(18.10 hodin)
(pokračuje Paroubek)

2. Odmítnout je také nutné zavedení odpočtu DPH u osobních automobilů. Na autě za milion ušetří pánové z NERVu 190 tisíc korun a na autě dvoumilionovém už 380 tisíc. Za stejné peníze by bylo možné sešrotovat v prvním případě po uplatnění návrhu sociální demokracie na takzvané šrotovné sedm starých škodovek, wartburgů a trabantů. A v druhém případě dokonce patnáct starých škodovek, wartburgů či trabantů. Průměrný občan by si pak koupil fabii či auto z TPCA Kolín a přispěl by tak k zaměstnanosti v České republice. Přispěl by také k výraznému zlepšení životního prostředí, neboť emise starých aut jsou podstatně vyšší než u aut moderních.

Otázka také je, proč firmám DPH odpouštět a občanům, soukromníkům, nikoli.

V případě vládního návrhu si nejbohatší část české společnosti bude kupovat drahá BMW, mercedesy a audi. Vláda tak pomůže zahraničním dodavatelům drahých aut a stará, emisemi škodící auta příjmově slabších lidí budou dál brázdit naše silnice, nemluvě o tom, že budou ohrožovat jejich majitele v případě havárie, neboť airbag většina z nich nemá, svým technickým stavem, chceme totiž odstranit auta starší deseti let. Tato morálně i technicky vyžilá vozidla ohrožují všechny.

Sociální demokracii v balíčku chybí celá řada opatření, která již několikrát předložila veřejnosti. Opatření na podporu poptávky uplatněná sociální demokracií, tedy ve prospěch občana na posílení jeho koupěschopnosti i k ochraně občanů před dopady krize. Jedná se například o dočasné zvýšení základní osobní slevy na dani u daně z příjmů fyzických osob, o dočasný pokles snížené sazby daně z přidané hodnoty. Od 1. 1. 2010 navrhujeme snížit sníženou daň z přidané hodnoty ze současných 9 % na 6 %. Cílem je zlevnit potraviny, léky, výstavbu bytů a domů.

Dále dočasně prodloužit podpůrčí doby a zvýšení podpory v nezaměstnanosti. Nechci jít do detailů. Ty věci koneckonců byly často komentovány a je možné jít na web sociální demokracie.

Zvýšení ochrany zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele.

Dále zrušení karenční doby v prvních třech dnech nemoci. Tady chceme prosadit náhradu mzdy nebo platu ve výši 25 % průměrného výdělku.

Jednorázová výplata třináctých starobních a invalidních důchodů. Zvýšení přídavků na dítě. Dočasné zvýšení příspěvku na bydlení. Úprava stávajícího tempa deregulace nájemného z bytu - a mohl bych dále pokračovat.

Uvedl jsem jen některá z opatření navržených sociální demokracií v sociální a daňové oblasti. Tyto a další návrhy v kodifikované podobě klub sociální demokracie předložil do Poslanecké sněmovny. Chci připomenout, že sociální demokracie vlastně téměř čtvrt roku má připraveno skoro šest desítek návrhů na řešení dopadů krize. Je jen věcí vlády, zda tyto návrhy využije, či nikoliv.

V každém případě hodnotíme návrhy vlády jako opožděné, nedostatečné a v některých otázkách pro sociální demokracii zcela nepřijatelné. Vláda by udělala nejlépe, aby u této klíčové otázky spojila svůj osud s tímto návrhem. Tím zásadním, co je nutné zajistit a na co Topolánkova vláda ani NERV nepomyslely, je tedy, aby občan, pracující člověk či důchodce, který současnou krizi nezavinil, za ni nejvíce netrpěl.

Rozumná vláda České republiky by se za stávající krize snažila o dvě klíčové záležitosti:

Za prvé o udržení sociální soudržnosti české společnosti. Vláda Mirka Topolánka dělá pravý opak. Zavedení rovné daně, demontáž a privatizace penzijního systému, snahy o privatizaci ve zdravotnictví, výhodami jen pro bohaté, odpis - tím mám na mysli například odpis DPH na osobní auta jako zvýhodnění luxusní a prestižní spotřeby. Tím vším dělá vše pro rozvrat sociální soudržnosti.

Za druhé o udržení fungující Evropské unie, otevřeného Evropského hospodářského prostoru. Rozpad Evropské unie na národní státy by byl katastrofou především pro menší a středně velké a exportně zaměřené země typu České republiky. Vláda to již trochu začala chápat, ale jen málo. Jinak by byla Lisabonská smlouva schválena již dávno a ODS by přestala s nedůstojným švejkováním. Ostatně ještě v Senátu si užijeme.

Také dnešní hlasování o přijetí Lisabonské smlouvy ukázalo, pokud jde o vztah k Evropě, to reálné rozvrstvení na české politické scéně. Je potřeba připomenout, že z ODS většina jejích poslanců nehlasovala pro přijetí Lisabonské smlouvy. Jelikož rozumnou vládu nemáme, bylo by správné, aby spojila hlasování o krizovém balíčku s hlasováním o důvěře a dala prostor vládě konstruktivnější, proevropštější a více sociálně ohleduplné.

Úplně závěrem. To, že nemá vláda důvěru sociální demokracie, jistě nikoho nepřekvapilo. To může někdo charakterizovat tak, že nic jiného není ani možné od opozice očekávat. Ale jak hodnotit v této souvislosti vývoj české koruny, její nezvykle silný propad a také situaci na burze? Obamův vyhlášený plán ve Spojených státech provázela skepse. Přesto dolar vůči euru rostl a vůči libře velmi silně. Také se projevuje vzestupná vlna amerického akciového trhu po vyhlášení prezidenta Obamy o pomoci lidem s hypotékami. Dolar vůči euru trvale posiluje.

Koruna se ani po vyhlášení Topolánkova programu neodpoutala od negativního trendu panujícího v celém regionu. Mnohem pozitivnějším ovlivněním kursu české koruny v předchozích dnech byly výsledky hrubého domácího produktu, které také zahraniční ekonomičtí komentátoři přivítali. Přesto koruna dále oslabuje na svoje nové tříleté minimum 29,50. Mimochodem, konverzní kurs slovenské koruny byl 30,1 slovenské koruny za jedno euro. Akcie na pražské burze šest dní za sebou ztrácejí, včera dokonce 7 %. Vládní opatření jsou tak naprosto bezzubá a finanční trhy na tento návrh reagovaly negativně.

Tak ještě jednou zopakuji stanovisko sociální demokracie. Vládní návrhy jsou opožděné, nedostatečné a v některých otázkách pro sociální demokracii zcela nepřijatelné. Vláda by udělala nejlépe, pokud by u této klíčové otázky spojila svůj osud s tímto návrhem.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu Jiřímu Paroubkovi.

Teď prosím o chvilku klidu. Mám tady faktické poznámky, ke kterým ale neudělím slovo, protože příchodem pana předsedy volební komise Petra Tluchoře jsme jasně říkali, že po 18. hodině zahájíme volby. (Hlas premiéra: Odejdi ještě.) Je to dohoda klubů. Jestli kolega Tluchoř nechá ty dvě faktické poznámky, tak je ještě propustím, ale poruším tím ten slib, který jsem dal předsedům klubů.

S faktickou poznámkou pan Michal Doktor, poté ministr financí Kalousek.

 

Poslanec Michal Doktor: Pan předseda Sobotka se velmi zbytečně obává nějakého konfliktu, protože ta prosba bude směřovat k předřečníkovi panu poslanci Jiřímu Paroubkovi. V jeho vystoupení se kromě jiných věcí, které prostě nebudu komentovat, protože bych zneužil té faktické, vyskytla jedna věc, která není zjevnou pravdou. A bohužel bez efektu toho sdělení uvízli jak ti, ke kterým je směřována ta výhoda, tak ti, ke kterým je směřováno to posunuté sdělení.

Není pravdou, že podnikatelé nebudou platit DPH na auta. Prosím, opakuji - není to pravdou. Tak jako dnes platí DPH na tužky, psací stroje, počítače, budou platit DPH na auta dále, tak jako je platí i dnes.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP