(14.40 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Máme nedávný příklad z Velké Británie. Brownova vláda jako protikrizové opatření snížila základní sazbu DPH, kterou měla, ze 17,5 bodu na 15 bodů bez jakéhokoliv viditelného efektu, bez jakéhokoliv viditelného přínosu na ekonomiku nebo na ceny, samozřejmě s mimořádným rozpočtovým dopadem. Brownova vláda sama tento krok vyhodnocuje jako nepříliš úspěšný.

V případě snížení sazby snížené upozorňuji na to, že většina protikrizových opatření by snad měla být cílena na udržení zaměstnanosti a na zvýšení poptávky, že dominantní položkou ve snížené sazbě jsou potraviny. Předpokládám, že nikdo z nás, jak tu sedíme, se nedomnívá, že snížení sazby z 9 na 6 % zvýší poptávku po rohlících, másle či buřtech nebo jakýmkoliv způsobem udrží zaměstnanost v zemědělském sektoru, ať už v prvovýrobě, zpracovatelském nebo snad v obchodech.

Jsem navíc přesvědčen, že profit oněch 20 miliard - a teď prosím beru za svědky všechny zejména zemědělské odborníky, kteří dobře vědí, jak se tvoří cena od prvovýrobce ke konečnému spotřebiteli - že onen profit téměř 20 miliard by dominantně skončil v ziscích obchodních řetězců. Tam by skončila ta zásadní částka. Nejsem přesvědčen o tom, že obchodní řetězce jsou tím nejohroženějším segmentem české ekonomiky a že by tedy návrh pana poslance Sobotky, který by mohl být pojmenován také návrhem na podporu řetězců, měl získat podporu.

Vzhledem k tomu, že jsme před chvílí diskutovali protipovodňové opatření, které významným způsobem pomáhá našim obcím, nemohu také nezmínit skutečnost, že DPH je centrálně redistribuovaná sdílená daň a že 21,40 %, tedy více než pětina výnosu z této daně, je příjmem obcí, že tedy návrh pana poslance Sobotky snižuje příjmovou základnu obcí minimálně o 4 mld. korun. Návrh pana poslance Tlustého snižuje příjmovou základní obcí minimálně o 8 až 10 mld. korun. Nejsem si vůbec jist, zda v době čerpání prostředků z Evropské unie a nezbytných fondů na kofinancování těchto projektů si zaslouží české, moravské a slezské obce takové snížení příjmové základny.

Proto zásadním způsobem varuji před těmito pozměňovacími návrhy. Nedoporučuji je. Pokládám je za neefektivní a nebezpečné. (V sále je obrovský hluk a neklid.)

Dovolte, abych se krátce zmínil o pozměňovacím návrhu pana poslance Šustra. Pan poslanec Šustr navrhuje odstranit výjimku, která neumožňuje plátcům DPH odečítat daň z přidané hodnoty v případě nákupu osobního vozidla.

Já bych ještě jednou chtěl upozornit na zásadní změnu v definici osobních a nákladních vozidel, která bude platná pro všechny země Evropské unie od května a kde rozhodujícím parametrem pro to, zda vůz může být zařazen jako N1, tedy užitkový nákladní, a má automaticky právo každý plátce DPH na odpočet DPH, a kdy není takovým vozidlem, a je to tedy M1, kde to právo mít nemusí, rozhodne-li se tak národní parlament, že tímto rozhodujícím parametrem je hmotnostní poměr mezi nákladním prostorem a prostorem pro cestující, z čehož logicky vyplývá, že tomuto parametru snadno vyhoví těžké, drahé a velké vozy a nevyhoví mu lehké, levné vozy, které jsou převážně vyráběny na území České republiky. Tedy důsledkem -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane ministře, promiňte, já vás přeruším. Požádám kolegyně a kolegy, aby se ztišili, protože budeme hlasovat ve třetím čtení a já si myslím, že je to velmi důležitý zákon, kterému musíme věnovat více pozornost, než mu nyní věnujete.

Prosím, pane ministře, pokračujte.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Pokud schválíme tento pozměňovací návrh, a já to vřele doporučuji, pak prostě každý plátce DPH bude mít právo na odečet z DPH, ať si koupí jakýkoliv automobil, a nevznikne tady nesmyslná konkurenční výhoda velkých, drahých a těžkých vozů proti malým a lehkým vozům.

Pokud se stane, že Sněmovna se rozhodne nepřijmout tento pozměňovací návrh, důsledek bude ten, že na odpočet DPH bude mít plátce nárok u takových vozů, jako Audi Q7, BMW X5, Volkswagen Passat, ale i Škoda Superb, ale i Škoda Octavia Combi, ale už ne Škoda Fabia, tam prostě si nebude moci odečíst DPH. Už ne Nissan Micra, malé hyundaie, které se vyrábějí v Nošovicích, malé peugeoty a renaulty, které jsou vyráběny v Kolíně. Tam už ten nárok na odpočet DPH nebude, leda že by si ten plátce DPH, živnostník, do fabie namontoval mřížku, což ho bude nutit, což je velmi nekomfortní, protože pak se mu tam nevejdou třeba štafle.

Samozřejmě můžete namítnout, já jsem zaslechl včera ve zprávách, že nemá smysl podporovat odečet DPH u porsche nebo u lamborghini. Na tom asi něco je. Nicméně vy jste nikdy neviděli porsche s mřížkou? Já prosím pěkně několikrát.

Velmi prosím Poslaneckou sněmovnu, aby nepřipustila stav, kdy plátce DPH nebude mít nárok na odpočet u fabie a jediným důsledkem našeho politického rozhodnutí budou mřížky, ať už ve fabiích nebo v porsche. Nikdo z nás na tom nic nevydělá. Pozměňovací návrh navrhuje odstranění výjimky a zavedení rovných podmínek a ukončení nesmyslné konkurenční výhody velkých a těžkých vozů proti vozům malým, ke které by nezbytně došlo.

Krátce prosím ještě k pozměňovacímu návrhu pana poslance Hanuše. Já bez mučení přiznávám, že o to byl víceméně požádán Ministerstvem financí. Při překladu šesté směrnice došlo k technické chybě při poslední novele zákona o DPH, kdy v rozporu se stavem, který platil do konce loňského roku, se text semena, který ihned následuje po živých zvířatech, dostal do základní sazby, což není nezbytné. Šestá směrnice umožňuje sazbu sníženou. Tak to bylo také předkladatelem myšleno. Tak to bylo myšleno zákonodárcem, a já tedy prosím, aby semena, rostlinná tedy, rozumí se, byla dál tak jako v celém loňském roce zařazena do snížené sazby DPH.

K ostatním pozměňovacím návrhům se vyjádřím svým souhlasným či nesouhlasným stanoviskem během hlasování. Dovoluji si požádat o podporu pozměňovacích návrhů, které dávají smysl a logiku, a dovoluji si požádat o odpovědnost u těch pozměňovací návrhů, které by významným způsobem mohly ohrozit makroekonomickou rovnováhu České republiky. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Nyní vystoupí pan poslanec Sobotka. Připraví se pan zpravodaj Doktor. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP