(14.20 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Dále vystoupí pan ministr Gandalovič. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedo, vážená Sněmovno, dovolte, abych vás požádal o zařazení bodu č. 78, návrh poslanců Petra Gandaloviče a dalších na novelu zákona o Pozemkovém fondu ČR. Jak už jsem vás předběžně informoval, jedná se o velmi potřebnou novelu, která reaguje na hospodářskou situaci a umožňuje použití prostředků z Pozemkového fondu pro přímé platby zemědělcům, a budou tam rovněž některé další dílčí novely, které nám umožní aktuálně rozjet podpůrné programy v oblasti zemědělství.

Proto bych prosil zařadit bod č. 78, druhé čtení tohoto zákona, na pátek 13. února 2009 jako první bod po 11. hodině. Důvodem je, že uplynula 48hodinová lhůta pro projednání v zemědělském výboru, které se bude konat zítra ve středu.

A rovněž bych prosil zařadit třetí čtení tohoto bodu na středu 18. února 2009 jako první bod po 9. hodině. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Já si jenom dopíši poznámky a budeme pokračovat.

Dále vystoupí pan poslanec Aubrecht. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Pane předsedo, dámy a pánové, dovoluji si navrhnout bod č. 33, sněmovní tisk 625, vyřadit z programu schůze.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále vystoupí pan poslanec Křeček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Děkuji, pane předsedo. Kolegyně a kolegové, navrhuji, aby bod č. 64, což je můj návrh na drobnou novelu občanského zákoníku, byl pevně zařazen jako první bod na úterý 17. února 2009, tedy jako první bod poté, co bude opět obnovena tato schůze.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji, pane poslanče. Dále má slovo paní poslankyně Bebarová-Rujbrová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já bych vám ráda navrhla vyřazení bodu č. 174, sněmovní tisk 466, z programu této schůze. Jde o Souhrnnou zprávu o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2007. Když jsme se nedostali k této zprávě vlastně po celou dobu roku 2008 až do současnosti, pokládám, a stejně tak i doktor Motejl, za vhodné, aby tato zpráva byla projednána souběžně se zprávou za rok 2008, která bude během měsíce předložena, a mohly by být tedy tyto body následně spojeny. Navrhuji tedy vyřazení z programu schůze. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji, paní poslankyně. Dále vystoupí pan poslanec Grospič. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych navrhl pevné zařazení bodu č. 57, sněmovní tisk 490, což je poslanecký návrh na vydání ústavního zákona o referendu o umístění prvků zařízení protiraketové obrany Spojených států amerických na území České republiky, jako pevného bodu na pátek 13. února 2009 po dosud pevně zařazených bodech.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále vystoupí pan poslanec Boris Šťastný.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovoluji si přednést návrh, aby návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 504, jde o Senátem vrácený návrh zákona o změně regulačních poplatků, byl zařazen jako první bod dnešního jednání.

Zdůvodnění je jednoduché. My na rozdíl od klubu sociální demokracie jsme přesvědčeni, že jde o návrh naléhavý pro občany této země. Vzhledem k tomu, že ze Senátu se vrací návrh s řadou změn, které budou nepochybně paní ministryní zdravotnictví obhájeny - tyto změny jsou důležité pro zjemnění systému regulačních poplatků, jde o zásadní změny ve prospěch občanů této země - a současně je navrhována změna účinnosti tohoto zákona, a to prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení, z toho vyplývá, že čím dříve předmětný zákon projednáme, tím dříve bude moci začít platit ve prospěch našich spoluobčanů. Proto žádám současně i opozici, zda by mohla přistoupit k tomuto návrhu, abychom tento vrácený návrh mohli projednat již dnes. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Hlásí se pan poslanec Látka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Látka: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi navrhnout vyřazení bodu č. 34, sněmovní tisk 652, vládní návrh zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní jsem zaregistroval přihlášku pana poslance Škromacha.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte, abych navrhl zařazení nového bodu s názvem Zpráva ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase o vývoji nezaměstnanosti a řešení zaměstnanosti v České republice po katastrofálním nárůstu nezaměstnanosti v prvním měsíci letošního roku. Ta je historicky nejvyšší za posledních dvacet let a dá se srovnávat pouze se situací, kdy končila Klausova vláda ODS a kdy nezaměstnanost rostla katastroficky obdobně jako při současné krizi.

Dále by bylo dobré, aby pan ministr vysvětlil i situaci, kterou nyní vytvořili v otázce odsunu zahraničních dělníků domů, kdy jim zaplatí letenky a kapesné na cestu. A myslím si, že by bylo dobré, aby vysvětlil svá tvrzení, která tady spolu s ministrem Římanem pronášeli u tohoto řečnického pultu, kdy tady obhajovali tzv. zelené karty a kdy vytvářeli mylný obraz o České republice jako zemi blahobytu, kde tito lidé dojdou ke spasení. Myslím, že je potřeba, aby i toto bylo v této souvislosti zmíněno. (Velký hluk v jednací síni.)

A v neposlední řadě by bylo asi dobré a určitě by to zaujalo i Evropu, které předsedáme, abychom byli informováni o dalším postupu tzv. programů zaměstnanosti, a to je zavádění tzv. švarcsystému neboli zaměstnávání na živnostenský list, což samozřejmě je dehonestace jak podnikatelů, protože to žádní podnikatelé nejsou. A myslím, že vůbec, že tohle vláda dokázala schválit nebo navrhnout -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já vás přeruším, protože hluk ve Sněmovně skutečně zase přesahuje únosné meze a já neslyším, co vy povídáte u řečniště, nestačím si to zaznamenat vinou tohoto hluku a pak se bude zdržovat projednávání našich bodů. (Poslanci se poněkud ztišili.) Děkuji. Pokračujte.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP