(14.20 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Slyšeli jsme návrh usnesení. Zahajuji hlasování o tomto usnesení. Kdo s usnesením souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 5 - z přítomných 162 poslankyň a poslanců pro návrh 152, proti nikdo. Konstatuji, že s usnesením byl vysloven souhlas.

 

Končím tím bod číslo 1. Než přikročíme k projednávání bodu číslo 2 sděluji, že paní poslankyně Jakubková má náhradní kartu číslo 21.

 

Přikročíme k projednávání dalšího bodu a tím je

 

2.
Vládní návrh zákona o přijetí úvěru Českou republikou od Evropské investiční banky
na financování investičních potřeb souvisejících s prováděním programu
Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací II.
/sněmovní tisk 672/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Ale mám zde veto jednoho poslaneckého klubu, to znamená, že to veto pak je uplatněno.

Nyní prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Dobře, teď dostávám informaci, že toto veto není uplatňováno.

Pane ministře, můžete přednést návrh. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedo, vážená Sněmovno, jak víte, v rámci přístupových dohod na sebe vzala Česká republika povinnost do roku 2010 splnit požadavky přísné směrnice Evropských společenství č. 92 o čistotě vod, což s sebou nese faktický závazek vyčistit a odkanalizovat všechna města a obce nad 2000 obyvatel. Tento závazek je velmi přísný. Vláda se postupem těch prací velmi intenzivně zabývá. Koneckonců již několikrát to bylo předmětem diskuse na půdě této Sněmovny.

Já zde předkládám návrh na pokračování velmi úspěšného projektu, který Ministerstvo zemědělství provádí, nebo má na podporu výstavby infrastruktury vodovodů a kanalizací. Tento projekt fakticky městům a obcím dává až 40 % investičních nákladů ve formě dotace a umožňuje jim, aby dalších 30 % získaly ve formě zvýhodněného úvěru. Pro pokračování tohoto projektu je nutné, abychom si otevřeli další etapu úvěrového rámce u Evropské investiční banky.

Vláda schválila svým usnesením č. 1194 ze dne 22. září 2008 návrh zákona o státním rozpočtu, který spolu s návrhem střednědobých výdajů počítá s použitím těchto úvěrových prostředků a s prostředky na úhradu úroků z nečerpaných prostředků, tzn. přijetí tohoto úvěru zákonem dnes na jednání Poslanecké sněmovny nebude mít vliv na stanovenou bilanci veřejných rozpočtů pro rok 2009, tak jak byla schválena. Navíc chci zdůraznit, že Ministerstvo zemědělství restrukturalizovalo své současné úvěry takovým způsobem, aby tento nový úvěr nepřesáhl stávající objem schválených úvěrů od mezinárodních finančních institucí.

Hodláme proto ty finanční prostředky získané z tohoto úvěru věnovat na pokračování tohoto programu na podporu výstavby infrastruktury vodovodů a kanalizací, tzn. rozběhneme vlastně "římskou dvojku" tohoto programu. Předpokládám, že města a obce velmi dobře této příležitosti využijí, protože se naučily čerpat tyto prostředky již v té první etapě.

Již tady bylo řečeno, že vláda navrhuje tento zákon podle § 90 zákona o jednacím řádu ve zrychleném čtení, tzn. už v prvním čtení. Chci poděkovat všem poslaneckým klubům, že buď neuplatnily, anebo posléze stáhly své případné veto proti tomuto postupu, protože si myslím, že tyto finanční prostředky nejenže mají význam pro dosažení povinností vyplývajících z evropské směrnice 92, ale v současné chvíli, v době ekonomické krize, pochopitelně také přispívají k udržení určitého objemu stavební výroby v našich regionech, což samozřejmě je také velmi důležité pro zaměstnanost. Proto vás, vážená Sněmovno, prosím, abyste vyslovili souhlas s tímto návrhem zákona v prvním čtení, tak jak je navrženo.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Ladislav Šustr. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolím si podpořit tento zákon. Chtěl bych ještě k tomu, co říká pan ministr, připomenout, že financování druhé etapy v objemu 9,1 mld. ze čtyř stran, z toho pouze třetina, cca 3 mld., jsou půjčkou od Evropské investiční banky a ve státním rozpočtu se s touto transakcí počítá. Saldo se nebude zvedat. Velmi vítám také režim 95. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Poprosím vás a pana ministra, abyste se posadili ke stolku zpravodajů a předkladatelů.

Otvírám obecnou rozpravu, do které zatím nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se, zda se někdo hlásí z místa. Ano, hlásí se pan poslanec Sobotka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, chtěl bych konstatovat, že poslanecký klub sociální demokracie, ač poslanecký klub opoziční strany, stáhl veto na projednávání návrhu v rámci § 90 našeho jednacího řádu a jsme připraveni podpořit urychlené projednání tohoto návrhu. Prostě pokládáme ho za užitečný návrh, zejména v souvislosti s potřebou zvýšit veřejné výdaje a veřejné investice do infrastruktury v době prohlubující se hospodářské krize.

Dovolte mi, abych využil tento bod k otevření jednoho tématu, které s tím souvisí a týká se veřejných prostředků a vynakládání veřejných prostředků v rámci resortu Ministerstva zemědělství, protože se jedná pouze o jedny finanční prostředky daňových poplatníků. Ten dotaz míří na pana ministra zemědělství a týká se využívání možností a zdrojů akciové společnosti PGRLF.

V minulých dnech se objevily v tisku informace o tom, že se připravuje rozšíření aktivit této společnosti, kterou ovládá stát, ve smyslu přímé angažovanosti v řešení problémů některých konkrétních firem, které působí v zemědělském sektoru. Konkrétně se objevily v Hospodářských novinách spekulace o tom, že by snad PGRLF mohl odkupovat některé pohledávky, případně jiným způsobem řešit problémy některých zadlužených firem, které se projevují v oblasti agrárního sektoru. Já vzhledem k tomu, že v minulosti PGRLF se dostal do celé řady problematických vztahů, že PGRLF se stal v některých případech i věřitelem a stát měl se správou těchto pohledávek poměrně složité problémy, bych se rád zeptal pana ministra zemědělství, jestli vláda v této oblasti bude uplatňovat stejnou politiku, o které hovoří ministr financí, tzn. že vláda nebude upřednostňovat žádné soukromé firmy, že vláda nebude pomáhat nějakým konkrétním podnikům. Mám na mysli přístup, který uplatnilo Ministerstvo financí ke sklárnám, kde také nebyla poskytnuta žádná selektivní veřejná podpora.

Musím říci, že mě trochu znepokojily ty informace, které se objevily v tisku. Rád bych požádal pana ministra zemědělství o ujištění, že aktivity PGRLF nepřesáhnou rovinu systémové podpory a že se nesetkáme s nějakým lobbistickým vytahováním finančních zdrojů v rámci této akciové společnosti. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr chce reagovat. Prosím, pane ministře, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP