(15.10 hodin)

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane předsedo vlády, dámy a pánové, já bych chtěl navrhnout jeden bod, a to na pátek, za pevně zařazené body pevně zařadit bod 59, sněmovní tisk 615, to je senátní návrh zákona o zásadách jednání a styku Poslanecké sněmovny a Senátu, kde se v rámci jednání řekněme předlisabonských, kdy došlo k dohodám o obou jednacích řádech, které by byly dnes v poledne předloženy a měly být na příští schůzi schváleny v rámci § 90, tak Senát projevoval velký zájem i při vědomí toho, že ten návrh zákona o styku obou komor nebude rychle schválen, protože vázne na spoustě dalších problémů, aby prošel alespoň prvním čtením. Proto jsem vás chtěl požádat o to, abychom ho pevně zařadili a mohli ho propustit prvním čtením, s tím, že lhůta na jednání ve výborech bude nepochybně prodloužena, že bude zřejmě nezbytné vyčkat na to, jak dopadnou různé návrhy na přímou volbu prezidenta. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, je to bod 59, tisk 615, a bylo by to pevné zařazení na tento pátek 20. 2. jako šestý bod.

Pan místopředseda Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, pane premiére, členové vlády, paní a pánové, já bych požádal dnes, kdy máme smutné výročí jednoho roku od chvíle, kdy vláda České republiky speciálně zařadila do svého programu v Teplicích uznání Kosova jako samostatného státu, aby se něco takového neopakovalo, tak bych chtěl, aby na zítřek po pevně zařazených bodech 148 a 140, v případě, že bude schválen i bod číslo 57, tak za bod 57, byly zařazeny body prvého čtení, a to návrhy zákonů pod bodem 66 a 67, abychom se napříště vyhnuli věcem, které podle mého soudu poškozují zájmy České republiky v zahraničí. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí k programu schůze. Pan poslanec Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych si dovolil modifikovat ranní návrh z grémia, tak jak jste již avizovala. Kvůli nepřítomnosti pana ministra Bendla dnes si dovolím navrhnout zařazení bodu 38 na zítra jako prvního bodu po pevně zařazených bodech dopoledne, tedy před volbami. Předpokládám, že diskuse dopoledne bude velmi silná, ale kdyby náhodou tam jistý časový prostor zbyl, tak bychom to rádi projednali.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Čili navrhujete, aby bod číslo 38 byl projednáván zítra po pevně zařazených bodech dopoledne, ale pokud by hrozilo, že tyto body… (Poslanec upřesňuje svůj návrh mimo mikrofon.) Takže za bod 210 před volebními body.

Pan kolega Pavel Hrnčíř se hlásí.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, protože tady zaznamenávám řady návrhů, které chtějí asi evidentně zracionalizovat průběh naší schůze a navrhují vyřazování bodů, kterými jsme se chtěli nebo měli zabývat, pokusím se v této myšlence pokračovat a navrhuji vyřazení bodů 61, 62, 64, 69, 75, 76 a 81. Děkuji vám za podporu. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: A chcete o těchto bodech hlasovat jednotlivě.

Ještě někdo se hlásí ke změně pořadu schůze? Pan kolega Látka.

 

Poslanec Jan Látka: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, dovolte i mně z důvodu racionalizace programu tohoto týdne navrhnout vyřazení bodu 34, sněmovního tisku 652, ochrana zemědělského půdního fondu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vyřadit z této schůze sněmovní tisk 652, bod číslo 34. Ještě někdo se hlásí k pořadu schůze? Pokud ne, tak budeme hlasovat o návrzích, které zatím zazněly.

 

Prvním návrhem je návrh místopředsedy vlády Petra Nečase, který žádá, aby bod 51, sněmovní tisk 710, byl zařazen jako první bod dnes, tedy před bod číslo 23. Ostatní pevně zařazené body bychom tím posunuli.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 335. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 335, přítomno 187, pro 178, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Dalším návrhem je návrh pana kolegy Miroslava Opálky, který žádá, aby bod číslo 71, sněmovní tisk 631, byl zařazen na čtvrtek 19. 2. dopoledne po pevně zařazených bodech, to znamená jako pátý bod po písemných interpelacích.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 336. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 336, přítomno 186, pro 97, proti 32. Tento návrh byl přijat.

 

Dalším návrhem je návrh pana poslance Grospiče, který navrhuje zařadit bod číslo 57, sněmovní tisk 490, jako třetí bod ve středu 18. 2. odpoledne, to znamená, že ostatní body by se posunuly.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 337 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 337, přítomno 186, pro 90, proti 70. Tento návrh přijat nebyl.

 

Pan kolega Ludvík Hovorka navrhuje zařazení bodu číslo 80, sněmovního tisku 684, na čtvrtek dopoledne po pevně zařazených bodech, po písemných interpelacích, tedy jako šestý bod.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 338 a ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 338, přítomno 186, pro 47, proti 20. Tento návrh přijat nebyl.

 

Pan ministr vnitra Ivan Langer žádal o zpětvzetí, tedy o vyřazení, bodů 86, 87, 88 a 89 ze schůze. O tomto návrhu nemusíme hlasovat. To je možností vlády tak učinit. Považujeme to tedy za body, které jsou staženy z našeho programu.

 

Pan kolega Sobotka navrhuje vyřazení deseti bodů.

Začneme hlasovat o vyřazení bodu číslo 30. Zahajuji hlasování pořadové číslo 339. Kdo je pro vyřazení bodu číslo 30? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 339, přítomno 189, pro 90, proti 86. Návrh přijat nebyl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP