(11.10 hodin)
(pokračuje Rath)

Protože géniové z Lidových novin přece všechno vědí nejlépe. A pokud by to nevěděli, tak jim to potvrdí náměstci ministra zdravotnictví, protože ti také všechno vědí nejlépe.

Čili dámy a pánové, prosím, vezměme rozum do hrsti. Fakt si myslíme, že je dobře, aby čeští pacienti platili tak velké poplatky? Fakt si myslíme, že je dobře, že už rok máme systém, který segreguje celou řadu lidí od čerpání zdravotní péče? Já si myslím, že ten rok ukázal, že to nepřineslo nic dobrého. Že to nepřineslo nic pozitivního. Já prosím tuto Sněmovnu, aby podpořila zrušení těch poplatků.

Víte, poslední slova - (Potlesk z pravé části sálu.) Děkuji za potlesk, ale já jsem je ještě nepronesl. To patří do bystrosti pravé strany spektra, že si ani nevšimnou, kdy řečník skončil a kdy ne. Pánové a dámy, já se na vás nezlobím. Vy za to nemůžete. Vy jste exkulpováni.

Takže poslední konstatování: Ty poplatky jsou nazvány ze zákona regulačními. Koho mají regulovat? Platí je všichni, platí je těžce nemocní, pacienti v bezvědomí, pacienti s rakovinou, s cukrovkou, s infarktem, s těžkými úrazy. Ti lidé mají být zregulováni, protože jsou to regulační poplatky? V jakém slova smyslu mají být zregulováni? To bych prosil vysvětlit. Jak má být zregulován pacient s rakovinou, pacient v bezvědomí, pacient s infarktem, pacient s těžkým úrazem? Jak má být zregulován? Na tuto otázku nikdo z pravicových politiků neuměl odpovědět. Neumějí ani odpovědět média, která jsou jinak k vám extrémně servilní. Prostě proto, že na to logická a srozumitelná odpověď prostě neexistuje.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Rathovi. Nyní jsou dvě faktické poznámky. Pan poslanec Jandák.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já mám takový pocit, že pořád chodíme okolo horké kaše. Proč pořád týráte - levá strana - chudáky ODS? Možná, že to bylo úplně jinak. Jestli si vzpomenete, před volbami začal náhle takový lehký binec. Bouřily se nám lékárny, bouřili se nám privátní lékaři, a pak to najednou ztichlo, volby dopadly tak, jak dopadly. A nejsou poplatky náhodou důsledek nějaké dohody, kde se například třeba v ODS někteří dohodli s některými soukromými lékaři a s některými lékárníky za tu podporu? To vám vrátíme, chlapci! A teď se teprve hledá důvod, když vymysleli géniové poplatky, které nemají absolutně důvod, tak teď se hledá, proč to je. Takže neotravujme je, možná je to právě kvůli tomu. A vy už toho nechte, protože to je blbý, ty argumenty!

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jandákovi. Nyní vystoupí pan poslanec Šťastný.

 

Poslanec Boris Šťastný: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, já jsem zde byl panem kolegou Rathem osloven, a tak bych rád odpověděl na jeho otázku. Je to trochu jinak.

Návštěvy ambulantních specialistů, pane kolego Rathe, prostřednictvím předsedajícího, klesly v roce 2008 prokazatelně podle exaktních údajů zdravotních pojišťoven o 17 procent. Naproti tomu narostl počet dispenzárních a preventivních prohlídek o 18 procent. Čili to byl holý nesmysl.

Druhá věc, kterou bych chtěl říci: My, když jsme dávali dohromady celý systém regulačních poplatků, tak jsme samozřejmě hledali vzory. Hledali jsme vzory v této zemi v minulosti a já vás musím potěšit - jedním ze vzorů byl váš návrh z první poloviny 90. let, kdy jste obhajoval regulační poplatky. Ale některé vaše návrhy jsme - jako například poplatek za převoz nemocných sanitními vozy - do toho systému nezahrnuli. Tak za to se omlouváme.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Šťastnému. S faktickou poznámkou pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Myslím, že je to opět signifikantní, když si ODS bere příklad z jiných politiků z jiných politických stran z období, kdy ještě neměli rozum. Tak zatímco já jsem za tu dobu zmoudřel, tak vy jste zůstali v tom nezralém období. Třeba taky někdy zmoudříte. Nikdy není času nazbyt na to zmoudření.

Pan kolega Šťastný - vy jste mi neodpověděl, pane kolego, seděl jste tam taky. Mějte trochu cti v těle a potvrďte to, co jsme tam oba slyšeli, co řekli ředitelé pojišťoven, že ambulantním specialistům nepoklesly návštěvy. Oba jsme to slyšeli. Jestli chcete, abych si vás trošku vážil, tak to tady potvrdíte, protože tak to bylo.

Neslyšel jste to? Tak máte asi problém se sluchem.

Poslední věc. Víte, dámy a pánové, proč klesly statisticky běžné návštěvy a stouply tzv. dispenzarizace? Hádejte proč. A kupodivu téměř o stejné procento: 17 a 18 procent. Schválně, koho to napadne. Z pravicové části spektra. Kdo se hlásí? Nikdo. Dámy a pánové, víte, proč to tak je? Protože za dispenzarizaci nemusíte zaplatit 30 korun. A je na mně jako lékaři, zda řeknu pacientovi: Teď jsi u mě jako dispenzarizace, protože máš cukrovku, takže je to gratis. Anebo je to běžné vyšetření a chci od tebe 30 korun. Čili mnoho lékařů běžná vyšetření prostě jen čistě administrativně vykázala jako dispenzarizaci. To je to vysvětlení. Protože za to se těch 30 korun neplatí. Čili pacientů přišlo stejně, jen klesl počet těch, kteří tam zaplatili 30 korun, a stoupl počet těch, kteří to takzvaně mají bezplatně. To je celá logika tohoto statistického faktu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byl pan poslanec David Rath, nyní vystoupí pan poslanec Ludvík Hovorka.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych chtěl připomenout, že tento tisk byl původně předkládán do Poslanecké sněmovny k tomu, aby došlo k osvobození určitých skupin pacientů od regulačních poplatků. Poté co ze Sněmovny odešel záměr rozšířený o zrušení úplně všech regulačních poplatků, tak jsem očekával, že v Senátu bude poněkud větší vůle k tomu, aby se našel širší kompromis, širší shoda, například i směrem k osvobození starších občanů nebo alespoň invalidních důchodců nebo alespoň dárců krve. A já se přiznám, že pokud Senát dostal ten sněmovní tisk a dostal i pozměňovací návrhy, které zde zazněly na Sněmovně, tak tam byl minimálně pětkrát předložen návrh na osvobození bezpříspěvkových dárců krve. Já se domnívám, že tito lidé minimálně měli být osvobozeni od regulačních poplatků. Není to malá skupina lidí a domnívám se, že jestliže tito lidé odevzdávají nebo dávají celé společnosti to nejcennější, co mají, ať už krev nebo kostní dřeň, tak by bylo dobré, aby i společnost nějakým způsobem ocenila tuto jejich činnost. Já se domnívám, že ta činnost není dostatečně oceněna. A přiznám se, že když se tu objevují firmy, které vykupují krevní plazmu, je tady druhý režim - jakéhosi příspěvkového darování krve, tak že minimálně Ministerstvo zdravotnictví bude usilovat o to, aby nějakým způsobem ocenilo lidi, kteří darují krev a kostní dřeň. Já bych rád slyšel od paní ministryně, jestli uvažuje o tom, že by tito lidé mohli do budoucna být od poplatků osvobozeni, anebo uvažuje o jiném ohodnocení této jistě velmi záslužné činnosti.

Chci jenom ještě zdůraznit, že opravdu si myslím, že je to škoda, že je to zřejmě i politická chyba, že nedošlo k širší shodě, ke kompromisu, že by možná nastal klid a že jsme tady možná dneska nemuseli tento bod projednávat už druhý den. A i do budoucna si myslím, že mohlo být v této Sněmovně více klidu. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP