(17.40 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Pokud ne, tak obecnou rozpravu končím a zahajuji rozpravu podrobnou. Nikdo se nehlásí, takže pan zpravodaj Červenka. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Petr Červenka: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte, abych přednesl pozměňovací návrh pro druhé čtení. Vzhledem k tomu, že chci šetřit naše lesy, předkládám to na mikrofon.

Vzhledem k tomu, že navrhovatel předpokládá, že tento zákon bude přijat do konce roku 2008, účinnost tohoto zákona bude potom od 1. 1. 2009, avšak se tak nestalo. Všichni víme proč, z jakých důvodů. Proto předkládám se souhlasem navrhovatele tento pozměňovací návrh:

V § 32a odstavec 1 se slova "dnem 1. 1. 2009" nahrazují slovy "dnem účinnosti tohoto zákona" a ustanovením o účinnosti - dosavadní článek II nově zní takto: Tento zákon nabývá účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni vyhlášení tohoto zákona.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já děkuji. Kdo dále se hlásí do podrobné rozpravy? Pokud nikdo, tak podrobnou rozpravu končím. Končím také druhé čtení této předlohy.

 

Dalším bodem, kterému se můžeme věnovat, je

 

16.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 178/2005 Sb., o zrušení
Fondu národního majetku České republiky a o působnosti
Ministerstva financí při privatizaci majetku České republiky
(zákon o zrušení Fondu národního majetku), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 656/ - druhé čtení

 

Místo nepřítomné paní ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové se povinnosti předkladatele ujme místopředseda vlády Petr Nečas.

Připomínám, že jsme návrh v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Usnesení výboru máme k dispozici jako sněmovní tisk 656/1. Prosím, aby zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Václav Votava se ujal slova a seznámil nás s tím, jak rozpočtový výbor k projednávání přistoupil a k jakým dospěl závěrům.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych naplnil svoji roli zpravodaje a seznámil vás s usnesením rozpočtového výboru, a to z jeho 33. schůze, která se konala dne 4. prosince 2008, a to tedy k projednávanému vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 178/2005 Sb., o zrušení Fondu národního majetku, sněmovní tisk 656.

Po úvodním slově náměstka ministra financí a zpravodajské zprávě a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 178/2005 Sb., o zrušení Fondu národního majetku České republiky a o působnosti Ministerstva financí při privatizaci majetku České republiky, ve znění pozdějších předpisů, schválila bez připomínek. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji. Ptám se, zdali zástupce předkladatele hodlá vystoupit ještě nyní. Není-li tomu tak, otevírám obecnou rozpravu. Přihlášky do obecné rozpravy nejsou, takže obecnou rozpravu končím.

Otevírám rozpravu podrobnou. Podrobnou rozpravu… Hlásí se pan poslanec Ludvík Hovorka. Prosím.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovolím přednést dva krátké pozměňovací návrhy ke sněmovnímu tisk 656.

První pozměňovací návrh. V § 5 odstavec 3 písmeno k) se text "strategických investic ve zdravotnictví stanovených Ministerstvem zdravotnictví" nahrazuje textem "závazným jmenovitým výčtem strategických investic navržených Ministerstvem zdravotnictví a schválených vládou včetně uvedení předpokládané finanční částky".

Dovolím si krátce odůvodnit tento pozměňovací návrh. Je vhodné, aby vyjmenované strategické projekty, na které budou prostředky použity podobně, jako jsou vyjmenované v důvodové zprávě, je vhodné, aby u zdrojů z privatizace byly vládou stanoveny priority k jejich použití na návrh Ministerstva financí.

Druhý pozměňovací návrh. V § 5 se doplňuje nový odstavec 5: Ministerstvo je povinno podrobně specifikovat majetek, který má být prodán a z jehož prodeje bude převedena částka na Ministerstvo zdravotnictví podle písmene k). Ocenění příslušného majetku a výběrové řízení na prodej majetku podléhá kontrole vlády a ministerstva.

Dovolím si krátce odůvodnit tento pozměňovací návrh. Je vhodné, aby o privatizaci státního majetku rozhodovala vláda, a je pro tento účel vhodné určit státní majetek, který bude prodán, a podmínky jeho prodeje.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ludvíku Hovorkovi. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Pan ministr a místopředseda vlády Petr Nečas.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, já si dovoluji dát návrh na zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Ještě někdo se hlásí? Pokud ne, tak podrobnou rozpravu končím. Přistoupíme k hlasování o návrhu, který zazněl z úst zástupce předkladatele, nebo navrhovatele. Poté co vás odhlásím a poprosím o nové přihlášení, dám hlasovat o návrhu na zkrácení lhůty pro třetí čtení na dobu 48 hodin.

 

Myslím, že mohu zahájit hlasování s pořadovým číslem 379. Kdo souhlasí se zkrácením, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo s výsledkem ze 152 přítomných 123 pro, 25 proti. Takže tento návrh byl přijat.

 

Já si uvědomuji, protože bude končit tato část schůze, že jsem tuším zapomněl nahlásit, že pan poslanec Bauer má náhradní kartu č. 16. Pamatuji si to dobře, je to tak.

Takže, dámy a pánové, přerušuji tuto schůzi do zítřka. Sejdeme se v 18 hodin a zahájíme projednávání 46. schůze, což je Lisabonská smlouva, velmi zkráceně řečeno. Takže v 18 hodin přesně zahájím tuto schůzi.

Přerušuji do zítřka do 18 hodin, prý to tak vyznělo, tak informuji, že do 9 hodin.

 

(Jednání skončilo v 17.47 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP