(12.00 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Nechci tedy odpovídat na trapné osobní útoky na sociální demokracii, a už vůbec ne na sebe.

Bylo by určitě dobré znát manipulace kolem prezidentské volby, to já uznávám. Bylo by dobré vědět, proč poslanec Snítilý, do té doby věrný člen sociální demokracie, věrný a oddaný funkcionář sociální demokracie, najednou změnil zásadně názor, když ještě tři týdny předtím prováděl po Hradecku jiného prezidentského kandidáta, nežli byl Václav Klaus. Je to zajímavé. Myslím si, že už jsme na to téma také hovořili. Možná že si toho všimne i nějaký investigativec mezi novináři, pokud bude mít odvahu, jakou měl pan Bartek.

Pokud jde o to, co tady pan premiér říkal v souvislosti se svobodou médií, s právem, já si myslím, že to je jednoduché. Všiml jsem si, že bezprecedentní útok šéfredaktora Práva na sociální demokracii byl doprovázen prakticky současným útokem jednoho z představitelů Občanské demokratické strany, konkrétně pana Zahradila. Požádal jsem pana šéfredaktora Práva - opět jednoduše - aby veřejně uvedl, kdo na něj z osob blízkých sociální demokracii, tedy ne z členů sociální demokracie, činil nátlak v souvislosti s tím, o čem hovořil, to znamená, že přichází o inzerci snad státních firem. Nevím, které firmy v tuto chvíli jsou státní, ale všiml jsem si, že v tomto týdnu v Právu proběhla inzerce jedné polostátní firmy formou celostránkového inzerátu. Jen tak mimochodem, za posledních čtrnáct dní jediným větším inzerentem Práva, jak jsem si všiml, byla sociální demokracie.

Pokud jde o průzkumy veřejného mínění, nebo já bych to spíše nazval sociologické analýzy, ano, pane premiére, je to můj koníček, přiznám se, že je to jedna z věcí, které jsou součástí mé metody práce. Možná že se vám to nelíbí, ale já nevyhledávám nebo neseznamuji se s názory lidí PAXIS (?) nebo v takovýchto zařízeních, ale snažím se dívat na to, jak se na to dívají opravdu lidé. Včerejší průzkum veřejného mínění od agentury STEM - což je agentura, která má dlouhodobě nejpřesnější výsledky, to víme asi všichni, stejně tak druhá po ní CVVM - ukázal, že je rozdíl mezi našimi dvěma stranami, pane premiére, 8 %. Myslím, že je to krásný rozdíl, a já bych byl rád, kdyby takový rozdíl byl mezi námi v okamžiku voleb. Určitě i vy byste byl rád, kdyby ten rozdíl nebyl vyšší.

Já jsem samozřejmě viděl i průzkumy, které přisuzovaly začátkem roku sociální demokracii 45 %. Bylo by to krásné, ale já jsem všechny své kolegy upozorňoval na to, že jsou to euforické volební preference a že realita je někde mezi 35 a 40 %, a tu realitu my držíme.

Pokud jde o propočty, které vyplývají z průzkumu, tak jen tak mimochodem, za všechny tři koaliční strany je to 83 mandátů, sociální demokracie 92. Jsou to hezké počty. Mně by se to líbilo takto i ve volbách.

Pokud jde o osobní popularitu lídrů koalice a lídrů sociální demokracie, i to bych doporučil panu premiérovi jako záležitost k zamyšlení. On má už dnes úctyhodných 35 % podpory ve veřejnosti podle tohoto průzkumu, jestli se do něj chce podívat, pan Sobotka 55 %, já 45 % a dalších pět lídrů sociální demokracie, kteří v průzkumu jsou uvedeni, mají podporu ke 40 %, tedy výše než pan předseda vlády Topolánek. To je dobrá vizitka práce sociální demokracie.

Já jenom uvedu, protože určitě koaliční předáky to bude zajímat, kolik oni mají v průzkumech veřejného mínění. Pan místopředseda vlády Bursík 29 %, Kateřina Jacques 21 %, pan Čunek 19 % - ale nemusí být smutný, myslím, že se mu může podařit o nějaké to procento jít nahoru.

Tolik pokud jde o průzkumy veřejného mínění.

Sociální demokracie nemá být proč nervózní. Jestli je z něčeho nervózní, tak z toho, že tato vláda chce pokračovat v protilidových reformách. To je jeden z důvodů, proč nechceme, aby tato vláda pokračovala.

Já jsem včera tuto vládu nazval vládou korupce, mafiánských praktik a protilidové reformy pro bohaté. Já se zastavím jenom u té části, která souvisí s předmětem tohoto bodu, to znamená korupce a mafiánské praktiky jako způsob vládnutí.

Vláda existuje pouze díky zákulisnímu ovlivňování, korupci a vydírání, které nahradily diskusi, spolupráci a hledání konsensu. Prakticky od ledna roku 2007. Na principech, na kterých tato vláda vznikla, prostě pokračuje. Tak to je. Takže co se divíme? Vláda svým "příkladem" ukazuje, že jí jsou cizí pojmy, jako je etika či slušnost. Vláda se snaží všem dokázat, že v podmínkách, které v České republice vytvořila, lze všeho dosáhnout nátlakem. Jde o velmi nebezpečnou nákazu, která ohrožuje základní demokratické principy, a tedy i základy demokratické politiky a podstatu demokratického státu a společnosti.

Vláda a současná vládní koalice vznikla a nadále existuje jen díky zradě dvou poslanců zvolených za sociální demokracii. Že za touto zradou stojí možná korupce, naznačil sám svým památným rozhovorem zveřejněným v Mladé frontě Dnes v prosinci 2006 osobní přítel a rádce pana předsedy vlády Topolánka Marek Dalík. Korupci za přeběhnutí Melčáka s Pohankou následně konstatoval i nezávislý soud. Pokus o uplácení naopak selhal u poslance sociální demokracie Pavla Ploce, pro což svědčí i v tomto případě opakované rozhodnutí nezávislého soudu.

Poslanec Melčák je dodnes policií trvale hlídán, snad proto, aby si podporu vlády nerozmyslel. Jiný důvod pro promrhání přes 3 miliony korun jen na osobní náklady strážců, tří milionů korun z peněz daňových poplatníků za poslední dva roky, které byly za hlídání dosud vynaloženy, je nepochopitelný. Já to neumím pochopit.

Pokud jde o poslance Wolfa, také jeho odchod vzbuzoval otázku, co bylo příčinou jeho náhlého prohlédnutí a kdo za ním stál. Já jsem měl, přiznám se, poté co poslanec Wolf, tak jsem měl možnost nahlédnout do toho materiálu, který byl zpracován Ministerstvem životního prostředí a který hovořil o možných malverzacích poslance Wolfa, a také jsem ten materiál nechal umístit někdy v červnu minulého roku na webové stránky sociální demokracie. Přiznám se, že jsem neměl představu o rozsahu dalších možných malverzací.

V pondělí nám pořad Reportéři České televize předvedl nátlak podání Marka Dalíka v přímém přenosu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP