(19.20 hodin)

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Děkuji pěkně. Materiál se předkládá na základě usnesení vlády, ve kterém ukládá předsedovi vlády, jehož zde laskavě zastupuji, předložit informaci o splácení dluhů obcí, které vznikly neplněním smluvních podmínek o poskytnutí finanční podpory ze Státního fondu životního prostředí v programu Program rozvoje infrastruktury v malých obcích. Cílem je informovat o splácení těchto dluhů. Materiál obsahuje statistiku jak počtu podpořených akcí, celkem 866 akcí mezi lety 1999 až 2004, jaké byly rozpočtové náklady, podpora, dotace, půjčka, stav realizace v jednotlivých obcích, vyhodnocení ekologického efektu, analýzu současného stavu a nakonec i závěr a shrnutí s tím, že v rámci plošné plynofikace byla poskytnuta podpora více než 2000 obcí, přičemž ta podpora dosáhla 3,7 miliardy korun. Bylo uzavřeno 231 akcí. U opatření, kde je znám ekologický efekt, bylo zaznamenáno plnění tohoto efektu pod 20 % pouze u 10 akcí, to znamená, že vidíte, že to je poměr, který je nevýznamný.

Státní fond je připraven nabídnout obcím za nedodržení smluvního ekologického efektu v odůvodněných případech víceletý odklad splátek. To je praxe, o které rozhoduji na základě doporučení Státního fondu životního prostředí, kde případ od případu se prověřuje konkrétní situace v jednotlivých obcích. Snažíme se těmto obcím vyjít vstříc a snažíme se dotáhnout ten program do konce tak, abychom nezatěžovali obce neočekávanými výdaji v případě, že by musely části těch dotací vracet.

Takže si dovoluji předložit tuto informaci k vaší pozornosti s tím, že se doporučuje Poslanecké sněmovně, aby tuto informaci vzala na vědomí. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro životní prostředí, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 551/1. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj výboru poslanec Ladislav Šincl, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, výbor pro životní prostředí tuto zprávu projednal a přijal usnesení, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby tuto informaci, kterou zde přednesl ministr životního prostředí, vzal na vědomí, a doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu zrušit své usnesení číslo 2039 z 51. schůze dne 8. prosince 2005, ve kterém žádá vládu o každoroční informaci o splácení dluhů vzniklých plynofikací obcí. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Z místa se také nikdo nehlásí, proto všeobecnou rozpravu končím. Přistoupíme k rozpravě podrobné, do které taktéž nemám žádnou písemnou přihlášku. Z místa také neregistruji žádnou přihlášku, proto končím podrobnou rozpravu.

 

Budeme hlasovat o usnesení, tak jak je navrhl pan zpravodaj. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 294 z přítomných 94 poslankyň a poslanců pro návrh 62, proti 14. Konstatuji, že s usnesením byl vysloven souhlas. Končím bod číslo 198.

 

Zahajuji bod číslo 200, kterým je

 

200.
Zpráva o peticích přijatých Poslaneckou sněmovnou, jejich obsahu
a způsobu vyřízení za období od 1. 1. 2008 do 30. 6. 2008
/sněmovní tisk 607/

 

Prosím, aby se slova ujal za paní předsedkyni petičního výboru Zuzku Bebarovou-Rujbrovou pan poslanec Ladislav Mlčák. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Mlčák: Dobrý večer. Tradiční klasická zpráva o řešení petic v průběhu pololetí, jak bylo řečeno. Jenom pro veřejnost možná, že v průběhu prvního pololetí roku 2008 bylo doručeno 37 petic, celkem bylo podepsáno 122 779 lidí. Jinak hlavní náplní petic byly připomínky či stanoviska, názory, které se týkaly resortu zdravotnictví a dopravy. Další petice upozorňovaly na řadu problémů v ekologické a sociální politice.

Petiční výbor se zabýval touto zprávou na svém jednání 23. schůze 9. září 2008. Předloženou zprávu schválil a doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala následující usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí zprávu o peticích přijatých Poslaneckou sněmovnou, jejich obsahu a způsobu vyřízení za období od 1. 1. 2008 do 30. 6. 2008." Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Z místa se nikdo nehlásí, proto všeobecnou rozpravu končím. Přistoupíme k rozpravě podrobné, do které taktéž nemám žádnou písemnou přihlášku a neregistruji ani žádnou přihlášku z místa, proto podrobnou rozpravu končím.

 

Budeme hlasovat o usnesení, tak jak je navrhl pan poslanec Mlčák. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto usnesením souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 295 z přítomných 95 poslankyň a poslanců pro návrh 76, proti nikdo. Konstatuji, že s usnesením byl vysloven souhlas. Končím bod číslo 200.

 

Zahajuji bod číslo 201. Je jím

 

201.
Výroční zprávy a účetní závěrky zdravotních pojišťoven za rok 2007 s vyjádřením vlády
spolu se souhrnným hodnocením, hodnocením výročních zpráv a účetních závěrek
za rok 2007 jednotlivých zdravotních pojišťoven a tabulkovými přílohami
/sněmovní tisk 624/

 

Tento materiál uvede ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová. Prosím, paní ministryně, ujměte se slova.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Daniela Filipiová Děkuji, pane předsedo. Kolegyně, kolegové, předkládám zde výroční zprávy a účetní závěrky zdravotních pojišťoven za rok 2007. Stejně tak jako v předchozích letech i v roce 2007 ovlivňuje srovnatelnost dosažených výsledků s předchozím obdobím několik metodických vlivů v důsledku úprav právních předpisů. Na straně příjmové měl pozitivní vliv na výběr pojistného nárůst mezd a platů, který výrazně ovlivnil růst inkasa pojistného za zaměstnance. Vlivem nové povinnosti účtování aktivních i pasivních dohadných dopoložek a rezerv v systému se tato skutečnost projevovala v oblasti zdrojů a čerpání základního fondu zdravotního pojištění. Celkové příjmy systému dosáhly 202,1 miliardy korun s meziročním nárůstem o 10,9 %. Já se obávám, že dalšími detaily a čísly vás už nebudu zahlcovat.

Je dobré říci, že obdobný pozitivní vývoj hospodaření systému veřejného zdravotního pojištění očekáváme i za rok 2008 díky pokračujícímu růstu platů a díky regulačním poplatkům. Tento vývoj a následné vytvoření rezerv ve zdravotních pojišťovnách umožní českému zdravotnictví bez vážnějších otřesů přestát rok 2009, který bude pro ostatní oblasti národního hospodářství krizový. Tyto rezervy ale už nebudou stačit pro rok 2010. Do té doby je třeba zvýšit efektivitu systému a zajistit vyšší přísun soukromých zdrojů. To zabezpečí zákony předložené Ministerstvem zdravotnictví, které, věřím, budou projednány v prvém čtení na příští schůzi Poslanecké sněmovny.

Vláda k tomuto materiálu přijala usnesení číslo 1151, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky návrhy účetních zpráv a výročních zpráv schválit. Děkuji vám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP