(18.50 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře financí, za tato optimistická slova a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, a tím je pan poslanec Jan Schwippel.

 

Poslanec Jan Schwippel: Vážené dámy a pánové, tato smlouva se uzavírá na dobu deseti let a já doporučuji její propuštění k dalšímu projednávání.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Nikdo se nehlásí, takže obecnou rozpravu končím. Můžu přistoupit k návrhu na projednání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Jiné návrhy nejsou, takže zahajuji hlasování, které má pořadové číslo 281. Kdo souhlasí s tímto přikázáním, s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 99 poslanců, pro bylo 81, nikdo proti. Návrh byl přijat, tisk přikázán zahraničnímu výboru.

 

Dalším bodem je

 

121.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Spojených států amerických
o posilování spolupráce při prevenci a potírání závažné trestné činnosti,
podepsaná v Praze dne 12. listopadu 2008
/sněmovní tisk 676/ - prvé čtení

 

Místo Ivana Langera tisk uvede místopředseda vlády ministr životního prostředí Martin Bursík.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Děkuji. Pane místopředsedo, dámy a pánové. Cílem dohody je vytvořit právně závazná pravidla pro spolupráci se Spojenými státy americkými v oblasti boje proti závažné trestné činnosti. Sjednání dohody bylo součástí balíčku opatření souvisejících se zrušením vízové povinnosti a cílem je posílit bezpečnostní spolupráci mezi Českou republikou a USA. Dohoda přebírá mechanismy pro porovnávání otisků prstů a profilů DNA. Toto bude probíhat automatizovaně. Strana provádějící porovnání získá pouze informaci o tom, zda druhá strana disponuje shodným otiskem prstů nebo vzorkem. Nezíská osobní údaje. Žádosti o tyto údaje budou nadále podávány standardní cestou, to znamená například prostřednictvím právní pomoci. Spojené státy jsou v současnosti připraveny na automatizované porovnání otisků prstů, a pokud jde o porovnávání profilů DNA, toto budují stejně tak jako Česká republika.

Ještě tady je uvedeno to, že se srovnávala tato úprava s podrobnými úpravami, s dalšími státy, jako je Slovensko, Švýcarsko, Moldávie, Polsko, a podle toho se ukazuje, že jde o srovnatelně podrobnou úpravu ochrany osobních údajů jako s těmito státy. Čili doporučuji vám v zastoupení pana ministra vnitra s tímto souhlasit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane místopředsedo.

 

Nyní rozhodneme o změně zpravodaje. Tím novým by se měl stát pan poslanec David Kafka. Takže kdo souhlasí se změnou zpravodaje, ať zvedne ruku a zvedne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 99 poslanců, pro bylo 80, proti 1. Návrh byl přijat. Prosím pana poslance Kafku, aby se ujal slova.

 

Poslanec David Kafka: Dobrý večer. Předložená dohoda o posilování spolupráce na policejním poli má umožnit zavedení nových forem policejní spolupráce za využití moderních technologií. Obsahuje tři hlavní body v oblasti spolupráce přítomné v Prümské smlouvě, a to porovnávání otisků, porovnávání DNA a výměna informaci pro předcházení a potírání závažné trestné činnosti a terorismu. Ve smlouvě je velmi přesně definováno, kdo a za jakým účelem může použít metodu porovnávání otisků prstů, jakož i profilu DNA, a zajištěna je rovněž přiměřenost zásahu do práv osob. Umožňuje výměnu informací jenom tehdy, předpokládá-li se hranice odnětí svobody delší než jeden rok.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu. Mám přihlášku od paní poslankyně Kateřiny Konečné.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás chvilku zdržela u této smlouvy, protože se jedná o smlouvu, která je svým způsobem velmi vážná a má velmi vážné nedostatky, a to minimálně v oblasti ochrany osobních údajů, protože tato dohoda vychází z úpravy, které bylo v roce 2008 dosaženo v obdobné smlouvě mezi Německem a Spojenými státy americkými. Základním pravidlem je však dodržování povinností uložených vnitrostátním právním řádem příslušné smluvní strany. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů, což si myslím, že není žádný zpochybnitelný úřad, ale také podle mnoha dalších neziskových organizací však v této dohodě vůbec není specifikováno například, jaká bude doba uchování osobních údajů. V návrhu chybí bližší vymezení, jaké orgány budou moci informace využívat, a to si myslím, že je velmi závažný argument pro to, abychom k této dohodě nepřistupovali s lehkomyslností. V návrhu také není blíže specifikováno, jak konkrétně bude probíhat zpracování osobních údajů na kontaktních místech. Není upraven ani dozor nad samotným zpracováním osobních údajů, a takto bych mohla pokračovat.

Chci jenom upozornit na to, že vzhledem k tomu, že se v prvním čtení tato dohoda nedá zamítnout, tak toto zamítnutí budu navrhovat na výboru, protože si myslím, že pokud bychom tuto dohodu přijali s těmi výhradami, znovu opakuji, Úřadu pro ochranu osobních údajů, tak se nám může stát, že vystavíme naše občany velmi vážnému riziku zneužití jejich osobních údajů. A v této souvislosti si dovolím navrhnout tento tisk přikázat také výboru pro bezpečnost, protože si myslím, že by se tímto měl zabývat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, paní poslankyně. Zaznamenal jsem si váš návrh. Hlásí-li se někdo ještě, dostane slovo, pokud ne, rozpravu končím a přistoupíme k návrhu na přikázání.

Organizační výbor navrhl přikázat tento tisk k jednání výboru zahraničnímu, paní poslankyně Konečná výboru bezpečnostnímu.

 

Takže zahájíme hlasování o přikázání výboru zahraničnímu. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 99 poslanců, pro bylo 77, nikdo proti. Takže tento návrh byl přijat.

 

Nyní rozhodneme o návrhu na přikázání výboru bezpečnostnímu. Bude to hlasování 284. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 100 přítomných bylo pro 43, proti 24, takže tento návrh nebyl přijat. Nicméně mohu ukončit projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem je

 

122.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Protokol mezi vládou České republiky a vládou Ukrajiny o změně
Dohody mezi vládou České republiky a vládou Ukrajiny o podpoře
a vzájemné ochraně investic, podepsaný dne 16. září 2008 v Kyjevě
/sněmovní tisk 681/ - prvé čtení

 

Slova se ujme ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dámy a pánové, mnohokrát jsem dnes zdůvodnil, proč dodatečným protokolem jsou novelizovány dohody o vzájemné ochraně investic. Jsou to proto, aby byly dodatečně uvedeny do souladu s komunitárním právem. To je i příklad tohoto protokolu mezi vládou České republiky a Ukrajinou. Proto prosím o schválení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Jan Schwippel, který je zpravodajem pro první čtení.

 

Poslanec Jan Schwippel: Vážené dámy a pánové, doporučuji propuštění této smlouvy k dalšímu projednávání.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím a přistoupíme k návrhu na přikázání.

 

Organizační výbor resp. předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Jiné návrhy nejsou, takže rozhodneme o návrhu pana předsedy. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 285 skončilo. Ze 100 přihlášených bylo pro 81, nikdo proti. Návrh byl přijat a tisk byl přikázán zahraničnímu výboru.

 

Bod

 

123.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Syrskou arabskou republikou o podpoře
a vzájemné ochraně investic, podepsaná dne 21. listopadu 2008 v Praze
/sněmovní tisk 697/ - prvé čtení

 

Návrh opět uvede ministr financí Miroslav Kalousek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP