(17.40 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Odpovězte mi, pane ministře, ještě na další otázku. Platili organizátoři mistrovství světa v lyžování za účast stovek policistů v průběhu šampionátu? V prvním týdnu to bylo 800 policistů, ve druhém týdnu 500 policistů. Nebo to byla džentlmenská výpomoc nerentabilnímu podniku? A co organizátoři demonstrací? Například mě napadá Dělnická strana. Co jste jí již vyúčtoval za policejní manévry? Anebo po hospodské rvačce a jejím urovnání - dorazí do této restaurace faktura za zásah policie? Já doufám že ne. A co účast policie na dalších a dalších veřejných shromážděních? Platíme si na ni daně, či nikoliv? A budou organizátoři těchto shromáždění platit ještě něco navíc a proč? Pane ministře, uvědomujete si vůbec rozsah problému a to, že je jen otázkou času, kdy dojde k vážnému poškození zdraví, či dokonce k úmrtí člověka? Zastavte se, dokud je čas.

Proto poslanecký klub sociální demokracie žádá o zařazení bodu Selhání ministra vnitra při zajišťování ochrany života, zdraví a majetku občanů na pořad jednání dnešní mimořádné schůze. (Potlesk z levé a střední části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí - s faktickou? (K mikrofonu přistupuje poslanec Pleva.) Pane poslanče, vy nemáte přednostní právo.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, já vznáším námitku proti postupu předsedajícího. Stejně tak neměl žádné přednostní právo pan poslanec Paroubek. Nemůže vystupovat se stanoviskem poslaneckého klubu k bodu, který ještě nebyl zařazen na program, a nemůže také zdůvodňovat tento bod, protože rozprava k návrhu, když je mimořádná schůze, se nevede k návrhu programu.

Takže já vznáším námitku proti postupu předsedajícího, byť se to panu kolegovi Rathovi nelíbí. (V sále je velký hluk.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji. (K mikrofonu přistupuje místopředsedkyně Němcová.) Paní místopředsedkyně, byl přihlášen pan místopředseda Filip.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Samozřejmě dám v tom případě slovo panu místopředsedovi.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Jestli vám pan místopředseda dá přednost - máte přednostní právo - já do toho nechci zasahovat. Tak, paní místopředsedkyně Němcová.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane předsedo, já jsem přesvědčena, že došlo k závažnému porušení jednacího řádu. Pan poslanec Paroubek neměl v žádném případě možnost vystoupit před Poslaneckou sněmovnu, a to ani se zdůvodněním, že vystupuje v zastoupení předsedy poslaneckého klubu. V zastoupení předsedy poslaneckého klubu může vystupovat pouze ve chvíli, kdy je otevřena rozprava. V rozpravě může kdykoliv předsedu poslaneckého klubu zastoupit. Rozprava zde v žádném případě otevřena nebyla a ani býti nemohla, protože tato schůze je svolána na základě žádosti poslanců, tedy na podpisy, a o stanovení programu se v takovém případě rozprava nevede.

Myslím si, že zde došlo k závažnému pochybení ze strany řídícího schůze a vznáším námitku proti postupu předsedajícího.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře. Byla vznesena námitka. O námitce musíme hlasovat bez rozpravy. Budeme hlasovat o námitce. Odhlásím vás a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Zazvoním.

 

Zahajuji hlasování o námitce proti postupu předsedajícího. Kdo s námitkou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 2, z přítomných 154 poslankyň a poslanců pro 78, proti 52. Námitka byla přijata.

 

S přednostním právem je přihlášen pan místopředseda Filip. Pane místopředsedo, máte slovo.

(V sále je velký hluk, ozývají se různé výkřiky. Na pravé straně sálu poslanci stojí a hlasitě se baví.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážené paní a pánové, já řeknu své důvody, které mě vedou k tomu, že jsem přesvědčoval poslanecký klub KSČM, aby odhlasoval pořad této mimořádné schůze. Velmi dobře si uvědomuji, že před námi stojí mnoho jiných závažných, možná závažnějších úkolů. Ale dovolte mi, abych s čistým svědomím řekl, že program schůze podpořím, protože jsem vždycky vystupoval proti návrhu pana ministra vnitra a poslance Ivana Langra, který v návrhu zákona o policii, v pozměňovacím návrhu, který předložil jako poslanec, nikoliv jako ministr, tehdy pod číslem C1, v § 76 mluvil o postupu policie, zákazu vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce.

Žel, ne všichni mají tak čisté svědomí jako já v této věci. Nejenže jsem to řekl veřejně - myslím, že to bylo v jednom televizním pořadu - panu ministrovi vnitra, že se hluboce mýlí, že policie má jiné úkoly a že odmítám privatizaci státní moci. Ne všichni mají čisté svědomí, kteří dnes svolávají tuto schůzi. Pro onen pozměňovací návrh hlasovalo 52 poslanců České strany sociálně demokratické. Jsem rád, že alespoň dnes si uvědomili, že situace je jiná a že poslední skutečnosti, jak tady byly popsány panem předsedou sociální demokracie Paroubkem, alarmují v tom, abychom se zamysleli nad tím, co se vlastně odehrálo.

Myslím si, že je důležité, abychom si uvědomili a v rozpravě se vyslovili minimálně k tomu, jak je možné, že v zákoně spojujeme dva zcela rozdílné momenty - dodržování pořádku na soukromé akci a výkon státní moci, která nenáleží do kompetence pořadatele, ale jde o zasahování proti pachatelům trestných činů, které může vykonávat jenom Policie České republiky.

Věřím, že program této schůze bude schválen a že se budu moci vyslovit ke všem bodům, které mě vedou k tomu, že považuji za potřebné, aby se tato schůze dnes konala. Myslím, že nejde o plané diskutování. Jde nejen o majetek jednotlivých dejme tomu soukromých klubů, jde o majetek veřejný, protože většina stadionů je v majetku obcí, resp. měst nebo krajů. Jde ale i o zdraví a životy lidí a v tomto ohledu mi dovolte říci, že omyl pana ministra vnitra Ivana Langera je katastrofální. Proto jsem požádal klub KSČM, aby společně se mnou hlasoval pro program této schůze. (Potlesk zleva.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. Musím udělit slovo panu místopředsedovi Zaorálkovi, který má přednostní právo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP