(14.50 hodin)
(pokračuje Filip)

Tato komise by byla zřizována podle § 47 zákona o jednacím řádu jako desetičlenná, případně v jiném počtu, jak by se rozhodlo v průběhu projednávání tohoto bodu, a její mandát by byl stanoven do konce volebního období. Já navrhuji zařadit tento bod jako bod číslo 5, resp. jako první bod před zahájením bodů ve druhém čtení. Byl by to jiný bod, kdybychom vyřadili nebo přiřadili k těm prvním čtyřem bodům nějaké další body jednání.

Krátce mi dovolte odůvodnit. Je jistě pravda, že Poslanecká sněmovna může zřídit vyšetřovací komisi k vyšetření věcí obecného zájmu, ale je evidentní, že situace ve státním zastupitelství, soudnictví a justici obecně je velmi vážná. Důvěra občanů v nezávislost byla vážně narušena a nejde přitom o jednotlivosti, které může řešit vyšetřovací komise pro to nebo pro ono. Nakonec jsme teď před chvílí byli svědky zbytečné přestřelky dvou výborů Poslanecké sněmovny. Nejde tady ani o pana soudce Berku z Ústí nad Labem a o jeho podivné konkurzy, nejde ani o jiné soudce či nejvyšší státní zástupkyni či jiné státní zástupce v různé hierarchii. Je totiž potřeba zkoumat, zda vada není systémová. Tyto orgány jsou a musí zůstat nezávislé na politických turbulencích, které jsou na denním pořádku, ale musí postupovat striktně podle zákona, což se neděje. Vláda tuto roli neplní, aby řešila otázku v české justici, protože sama u občanů je v podezření, že ovlivňuje trestní řízení, ať už jde o případ předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka či pana kolegu Wolfa či jiné kauzy, které jsou předmětem jednání. Jednací řád Poslanecké sněmovny přitom předpokládá, že ve své zákonodárné činnosti Poslanecká sněmovna ve své suverenitě přijímat a schvalovat zákony České republiky potřebuje případně věci projednat v pracovních orgánech. Takovým pracovním orgánem by potom byla dočasná komise, kterou zřizujeme pro tyto záležitosti. Nejde tedy o žádnou vyšetřovací komisi, ale o jednání systémové. Členem dočasné komise mohou být i neposlanci a myslím si, že jednotlivé politické strany tak nemusí mít obavu, že by měly nedostatek poslanců pro to, aby obsadily tuto komisi. Nejde ani o jakýsi útok na ministra spravedlnosti či jeho úřad, ale jde o to podezření, že vláda byla aktivní při ovlivňování některých kauz, a myslím si, že pro důvěru v nezávislost české justice je potřeba zřízení takového orgánu.

Proto také navrhuji, aby tento bod byl zařazen hned na dnešní jednání. Debata nemusí být dlouhá. Pokud se na něm shodneme, bude pan předseda volební komise schopen vyhlásit i lhůtu pro podávání návrhů na obsazení takové komise. Můžeme ji zřídit do konce jednání této Sněmovny a rozjet její práci tak, aby občané České republiky zbytečně neztráceli ten zbyteček důvěry, který ještě v politický systém v České republice mají. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. Nyní vystoupí pan poslanec Boris Šťastný, připraví se pan poslanec Krupka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych navrhl vyřazení bodu číslo 68, sněmovní tisk 688, vládní návrh zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. Dále bodu číslo 69, vládní návrh zákona o specifických zdravotních službách, sněmovní tisk 689, dále bodu 70, vládní návrh zákona o zdravotnické záchranné službě, sněmovní tisk 690, dále bodu 71, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48 o veřejném zdravotním pojištění, a dále bodu číslo 72, vládní návrh zákona, kterým se mění zákony v souvislosti s přijetím zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, sněmovní tisk 692.

Stručné zdůvodnění. Nová paní ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová zahájila diskusi s odbornou veřejností, která probíhá, a současně nyní započne jednotlivá kola jednání se zástupci koaličních poslaneckých klubů na úpravách těchto zákonů. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Krupka, připraví se paní poslankyně Halíková. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás požádal o nové zařazení bodu do této 52. schůze, a to bodu, který nese název vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o základních registrech, tzv. změnový zákon. Jedná se o sněmovní tisk číslo 714, a to druhé čtení, a tento bod aby byl zařazen jako první bod bloku druhých čtení příští úterý, to znamená 24. března, jako první odpolední bod.

Odůvodňuji to mj. i tím, že v té době již uplyne zákonná lhůta od prvého čtení, kdy byla zkrácena lhůta pro projednávání ve výborech. Současně bych požádal, aby v tomto smyslu byl zařazen do programu této schůze i bod třetí čtení v bloku standardních třetích čtení, až uplyne následující potřebná lhůta. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí paní poslankyně Halíková, připraví se paní poslankyně Horníková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Milada Halíková: Děkuji za slovo. Pane předsedo, členové vlády, kolegyně, kolegové, k programu dnešní schůze Poslanecké sněmovny navrhuji, aby bod 56, sněmovní tisk 631, zákon o nájemném, byl zařazen po pevně stanovených bodech na závěr bloku prvních čtení dnešní schůze Poslanecké sněmovny.

Důvod je ten, že tento bod byl na poslední schůzi Poslanecké sněmovny rozjednán a měli bychom tedy dnes s tímto bodem pokračovat. Vzhledem k důvodům, které tady uvedl pan Carbol, který navrhoval také předřazení tisku, který se týká zákona o nájemném, ale jiného návrhu, jsem přesvědčena o tom, že jednak z důvodu, že bod byl už předjednán, a jednak vzhledem ke komplexnosti jeho návrhu oproti tisku 728, bod 27, je tedy potřeba tento bod doprojednat.

Takže ještě jednou: bod 56, tisk 631, po pevně stanovených bodech v prvním čtení dnešního jednání. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Horníková, připraví se pan poslanec Křeček. Prosím, paní poslankyně, máte slovo

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane předsedající, děkuji za udělené slovo. Já přicházím s návrhem, který zde již padl, ale bohužel padl z úst pana kolegy Sobotky a on není ani předkladatelem, ani zpravodajem, ani členem výboru, který zákon projednává, a proto mi dovolte, abych i já navrhla stažení bodu číslo 8, tisk 266, z programu této schůze.

Zatímco pan kolega Sobotka ho navrhoval z toho důvodu, že si nepřeje, aby někteří družstevníci měli možnost převést družstevní byty do vlastnictví, a to byl jeho motiv, přestože ho neuvedl, tak já naopak říkám, že navrhuji toto stažení bodu z toho důvodu, že si přeji, aby družstevníci měli možnost převádět své byty do vlastnictví, a stažení bodu má ten význam, že bych ráda, aby tento tisk byl projednán na příští schůzi spolu s dalšími tisky, které se budou zabývat problematikou bydlení. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Křeček, připraví se pan poslanec Rath. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Dámy a pánové, já navrhuji, aby bod navrženého programu schůze číslo 54, to je číslo tisku 611, občanský zákoník, můj návrh, byl projednán zítra jako čtvrtý bod. Třetí bod byl návrh na zařazení nájemného, tento se také týká bydlení. Myslím, že by bylo dobré tyto zákony projednávat postupně. Důvodem toho je skutečnost, že tento návrh zde leží již dlouho.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP