(17.00 hodin)
(pokračuje Nečas)

Jsem přesvědčen, dámy a pánové, že tak jak se legislativa vyvíjela ve vztahu k zahraniční pracovní síle z hlediska jejího příchodu, tak se bude muset vyvíjet i z hlediska úpravy situace, z hlediska dalších kroků v případě, že zahraniční pracovní síla u nás v nějakém větším měřítku přijde o pracovní místa. Z tohoto pohledu jsme zdědili legislativu, která tady byla dříve, a myslím si, že by mělo být naším společným zájmem upravit ji například tak, aby tam právě vznikly určité finanční záruky u agentur apod. na možný odchod tohoto zaměstnance z naší země. Tak jako jsme provedli změny při příchodu zahraničních pracovníků, měla by se tomu pružně uzpůsobit i legislativa pro případ jejich odchodu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády. S faktickou poznámkou pan poslanec David Rath. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: Pane ministře, já bych snad ani nereagoval, protože váš projev byl tak poutavý, že by u něj i lenochod umřel nudou. Ale jedna pasáž stála za to. Řekl jste si o to sám. Víte, jestli tady někdo má nějakou zálibu v nacistické historii, tak je to vaše strana a příslušníci vaší strany. Váš pan premiér, váš pan předseda posílá "Es kommt der Tag", noci dlouhých nožů, osvětimské lži a jeho neformální tajemník v rozhovoru říká, že je něco jako Bormann u Adolfa Hitlera. Čili bohužel toto jsou vaše slova!

Já jsem pouze použil citáty z historie, exkurzy z historie, kde jsem poukazoval na New Deal a další věci, které s tím souvisely. (Poznámky min. Langera a Nečase.) Pane ministře, jestli chcete, já vám dodám třeba i citace Samuelsona, nositele Nobelovy ceny, abyste se poučil a přečetl si věci, které píše třeba tento velký ekonom, protože pak se možná třeba i něco dozvíte a nebudete mít takto hloupé a nejapné poznámky na adresu někoho jiného. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Já bych požádal o to, abychom se vrátili k věci. O slovo se přihlásil ještě jednou pan poslanec Petr Nečas, místopředseda vlády České republiky. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Já mohu konstatovat pouze jediné. Tato minulost, o které mluví pan poslanec Rath, a mluví o ní opakovaně a ve velmi špatných konotacích, je něco, co bychom měli podle mého názoru společně odsoudit, a nikoliv porovnávat například s fantasmagoriemi liberálních ekonomů, tak jako to učinil naprosto svobodně ve volném rozhovoru, nenuceně a i přes údiv příslušné redaktorky pan hejtman Rath. Čili vymlouvat se teď na někoho jiného… Mě spíš udivuje, že sociální demokracie jako politická strana, která položila ve všech zemích Evropy mnoho životů v boji proti nacismu, se nedokáže od těchto neuvěřitelných výroků pana poslance Ratha jasně a zřetelně distancovat. Myslím si, že ty výroky zazněly, byly to výroky velmi nevhodné a pan Rath by neměl kopat kolem sebe.

Koneckonců, já teď řeknu velmi otevřeně z tohoto místa jako člen vlády a jako místopředseda Občanské demokratické strany: Pokud zazněly ze strany pana předsedy Topolánka výroky, o kterých tady mluvíte, tak nikdo z nás je nikdo nehájil a hájit nebude. Otevřeně tady nahlas říkám, že byly nepřiměřené a v mnoha ohledech dokonce hloupé. (Ohlasy v řadách opozičních poslanců.) Já to tady dokáži říci a my na rozdíl od vás, musím říci, dámy a pánové, kteří se zastáváte člověka, který vyzvedává nikoliv New Deal, Roosevelta, ale ekonomickou politiku Adolfa Hitlera, tak my se takových lidí nezastáváme.

A vážený pane kolego, já se klidně vsadím, že učebnici Samuelsona, jeho Ekonomii, jsem přečetl dříve než vy. To si pište, protože pan předseda ODS nebo expředseda ODS Václav Klaus mj. jako profesor ekonomie nás dokázal v těchto věcech od raného mládí poměrně účinně cepovat a já jsem mu dodnes za to vděčný. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády Petru Nečasovi a opět bych vás chtěl vést k věci. Projednáváme informaci k situaci pracovníků ze států mimo EU, debata se vede samozřejmě jiným směrem. Já nechci zneužívat svého postavení předsedajícího, ale samozřejmě pan místopředseda vlády Petr Nečas může hovořit k čemukoliv.

Viděl jsem faktické přihlášky pana poslance Jandáka a pana poslance Ratha, v tomto pořadí. Dobře, pan kolega Jandák dává přednost panu poslanci Rathovi. Čili já to přečtu: pan poslanec David Rath s faktickou poznámkou, další faktická poznámka Vítězslava Jandáka a poté ještě jednou přihlášený pan poslanec Václav Exner. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Pane ministře, já vám citaci z té knihy dám, zjevně jste ji četl špatně anebo jste ji zapomněl. Ale budiž. Já dokonce jsem šel tak daleko, že jsem se omluvil za dezinterpretaci toho výroku, protože poslechněte si ho, jak zněl. To nebyla žádná propagace čehokoliv. (Hlasy zprava: Byla!) Tady ODS si myslí, že byla. Dámy a pánové, já vím, co říkám! (Smích, potlesk a různé reakce v lavicích ODS.) A vím, jak to říkám. Nevím, čemu se smějete, protože jestli vy nevíte, co říkáte a co svými slovy myslíte, tak je mi vás líto. Já to na rozdíl od vás vím zcela přesně!

Takže pokud byste nebyli a neměli za sebou ta snaživá, servilní pravicová média, která z bílého udělají černé, z černého bílé, tak jak vy pískáte, své služebníčky z Reflexů, kteří prostě shrbeni u vás tleskají a aplaudují všemu, co je pravicové, a cokoliv jiného tupí, haní, napadají a překrucují, tak byste nebyli tam, kde jste. (Různé projevy nesouhlasu a pobavení poslanců ODS.) Prostě v této zemi skutečně není svoboda většiny médií, protože většinu médií máte vy pod svojí kontrolou, protože jsou to vaši servilní pravicoví pomocníčci! To je realita!

Takže pane ministře, pokud to tady chcete slyšet úplně jasně, já jsem řekl, že za dezinterpretaci svého výroku se omlouvám, mrzí mě, že byl takto překroucen, a nebyl v žádném případě takto myšlen. Já očekávám stejnou omluvu od vašeho předsedy vlády! Proč on se neomluvil za to, co řekl? Očekávám stejnou omluvu od Marka Dalíka! Proč se nemluvil? A když tady někoho vyzýváte k nějakým krokům, tak byste měli především vyzvat svého předsedu. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážení kolegové, znovu upozorňuji na to, teď to bylo o necelé dvě vteřiny podle mých stopek.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Pane předsedající, dámy a pánové, mně už je z toho špatně. Je mi špatně, za prvé, z pokrytectví pana ministra Nečase. To za prvé. A za druhé - pane ministře, polovina rodiny člověka, na kterého tady hulákáte, i vy kolegové (k pravici), zahynula v koncentráku. Buďte tak laskavi, aspoň se chovejte slušně! (Velmi emotivně.) A jdete-li proti němu jako proti konkurentovi a politickému protivníkovi, tak použijte jiné metody než druhou světovou válku! V tomto případě je to minimálně nemístné a nechutné! I mě se to dotýká! Děkuji vám. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jandákovi, zejména za dodržení času. Nyní pan poslanec Václav Exner. Ještě kolegu Exnera požádám o chvilku strpení, protože s faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Zdeněk Jičínský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane místopředsedo, vážení kolegové, vážené kolegyně, bylo by asi opravdu dobře, kdyby si všichni - ale v tom všichni je to vztahováno především na adresu ODS - uvědomili… (Smích v řadách ODS.) Já vám řeknu proč a myslím, že potom už nebudete takhle se těšit z toho, že jste uspěli. Ale uvědomit si to, že v české společnosti, zejména ve střední a starší generaci, jakékoliv připomínání Hitlera, nacismu má velmi negativní konotace. A nebyl to váš současný ministr dopravy, který první řekl, že nacismus má původ v sociální demokracii nebo v sociálním demokratismu? Omluvil se za to někdy? (Potlesk poslanců ČSSD.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP