(18.20 hodin)
(pokračuje Ohlídal)

Nejhorší je situace ve vyplacených prostředcích na probíhající projekty. Tam je situace taková, že tam ční obrovská velká nula, čili nula korun. Je zřejmé, že na Ministerstvu školství úředníci, kteří jsou zodpovědní, pracují v tomto směru velmi špatně. Jejich činnost je pomalá, málo efektivní a je nutné ten skluz v čerpání finančních prostředků snížit. Navíc je nutné zrychlit hodnocení žádostí, četnost výzev a podobně. Toto se týká operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Ještě horší je situace v druhém operačním programu, který spadá pod Ministerstvo školství, to znamená v operačním programu, který se nazývá Výzkum a vývoj pro inovace, zkráceně VaVpI. Tam dokonce byla provedena výzva, a to zhruba v polovině prosince minulého roku, jenom v rámci tzv. druhé prioritní osy, to znamená osy, která se týká tzv. regionálních center, čili regionálního výzkumu. Nic více v tom směru nebylo učiněno.

Katastrofální je situace především v tom, že v rámci první prioritní osy, která je daleko obtížnější v realizaci než ta druhá prioritní osa, dokonce žádná výzva ještě provedena nebyla. Byla provedena jakási předvýzva, kterou bylo možné z mnoha hledisek kritizovat. Bylo možné kritizovat její netransparentnost, podivné procesy. No nakonec se možná ukazuje že ta předvýzva a práce na ní byla úplně zbytečná. Totiž v rámci té první prioritní osy půjde o to, zrealizovat velké vědecké infrastruktury, což bude vyžadovat nesmírně složité přípravné administrativně správní úkony. Tady hrozí nevyčerpání prostředků ještě daleko více než i v tak katastrofálním stavu existujícím předcházejícím programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Čili situace je opravdu fatální.

Pokud se nám nepodaří vyčerpat plně finanční prostředky na oba dva zmíněné operační programy, tak to významně postihne negativním způsobem vzdělávání a vědu v naší republice, protože využití prostředků v těchto dvou programech může dosáhnout toho, že v mnohých oborech vzdělávání i vědy se dostaneme na evropskou, ba světovou úroveň. Takže v rámci tohoto programu VaVpI je situace… Pro to snad ani není slovo. Katastrofální je slabé slovo.

Pan ministr školství Liška na jedné schůzi školského výboru spojil, řekl bych, svoji další existenci ve funkci ministra se zdokonalením přípravy státních maturit. Já bych ho chtěl požádat, aby také v případě přípravy operačních programů, které pod něho spadají, učinil podobný krok, to znamená pokud se mu nepodaří skluz v těchto dvou programech snížit, alespoň snížit do poloviny roku, měl by odstoupit a měl by ho nahradit někdo jiný, kdo by byl schopen situaci zlepšit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Ohlídalovi: Nyní s přednostním právem pan místopředseda vlády Bursík, se stejným přednostním právem Bohuslav Sobotka a poté s přednostním právem pan ministr školství Liška. Pak teprve další řádně přihlášení. Prosím, pane místopředsedo vlády, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, tu a tam poslouchám v televizních debatách předáky opozice, kterak informují veřejnost o nedokonalém a neúspěšném čerpání finančních prostředků z evropských fondů. Nedával jsem svým lidem z tiskového odboru ani tu práci, aby zkontrolovali konzistentnost čísel, která se co chvíli objevují v těchto vyjádřeních, protože jde o taková hausnumera, že bych to vnímal jako ztrátu času a vyčerpávání zaměstnanců prací, která podle mého názoru jim ani nepřísluší. Takže bych rád v oblasti, za kterou jsem odpovědný, tady učinil různým spekulacím a nekorektnostem za dost.

Pan předkladatel v úvodu uváděl u operačního programu Životní prostředí částku 180 milionů korun jako prostředky, které jsou uvolněné. Když jsem, omlouvám se, opravil tuto částku na 1,1 miliardy, tak on to opravil, slyše slovo miliardu, na 180 miliard. Tak to je interval, který bych teď já rád upřesnil.

Jak to vypadá v České republice? Podle monitorovacího a informačního systému resortu Ministerstva pro místní rozvoj předložili do konce loňského roku žadatelé do všech operačních programů České republiky celkem 14 005 projektů, na něž požadovali dotace v souhrnné výši 380,5 mld. Kč, tedy zhruba polovinu celkové alokace České republiky na stávající programové období. Schváleno bylo ke stejnému datu celkem 4013 žádostí, představujících celkovou dotaci 140,1 mld. Kč. Nejvíce projektů ze všech 26 operačních programů v České republice bylo schváleno v rámci operačního programu Životní prostředí, a to celkem 1377 žádostí, podotýkám, bez technické asistence. Celková výše podpory, která byla schválena v těchto projektech, je 28,2 mld. Kč. Jestliže k tomu připočteme ještě dva velké vodohospodářské projekty nad 25 milionů eur, které nejsou (jsou? - nesrozumitelné) administrovány Státním fondem životního prostředí, ale schvalovány jsou Evropskou komisí, pak to činí 30,5 mld. Kč. Uvolněné prostředky činí 1,094062477 mld. korun, a to je stav přesný k 5. lednu tohoto roku.

Podotýkám, že veškeré tyto informace jsou naprosto transparentním způsobem uvedeny jak na webových stránkách operačního programu Životního prostředí, tak v časopise Priorita, který vydává Státní fond životního prostředí v souvislosti s administrováním těchto fondů. Je to tam rozpočteno podle jednotlivých prioritních os. A k tomu bych rád ještě dodal informaci, že vedle toho ještě hodnotíme v tuto chvíli velké vodohospodářské projekty v řádu zhruba 7 mld. Kč. Dalších 700 žádostí máme v prioritní ose 6, což je Příroda. A dalších 300 žádostí máme k hodnocení v prioritní ose 4, což jsou Odpady. Takže myslím si, že toto je informace, která byla na místě, aby zde zazněla.

Je potřebné také říci, že státní rozpočet od 12. prosince nefinancuje a my v polovině února začneme znovu uvolňovat finanční prostředky, přičemž je připravena zhruba další půlmiliarda finančních prostředků, které budou uvolněny, resp. zaslány na účty těch žadatelů, kteří uspěli při žádostech o čerpání z operačního programu Životní prostředí.

Takže já jsem pokládal za důležité uvést některé informace, které zde zazněly, nebo které zaznívají v médiích, na pravou míru a zároveň se také zastat pracovníků, kteří pracují na administraci operačního programu Životní prostředí, a zároveň také uvést agregovaná data k 5. lednu tohoto roku. Děkuji pěkně za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády Martinu Bursíkovi. Nyní s přednostním právem pan předseda klubu sociální demokracie. (Dává přednost ministru školství.) Dobře. Pan kolega Sobotka chce dát přednost panu ministrovi školství Liškovi, ale ten tady není, takže nezbývá, než se ujmout slova, pane předsedo. Případně nechám vaši přihlášku propadnout. Pan předseda klubu sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP