(15.30 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. O slovo se přihlásil pan ministr Kalousek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Ale opravdu jenom s faktickou, protože teď jsem pochopil, že teda diskuse nemá smysl.

Vy jste řekl, pane předsedo, že Ministerstvo financí již rok vědělo, že mřížky skončí. Z toho jsem pochopil, že vy jste to nepochopil doteď. Mřížky skončí jedině tehdy, odhlasujeme-li pozměňující návrh poslance Šustra. Když ten návrh neodhlasujeme, ten, kdo bude chtít odpočet DPH například na Fabii nebo například na Opel Corsa, ten si tam tu mřížku bude muset strkat dál.

Jestliže jste to přes opakované druhé čtení nepochopil, tak je mi pak jasné, že tady říkáte to, co říkáte. To pak ta diskuse nemá smysl. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Nyní vystoupí pan poslanec Šustr, dále pan poslanec Tlustý a pan poslanec Paroubek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, obávám se, že démonizujeme příliš ten můj pozměňující návrh. Všichni víte, že je to jenom výjimka, druhá je jenom na umělecká díla, a výjimky jsou vždycky špatně. To je jedna věta.

Druhá věta. Pokud budou odpisy dvouleté, šedesát, čtyřicet procent, tak budou taky nižší o to DPH. Tím se taky cosi kompenzuje. Ale to není důležité.

Já si myslím, že pan poslanec Sobotka tady teď před chvilkou jasně řekl, o co jde. Kdyby pan ministr Kalousek to napsal 9. prosince a jednal s opozicí, tak to nevadilo, tak to bylo v pořádku, tady to DPH. Tak jsem tomu rozuměl. Dobře. Ale neslovíčkařme.

A co se týká šrotovného - no mně na šrotovném vadí to, že to je jenom o autech. Já bych chtěl šrotovné na televizor, na pračku. Já jednám s těmi firmami, které nemají co prodat, protože to všichni mají, a taky říkají, že šrotovné by jim pomohlo. Tady by došlo k obrovské nespravedlnosti ve dvou pozicích. Jednak proč jenom auta a jednak proč tu věc má platit ten, kdo si auto nikdy nekoupil anebo ho má staré 9,9999 roku, protože až od deseti let se to počítá?

A jestli se někdo obrací dneska na to, že v Německu něco dělají dobře a ve Francii - oni nemají taky patent na rozum. Možná je na tom nejhůř Anglie celá slavná s celou krizí.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. S faktickou pan poslanec Plachý, poté pan poslanec Tlustý a pan poslanec Paroubek. Prosím, pane poslanče, máte dvě minuty.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, pan poslanec Sobotka dokázal, že je možná lepší právník než ekonom.

Co se týče toho šrotovného, mohl by si zjistit, že deset procent produkce automobilek v České republice končí na trhu v České republice. Tedy když použije peníze daňových poplatníků, podpoří produkci českých automobilek z desíti procent, ale to pouze za předpokladu, že každý občan České republiky si koupí automobil vyrobený v České republice. Jak je vám zajisté známo, prostřednictvím pana předsedy, pane poslanče, máme tady liberalizovaný trh a nikdo, ani sociální demokracie, natož poslanec Sobotka, není schopen donutit občany v České republice, aby si kupovali jenom vozy vyráběné tady doma.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Tlustý, připraví se pan poslanec Paroubek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi konstatovat, že pokračuje rozdělování návrhu na ty naše a na ty blbé a toto kritérium bohužel uplatňují obě dvě strany, jak vládní, tak opoziční. Dovolte mi rovněž konstatovat, že evidentně ještě není dost zle, protože až bude, tak se návrhy začnou rozdělovat podle jiných kritérií.

Já tady od pana ministra financí opakovaně slyším, že můj návrh by mohl stát 40 až 50 miliard, a proto je blbej. Ono je teda evidentní, že je blbej proto, že není jeho. Ty jeho stojej 70 a já bych ve stejné logice, až tady je v březnu budeme projednávat, mohl postupovat úplně stejně. Ale já to činit nechci v souvislosti s tím, co uvedu za chvíli.

Já bych tady chtěl zopakovat, že nečinnost je taky nákladná. Pan ministr financí a jeho náměstek Janota od loňského listopadu do dneška, a to jsou pouhé čtyři měsíce, zvýšili odhady skutečného deficitu státního rozpočtu o v tuto chvíli 100 miliard korun. A to je v pohodě. To jsou, dámy a pánové, náklady dosavadní nečinnosti a budou samozřejmě pokračovat. To, že se nestavějí ochranné zdi proti povodni, která evidentně do České republiky už přišla, to taky přeci něco stojí. A tvářit se, že když přijmeme opatření, která nebudou stát pokud možno vůbec nic, že to bude to nejlepší, to přeci je absolutně nekorektní argument.

Ano, pane ministře, i já vím o lepších návrzích v krizi, než je snížení horní sazby nebo základní sazby DPH z 19 na 15 %. Vím, ale ty tu nejsou projednávány, protože vy a vaše KDU-ČSL jste je naposledy v prosinci zablokovali. Tady přeci byl na stole návrh na 12,5procentní sazbu daně z příjmů fyzických osob. Ostatně byl zakotven v zákoně. Tady předložil pan poslanec Doktor návrh na 15procentní sazbu daně z příjmů právnických osob.

Všechny tyhle návrhy jsou napřed vyautovány, a já bych samozřejmě na prvním (místě) podporoval právě tyto, a pak ty všechny ostatní jsou zařazeny do kategorie blbé. (Poznámka od stolku zpravodajů mimo mikrofon.) Já jsem to, pane ministře, taky podpořil, ale poslanci KDU-ČSL to nepodpořili. (Opět poznámka mimo mikrofon.) Pan ministr taky ne? To se odvažujete, pane zpravodaji, ho takhle - jo podpořil, aha. Tak výborně, polehčující okolnost.

Já prosím si nedělám žádné iluze. Já se pokouším vysvětlit, že pokud jsem snížení horní sazby DPH z 19 na 15 % považoval za správné už v roce 2000, tak to letos považuji za stejně správné. Chápu, že to něco stojí - také to něco přinese. A promiňte mi to, prosím vás, že tenhle ten svůj upjatý návrh pořád prosazuji a budu pro něj hlasovat i dnes, přestože dokonce i poslanci strany, kteří tady sedí díky programu, ve kterém právě tato sazba byla obsažena, jsou zásadně proti, tak já ten návrh podpořím při vědomí, že jak tady poslouchám ty návrhy naše a ty blbé, že asi nebude přijato skoro vůbec nic, protože v takovéto dělné atmosféře logicky jedni vyautují ty druhé a naopak.

Jenom mi dovolte předpovědět, že když jsem si dneska prohlédl čísla za únor, a jsou stejně blbá jako čísla za leden, že tady ta atmosféra rozdělování návrhů na ty naše a na ty blbé nebude trvat dlouho.

A pokud jste někdy prožili povodeň a stavění přehradní zdi, tak mi potvrdíte, že když vám před blížící se povodní podává někdo pytel, tak si kladete jedinou otázku: Jestli je funkční, jestli je v něm opravdu písek. A když je funkční, tak se nerozhlížíte, jestli je podáván zleva nebo zprava, dokonce nekontrolujete, jestli vám ho podává soused, který vás napadl před čtrnácti dny v hospodě. V té povodni jdou všechna tato kritéria stranou. A stavební prvky ochrany, v tomto případě celé společnosti, proti povodni, které se vznešeně říká hospodářská krize, jsou rozdělovány na návrhy funkční a nefunkční. A já jsem si jist, že snížení horní sazby DPH z 19 na 15 % je funkční, a proto mi dovolte, abych ho podpořil.

A moc bych prosil některé militantní kolegy z ODS: Nevylučujte mě za to z ODS, vždyť jsme to měli v programu.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Paroubek, připraví se pan poslanec Doktor. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já budu velice stručný. Chtěl bych se obrátit především na pana ministra financí.

Myslím, pane ministře, že byste neměl ztrácet v těch svých odpovědích nervy a glanc. Není vás to důstojné. Ty vaše rádoby vtipné invektivy - možná že se jim někdo zasměje, ale já vás chci ujistit a za chvíli to jenom velmi stručně odůvodním, že pro váš návrh hlasovat nebudu.

Pokud hovoříte o mnohoobročnictví, pane ministře, i to mělo být vtipné, i tomu se někdo zasmál. Ale typický mnohoobročníkem jste přece vy. Vy jste poslancem a ministrem stejně tak jako většina vlády. Tak o čem je - tady mě někdo napovídá: za jeden plat, ale to máte na mysli, že někdo ten jeden plat nerozdává. Já si myslím, že je to trošku jinak.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP