(17.20 hodin)
(pokračuje Bursík)

Kůrovcová kalamita a Kyrill urychlily toto naše rozhodování, protože my jsme skutečně byli před rozhodnutím buď zasáhnout a do porostů vběhnout s motorovými pilami a pokračovat v managementu holosečného hospodářství, ale my jsme to vyhodnotili tak, že když uděláme další holoseče, že tím otevřeme jenom další porosty a učiníme je daleko křehčími a nestabilnějšími vůči dalším extrémním jevům, které se prostě vyskytuji, ať už jsou to klimatické jevy anebo jsou to jevy, které souvisejí s přirozeným cyklem, kdy jednou z fází vývoje lesa je také období rozpadu.

Nemám vám k tomu moc co říci. Trochu mě mrzí celá poloha, v které to stavíte, a už si myslím, že je to spíše jen takový folklór a máte asi za povinnost tady načíst interpelaci nebo je vám z nějakého důvodu sympatické tady vést dialog v této poloze. Ale opětovně na vás apeluji: Chcete-li vést dialog o Šumavě, tak pojďme vést tento dialog věcně, přijďte s konkrétními argumenty, kde máte pocit z toho, že my se chováme fundamentalisticky nebo kde nehospodaříme neodborně, protože tohle jsou argumenty, které jsou možná hodny nějakých bulvárních deníků, ale nemyslím si, že fundované debaty o managementu Národního parku Šumava. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Bursíkovi a minuta pro pana poslance Látku.

 

Poslanec Jan Látka: Tak jsem si pane ministře myslel, že ani té minuty nevyužiji. Vy jste mi slíbil nedávno seminář na Šumavě, ale po tom, co jste tady řekl, víte, já vám mohu říct, já se nepotřebuji zviditelňovat, já jsem neměl za povinnost tady něco načíst, já jsem tam s těmi bývalými kolegy, s těmi starosty ze Šumavy mnohokrát hovořil. Já tyto informace mám od nich, byl jsem se tam podívat. A jestliže se pyšníte tím, že se má současná správa o něco opřít, ano, jestliže jste to vy, o koho se opřeli, a jestliže jste to vy, díky kterému je dneska část Šumavy úplně holá a vypadá to, že to bude ještě horší - co v tom vidíte za folklór? Já z toho radost žádnou nemám. A jestli máte pocit, že mám radost z toho, že jaksi vystupuji proti ministrovi… Pane ministře, zase až tak důležitý pro mě nejste. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byl pan poslanec Látka. Dvě minuty pro pana ministra Martina Bursíka.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Pane poslanče, ještě snad poslední poznámka, protože to je vaše poslední interpelace v této sadě a už k Šumavě asi spolu dnes hovořit tady přes mikrofon nebudeme.

Předně vám chci říci, že mám eminentní zájem o to, aby se Národní park Šumava dobře rozvíjel, abychom tam zajistili ochranu toho nejcennějšího území. Mám k tomuto území osobní vazbu, moje rodina odtamtud pochází. A moje máma dokonce seděla v kriminále po roce 1948 za účast na převádění českých pilotů, kteří sloužili ve Velké Británii. Je to tedy území, které je mi velice blízké. To znamená mohu vás ubezpečit v tom, že tomu věnuji péči a čas mimořádný.

Hovoříte-li o porostech a mrtvých porostech, tak stojí za to se do těch porostů podívat, protože když se podíváte a půjdete blíže, tak zjistíte, že tam se nejedná o suchý mrtvý les, že fáze rozpadu lesa, té destrukce, je zároveň provázena fází přirozené sukcese, obnovy lesního porostu, a vy tam už můžete sledovat malé semenáčky stromů, kterým se dokonce daří daleko lépe v zastínění suchých stromů nežli když uděláte holinu a vlastně na té holině, kde malé semenáčky smrků jsou vystaveny extrémním podmínkám - mráz, horko, zastínění v noci a naopak ostré oslunění přes den - tak semenáčkům a vývoji nového lesa, nové generace lesa, se daří daleko lépe v těch místech, kde my ponecháváme les přirozenému rozpadu, nežli když by tam byl destruktivní zásah a vznikla by tam holina a poté by tam mělo docházet k obnově lesa formou aktivního vysázení lesa nového. A je to otázka filozofická obnovy lesa.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane ministře, opět vypršel čas.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Děkuji pěkně. Jsem ochoten v tomto samozřejmě vést s vámi dialog. A vedeme dialog se všemi starosty obcí. Správa parku, můj náměstek a ředitel parku objíždějí nyní zastupitelstva obcí a vedou se zastupitelstvím dialog o dalším vývoji Národního paruku Šumava. Toto jsem ještě považoval za důležité z tohoto místa říci.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře. Další interpelací je interpelace pana poslance Břetislava Petra, opět na pana ministra Martina Bursíka.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane místopředsedo vlády, má interpelace se bude týkat tzv. kjótských kreditů. Novelou zákona o emisních povolenkách bylo dosaženo toho, že vaše ministerstvo bude obhospodařovat finanční prostředky, které je možné získat prodejem kjótských kreditů. Podle zpráv z tisku se snad dá odhadovat, že přínos pro vaše ministerstvo může být v ranku 20 až 30 mld. Kč. Byl bych rád, abyste tuto sumu upřesnil.

Z vašeho prohlášení pochopitelně vyplývá, že část těchto peněz bude použita na zateplování budov, a jak jsem se dozvěděl, snad to mají být i budovy soukromé. Čili mé otázky směřují k těmto bodům:

Za prvé. S jakou výší přínosu pro ČR prostřednictvím vašeho ministerstva je možno uvažovat a v jakém časovém limitu nebo sledu je možno uvažovat s tím, že tyto prostředky budou přicházet? V tom, že část prostředků má být použita na zateplování, vidím velikou možnost, jak naše stavebnictví, které je ve velikém útlumu, by se mohlo poněkud zvetit.

Další otázka zní, zda jsou zpracovány nebo budou zpracovány včas buď vyhlášky, anebo nějaké legislativní akty, které stanoví, za jakých podmínek a za jaké spoluúčasti budou tyto peníze pro zateplování přidělovány.

A poslední otázka zní -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, poslední vaši otázku už vám asi nemohu umožnit, abyste řekl, protože váš čas i s velkou tolerancí vypršel.

 

Poslanec Břetislav Petr: Ano, já mám ještě minutu a pak ji řeknu. Děkuji, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já děkuji za pochopení a prosím pana ministra Martina Bursíka.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Pane poslanče, já vám moc děkuji za tuto interpretaci. Vy máte talent tematizovat věci, ve kterých se cítím být silný, a vypadá to, jako kdybyste byl téměř koaliční poslanec, který nahrává ministrovi, aby mohl prezentovat výsledky a pozitiva své práce. Kdykoliv se mě ptáte na téma ekologické daňové reformy, tak já zajásám, protože to je téma, na kterém pracuji čtrnáct roků a baví mě a je to také moje hobby. A když se mě ptáte na téma odprodeje přebytku emisních povolenek z období kjótského obchodování, tak já to považuji za veliký úspěch resortu a rád tady ve stručnosti tento úspěch prodám. Děkuji vám za tuto otázku.

Česká republika je v situaci, kdy z období obchodování podle Kjótského protokolu do roku 2012 bude mít přebytky zvláštních emisních jednotek, ty jednotky se nazývají AAU - Aquite (Assigned?) Amount Unit, nemá to překlad do češtiny. Tyto jednotky my můžeme nabídnout státům, které neplní své závazky podle Kjótského protokolu. Náš závazek je 8 %, ale my jsme k loňskému roku snížili emise skleníkových plynů ve srovnání s referenčním rokem 1990 o 25,4 %. Přebytky můžeme prodat, část si musíme nechat jako rezervu, část pro projekty flexibilních mechanismů Joint Implementation, které děláme v rozvojových zemích, ale vypadá to, že zhruba 100 milionů těchto jednotek můžeme odprodat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP