(18.10 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S přednostním právem pan ministr vnitra Ivan Langer. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Pane předsedo, kolegyně, kolegové, je právem opozice v parlamentní demokracii v zastupitelském sboru navrhovat cokoliv a úkolem vlády je zpovídat se z toho, co dělá. Dovolte mi, abych se krátce - chci vás uklidnit, skutečně krátce - vyjádřil jen k tomu prvnímu navrhovanému bodu.

Ten není o ničem jiném než o pravidlech a o dodržování pravidel. Věru, nezačali jsme nejšťastněji, neboť jsme začali faulem. Faulem na jednací řád, kterého se dopustil pan kolega Jiří Paroubek. Bohužel namísto toho, aby mu pan předseda Poslanecké sněmovny vystavil žlutou kartu, dostal žlutou kartu sám. Nepovažuji to za šťastné. Jestli chceme mluvit o pravidlech a dodržování pravidel, potom prosím začněme všichni sami u sebe.

Podstata toho, co jest součástí celkové koncepce boje proti diváckému násilí, není nic jiného než rovný přístup, jasně definovaná pravidla, jasně definované povinnosti a odpovědnost. Podstatou toho je skutečně stejný přístup vůči všem, tedy bez ohledu na to, jestli se jedná o sport a v rámci sportu o fotbal, hokej, házenou, volejbal, basketbal, nebo zda se jedná o společenskou nebo kulturní záležitost. Všem měřit podle stejného metru a přistupovat podle stejného principu - tedy soukromá událost, soukromé podnikání je věcí toho pořadatele a organizátora, který nemá mít žádné privilegované postavení oproti zbytku, resp. vůči jiným. To je podstata celého přístupu.

Je zde navrhován návrat zpátky. Znamená to, že předtím to bylo lepší? Já jsem připraven vám uvést desítky, desítky případů tragických výtržností, ke kterým došlo na našich fotbalových stadionech, a to v režimu, kdy policie byla na stadionech přítomna. Jinými slovy, když říkáte, že teď, kdy nastavujeme systém, kdy každý zná svá práva a své povinnosti, je to špatně a předtím to bylo dobře?

Já bych chtěl varovat před takovýmto unáhleným soudem a chtěl bych požádat všechny o chladnou hlavu, nadhled a pečlivou analýzu toho, co zde z tohoto místa zaznívá a co je navrhováno. Byl bych velmi rád, abychom se nevraceli zpátky, protože jestli v něčem máme jistotu, když hovoříme o diváckém násilí, že zde vznikla privilegovaná skupina sportovců, resp. sportu, a že na základě tehdejších "pravidel" si každý dělal co chtěl a podle toho to taky na našich fotbalových stadionech vypadalo. Namísto toho, abychom byli schopni, obrazně řečeno, hrát společně na jednu bránu, tak představujeme rozháraný spolek, ze kterého může mít radost jenom jeden jediný - a to jsou ti gauneři a darebáci na fotbalových stadionech, protože jestli teď my jim vyšleme signál, že jsou to oni, kdo určují pravidla, pak jsme prohráli, dámy a pánové, všichni bez rozdílu toho, jestli jsme členové KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, Strany zelených, ODS nebo nemáme s politikou nic společného. (Potlesk vpravo.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Pan předseda poslaneckého klubu sociální demokracie.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, já bych skutečně chtěl odmítnout interpretaci těch uplynulých vystoupení, kterou zde provedl ministr vnitra Ivan Langer. Chtěl bych jasně konstatovat, že poslanec Jiří Paroubek zde vystoupil na základě písemného pověření poslaneckého klubu sociální demokracie, a to v situaci, kdy zde nebyl přítomen ani předseda klubu, ani žádný z místopředsedů poslaneckého klubu sociální demokracie. Chtěl bych upozornit na to, že v minulosti již několikrát k takovéto proceduře na půdě Poslanecké sněmovny došlo, a já odmítám, že by zde docházelo k jakémukoli porušování jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

A druhá poznámka. Chtěl bych požádat pana ministra Ivana Langera, aby zde již nikdy nehovořil o dodržování pravidel hry. Právo hovořit o dodržování pravidel hry ztratila vláda Mirka Topolánka v této Poslanecké sněmovně v okamžiku, kdy získala důvěru na základě pošlapání výsledků voleb do Poslanecké sněmovny. (Souhlasný potlesk vlevo a nesouhlasné výkřiky vpravo.) Já chápu, že kolegové z ODS to neradi slyší. Já jim rozumím, že to neradi slyší, ale je to prostě tak. Vláda nemá právo hovořit o férové hře. Vláda nemá právo hovořit o dodržování pravidel. Vy jste ta pravidla porušili, vy jste na základě velmi podivných a podezřelých metod v Poslanecké sněmovně jednou získali pochybnou většinu a na základě této pochybné většiny v tuto chvíli vládnete. Tak to prostě je. Já jsem sám osobně na vlastní oči v Poslanecké sněmovně viděl několikrát ministra vnitra Ivana Langera, jak pobízí poslance, kteří přeběhli z poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické. Viděl jsem ho na cestě k místu, kde sedí, jak se k nim rozběhl v situaci, kdy vláda a vládní koalice nebyla spokojena s tím, jak přeběhlíci hlasovali. No to jsou demokratické metody? Člověk, který tady organizuje přeběhlíky, organizuje jejich disciplínu, jednomu z nich poskytuje doživotní ochranku na základě prostředků daňových poplatníků, tak tento člověk, ministr vnitra, nám tady chce hovořit o dodržování pravidel? Kázat o morálce? (Potlesk v levé části sálu.) Já myslím, že tato sněmovna zažila mnoho, ale jsou chvíle, které se skutečně člověku vryjí nesmazatelně do paměti. Jednu takovou chvíli jsme zažili před chvílí. Já doufám, že už se v osobě ministra vnitra nebude opakovat. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti, nelze tedy navrhnout změnu nebo doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený program.

Zazvoním, počkám, až se kolegové, kteří chtějí hlasovat, dostaví do jednací síně. Ještě jednou zazvoním. Nyní budeme hlasovat o návrhu pořadu… Ne? Nyní budeme hlasovat o návrhu pořadu 51. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně rozdán. Před hlasováním vás odhlásím na žádost z pléna, poprosím vás o novou registraci. Počkám, než se ustálí kvorum a budeme hlasovat o pořadu 51. schůze.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s návrhem pořadu 51. schůze Poslanecké sněmovny souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 3 z přihlášených 153 poslankyň a poslanců pro návrh 76, proti 69. Návrh schůze nebyl schválen.

 

O slovo se přihlásil pan místopředseda Filip. (Nesouhlasné výkřiky vpravo.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Ještě není pozdě, ještě předseda Poslanecké sněmovny a předsedající schůze v jedné osobě neukončil tuto schůzi.

Já, protože o to nemůže požádat Poslanecká sněmovna, tak alespoň já osobně žádám vládu České republiky, aby respektovala rozsudky Nejvyššího soudu, kde se konstatuje, že sport obecně je možno považovat za věc obecného zájmu, a že konstatování Nejvyššího soudu vyznívá v to, že v rámci sportu nelze omezovat trestní odpovědnost jen na úmyslné jednání, ale trestní sankce přichází v úvahu i v závažných případech zavinění z nedbalosti. A chtěl bych, aby ministr vnitra organizoval činnost policie tak, aby odpovídala alespoň tomuto rozhodnutí nezávislých soudů České republiky. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. 51. schůzi končím, děkuji, na shledanou.

 

(Schůze skončila v 18.20 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP