(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, přeji vám příjemné odpoledne. Je 14.30 hodin a můžeme tedy zahájit další bod našeho pořadu, kterým jsou

 

217.
Ústní interpelace

 

Za účasti ověřovatelů jsme vylosovali pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace, nejprve tedy na předsedu vlády. A pokud skončíme dříve, než je limit, 16 hodin, tak upozorňuji, že začneme okamžitě projednávat interpelace na ministry. Připomínám tedy, že interpelace na ministry začnou dnes možná dříve než v 16 hodin. Prosím, abyste s tím počítali, a to samozřejmě vzhledem k tomu, že víte dobře, že premiér Mirek Topolánek dnes osobně přítomen interpelacím nebude.

Myslím si, že budeme moci začít. Nejdříve bych dal slovo panu poslanci Miroslavu Váňovi, který si vylosoval první interpelaci v pořadí. Připraví se pan poslanec Jaroslav Krákora. Pan poslanec Váňa bude interpelovat ve věci vládní etiky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený nepřítomný pane premiére. Vaše vláda pracuje tak, že nevytváří stejné šance, rovné příležitosti pro všechny občany, ale právě naopak. Vaše vláda ODS dnes vytváří zcela jiné šance pro bohaté a jiné šance pro ty chudé. Bohatí bezpracně bohatnou, ale chudí na úkor jich chudnou.

ODS nenaplnila ani listopadové heslo z roku 1989 Nejsme jako oni. Celá vaše slavná ODS je daleko horší, než byli ti před listopadem 1989, protože vaše ODS nemyslí na obyčejné běžné občany, na pracující lid.

Vaše ODS nenaplnila ani listopadové heslo Máme holé ruce. Vaše ODS má plné ruce. Ve dlaních svírá pomyslnou modrou odéesáckou hůl a tou řeže po zádech každého živáčka, když každého nahání rostoucími sazbami nepřímých daní, které krutě zdražila právě těm nízkopříjmovým, těm "obyčejným" lidem prakticky vše.

Vaše ODS si z lidí dělá pokusné králíky, když jim mixuje smrtící elixír v podobě vládních daňových reforem. Prostě zkoušíte, co lidé ještě všechno vydrží, než padnou zcela vyčerpáni pod tíhou totálního zdražování. Děláte zde politiku obráceného Jánošíka - berete chudým a dáváte to bohatým. Obracíte kapsy lidem naruby, čekáte, co z jejich peněženek vypadne, a jako modré straky svými zobáčky to potom donášíte do peněženek těm nejbohatším. Abyste mohli přidat do kapes, do peněženek těm nejbohatším, tak musíte každého člověka, který vystrčí nos z bytu, překročí práh svého domu obtěžovat dennodenně rostoucími sazbami nepřímých daní.

Pane premiére, až budete přítomen, tak vám položím otázku, zdali se vám to líbí. Zdali vám taková politika vyhovuje. Zdali vám vyhovuje politika, která je namířena proti 95 procentům občanů. Jim vaše vládnutí ztěžuje životní úroveň.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu poslanci za přednesení jeho interpelace. Prosím o respektování časového limitu. Předpokládám, že interpelace budou písemně vybaveny, tak jak ukládá jednací řád.

Prosím nyní pana poslance Jaroslava Krákoru. Ten by chtěl interpelovat ve věci rušení komplexních onkologických center v České republice. Prosím, máte slovo. Připraví se pan poslanec Šincl.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážený pane nepřítomný premiére. Připadá vám správné a efektivní rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví, že komplexnímu onkologickému centru v Chomutově byl odňat statut komplexního onkologického centra koncem roku 2008, když v roce 2006 mu byl udělen? Co se za tu dobu dvou let změnilo? Komplexní onkologické centrum v Chomutově má spádovou oblast 600, 700 tisíc obyvatel a plně splňuje personální, věcné i technické vybavení. V posledních třech až čtyřech letech zde bylo proinvestováno cca 140 mil. Kč.

Pane premiére, žádám vás, aby Ministerstvo zdravotnictví přehodnotilo tyto nesprávné a dle mne neobjektivní závěry a přišlo s jasnou koncepcí zdravotní politiky do Parlamentu a řádně zdůvodnilo rušení komplexních onkologických center nejen v Chomutově, ale i ve Zlíně, Pardubicích a Praze. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Požádám nyní dalšího pana poslance, Ladislava Šincla, připraví se opět pan poslanec Miroslav Váňa.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Pane nepřítomný premiére. Často ve svých vystoupeních si děláte starost o sociálně demokratické poslance, že hodně čteme. Myslím si, že je to dobře. My při tomto čtení se z denního tisku dovídáme stále častěji vaše nepravdy, nebál bych se rovnou říci lži. Například 9. února 2009 v deníku Hospodářské noviny v rozhovoru s premiérem jsem se dočetl, že důchodci v současné době nejsou ohroženi vůbec. Doslova jste uvedl - cituji: "Permanentně se jim zvyšují důchody a všechny ceny, které se jich týkají, jdou dolů." Je to asi na straně čtyři. Nevím, jestli si děláte ze čtenářů legraci a vědomě lžete, nebo jste se ve své funkci ocitl úplně mimo. Mimo realitu dění v České republice. Asi vám to vaši poradci neprozradili. A tak mi nezbývá, než vás informovat, že je to úplně obráceně.

Například v okrese, ze kterého pocházím, došlo i u těchto důchodců ve srovnání s minulým rokem ke zvýšení cen. U vodného a stočného ke zvýšení o 10,6 %, u elektřiny o 9 % , u tepla o 8 %, u nájemného v bytech až o 34 %, u doplatků za léky o 14 %. A dále tyto důchodce trestáte vašimi asociálními poplatky. Toto jsou fakta. Čísla v jiných okresech České republiky jsou podobná.

Mám pro vás tedy tuto otázku: Nemyslíte, že by premiér České republiky neměl neustále lidem v tisku lhát nebo že by měl mít aspoň základní přehled o faktech?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A nyní bych požádal ještě jednou pana poslance Miroslava Váňu, který má ještě druhou interpelaci, a pak se znovu připraví pan poslanec Ladislav Šincl. Teď tedy ještě druhá interpelace pana poslance Miroslava Váni. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený pane nepřítomný premiére, pouze uvedu několik málo údajů. 80 % lidí v této zemi není spokojeno se způsobem odměňování. 80 % lidí není spokojeno s tím, že ti nejbohatší bohatnou dle jejich názoru nepoctivým způsobem, způsobem nefér, bez svého vlastního přičinění, aniž by přiložili ruku k dílu. Dvě třetiny lidí se nacházejí pod hranicí průměrné mzdy. S vaší vládou je nespokojeno 76 % lidí. Pouze 5 % lidí žijících v této zemi je spokojeno s politickou a ekonomickou situací.

Pane premiére, to je konstatování holých faktů, holých údajů. Vaší nekompetentní politikou děláte přesně obráceně to, co dělá celý svět. Celý svět v rámci hospodářské krize se snaží podpořit koupěschopnou poptávku občanů, aby rozdmýchali ekonomiku, aby ekonomiku nastartovali, snižují nepřímé daně lidem, aby podpořili spotřebu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP