte, 26. ledna použity ke snížení schodku jako jedno z protikrizových opatření, vzhledem k propadu příjmů, hospodářské krize. Přesné číslo jsem připraven vyčíslit během tří čtyř týdnů. Nicméně ta metodická změna samozřejmě nominální výši logicky ovlivnila, a to nikdo z nás nikdo netajil.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já si myslím, že je důležité, aby právě Ministerstvo financí poskytovalo korektní informace a přesné informace. Já jsem se díval na tiskovou zprávu, kterou vydalo Ministerstvo financí vzápětí poté, kdy mělo spočítány účty, a dospělo k onomu číslu 19 miliard Kč schodku za loňský rok. Já bych chtěl požádal pana ministra financí, jestli by mohl zpětně tuto tiskovou zprávu upravit a v té tiskové zprávě upozornit na fakt, že během roku došlo ke změně zákona o rozpočtových pravidlech, která mohla ovlivnit změnu schodku. Já myslím, že to pan ministr nemusí dělat teď, ale až bude mít Ministerstvo financí všechny dostupné údaje, tak si myslím, že by bylo velmi korektní, kdyby k informaci o tom, že deficit byl 19 miliard Kč podle českých rozpočtových pravidel, doplnil informaci o tom, jaký by byl ten schodek ve srovnatelné metodice.

Ono totiž dochází k tomu, že se ten schodek porovnává se schodky v jiných letech, a myslím si, že to je zkreslující srovnání, protože v těch minulých letech se prostředky, které se převáděly do rezervních fondů meziročně, a prostředky, které se čerpaly - tak ten rozdíl mezi převáděnými a čerpanými prostředky šel vlastně na vrub schodku státního rozpočtu. Myslím si, že by bylo dobré, aby Ministerstvo financí, pokud informuje o výši schodku za loňský rok, uvádělo ještě čísla v metodice, která platila v předcházejícím období. Já myslím, že to stačí uvést, jenom pokud jde o hospodaření roku 2008. V těch následujících letech už je na každém, aby si tyto údaje uvědomil. Ale bohužel, v té tiskové zprávě, kterou Ministerstvo financí vydalo a kterou posléze citovala média, žádná zmínka o úpravě metodiky během loňského roku nebyla.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Sobotkovi. Vystoupí opět pan ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Ministerstvo financí vždy dodává jasná a korektní čísla, vždy na základě platné legislativy, pane předsedo. To, že v tiskové zprávě nebyla doplněna veřejná informace, že Parlament České republiky schválil novelu zákona - přiznám se, že kdybych do každé tiskové zprávy o výsledcích hospodaření měl napsat všechny novely rozpočtových pravidel, které se rozhodl tento parlament přijmout, tak bych pravděpodobně z každé tiskové zprávy musel udělat tlustou bichli.

Opakuji, že v tiskové zprávě Ministerstva financí jsou uvedeny korektní údaje na základě platné legislativy, kterou neurčuji já, ale kterou mi určuje Poslanecká sněmovna a Senát, a já v pokoře tuto legislativu přijímám. (Smích.) A postupuji podle ní. A pokud si z této legislativy do tiskových zpráv Ministerstva financí chcete cokoli doplnit, tak si to tam doplňte. (Smích.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já myslím, pane ministře, že to není korektní přístup ze strany Ministerstva financí. Ministerstvo financí by na tyto věci mělo poukázat, jestliže dochází ke změně metodiky, která ovlivní výpočet deficitu státního rozpočtu v řádech miliard korun, a já teď nechci hovořit o žádných číslech, vy jste nám ta čísla ještě nedal, až nám je dáte, tak budeme přesně vědět, o kolik metodika změnila výši schodku státního rozpočtu v loňském roce, ale jestliže dochází díky změně zákona k rozdílu v řádech miliard korun, tak by bylo korektní, kdyby Ministerstvo financí na toto upozornilo. K takovýmto změnám rozpočtových pravidel dochází snad jednou za deset let. Takto rozsáhlá změna rozpočtových pravidel, co já si pamatuji, přijata nebyla. Naposledy v okamžiku, kdy byla povolena možnost převádět větší prostředky do rezervních fondů. Čili těch změn není zase tolik, aby to vydalo na tlustou bichli. Stačil by jeden řádek, stačil by jeden odkaz a opozice by nemohla říkat vůbec nic. Pouze ten schodek státního rozpočtu by kosmeticky nevypadal tak hezky, protože když bychom použili srovnatelnou metodiku, tak by to prostě bylo jinak.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, já při veškerém respektu k tomu, co tady probíhá, chci upozornit, že probíráme zprávu o plnění za první pololetí 2008.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já už opravdu nebudu zdržovat. Jenom vás beru za slovo, pane předsedo. Vy jste říkal, že stačí jeden jediný řádek a opozice by nemohla říkat vůbec nic. Ke každé projednávané materii mi prosím napište tu kouzelnou větu a já vám slibuji, že ji vždy odříkám na mikrofon, dodržíte-li ten slib, který jste řekl. (Smích.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Kdo se ještě hlásí do všeobecné rozpravy? Pokud nikdo, tak všeobecnou rozpravu končím. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Přečtěte si prosím usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere zprávu o plnění státního rozpočtu České republiky za první pololetí roku 2008 na vědomí."

Vidím žádost o odhlášení, takže tomu nemohu odolat. Prosím, abyste se přihlásili znovu. Po ukončení podrobné rozpravy dám hlasovat o usnesení, které jsem právě přednesl.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 143. Kdo souhlasí s návrhem usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 95 poslanců, pro bylo 98, proti 3, takže tento návrh byl přijat a bod ukončen.

 

Dámy a pánové, poslední bod, který dnes můžeme projednávat, je bod 199, což je

 

199.
Zpráva o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2007
/sněmovní tisk 553/

 

Prosím pana ministra průmyslu a obchodu Martina Římana, aby materiál uvedl.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Pane předsedající, děkuji za slovo. Já se pokusím být v této pokročilé hodině poměrně stručný, neb i v tomto případě jde o zprávu, na kterou Sněmovna musela dlouho čekat. Je to o vývoji malého a středního podnikání v roce 2007. Hospodářský výbor tuto zprávu projednal už v září loňského roku a nyní v únoru 2009 je předložena plénu.

Zpráva charakterizuje na základě údajů Českého statistického úřadu vývoj vybraných ekonomických ukazatelů malého a středního podnikání v roce 2007 ve srovnání s předchozími obdobími. Několik čísel. K 31. 12. 2007 vykazovalo v České republice podnikatelskou činnost 999 182 malých a středních podnikatelů. Pro informaci - to číslo překročilo v loňském roce milion. Celkový počet zaměstnanců se zvýšil proti roku 2006 o 35 tisíc a podíl malých a středních podniků na tvorbě HDP dosáhl 35,5 %. Co se týká podpory státu, tak ji můžeme rozdělit na řekněme přímou a nepřímou. To znamená - přímou, to je ta ve formě peněz vynaložených na podporu podnikatelům, to bylo 7,1 miliardy Kč, z toho ze státního rozpočtu 4,2 miliardy a z prostředků strukturálních fondů 2,5 miliardy. S tím, že poměr mezi státními prostředky a prostředky z evropských fondů se neustále zvyšuje v posledních letech ve prospěch strukturálních fondů, což je logické vzhledem k tomu, že čerpáme peníze z těchto zdrojů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP