(12.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Takže když vy tady, pane premiére, říkáte, že máte nějaké zvláštní informace ke kauze Savoy, tak bych chtěl připomenout, že kauza Savoy, pokud je mi známo, protože já nemám k dispozici tajné služby jako vy a nemám koordinátora jako vy, tak já pouze vím, že policie vyšetřování této kauzy ukončila. Není mi známo, že by byl někdo ze sociální demokracie obviněn. Žádnou takovou informaci jsem prostě nikde nezaregistroval, nikdo nepostřehl, nikdo mi nic takového neřekl. Ale vy, pane premiére, zřejmě víte daleko více než my. Vy jste tady dokonce řekl, že vy to jednoznačně spojujete se sociální demokracií. Takže podobně jako je to v případě materiálu na pana Paroubka, kterým disponuje pan Dalík, váš poradce, tak znovu se ptám: Jak jste k těmto informacím přišel? Jaké máte informace ke kauze Savoy? Pokud jsou to závažné věci, proč jste to teda neposkytl orgánům činným v trestním řízení? To přece byla vaše povinnost. Jestli kdokoliv v té kauze se něčím provinil, tak vy jako premiér jste to měl přece poskytnout těm, kterým to patří. Ta kauza by se měla vyšetřit. V tom jsem s vámi naprosto zajedno. Jestli tam někdo se něčeho dopustil, bez ohledu na to, do jaké politické strany patří, tak ať je potrestán nebo ať je tedy obviněn, ať se celá ta věc řeší.

Proč tady vykřikujete, že vy víte něco o vině sociální demokracie? Neřeknete nic konkrétního, ale máte teda informace. Opět se ptám: Odkud je máte? Máte je zase od tajných služeb, od pana Nováka? Je to teda něco, co vzniklo z dílny Dalík - Novák? To je to, co pravděpodobně rozhoduje o tom, čím vy disponujete a s čím se obracíte na média? Rozumíte, pan Dalík, který je váš poradce, to nepopíráte, tak tento člověk, který se ohání vaším mandátem, dokonce to opakuje, tak tento člověk nabízí materiály, které někde sehnal. My bychom chtěli vědět, kde je sehnal, odkud je vzal a co to jsou za informace.

Pokud se máme vůbec o něčem tady bavit, tak tohle je začátek. Jak tedy to pracuje u vás? Jak to vlastně funguje? A jak je to vůbec s tajnými službami? Když vidím, jak jsou závislé-nezávislé státní zastupitelství, justice a podobně, jak jsou u nás závislé-nezávislé tajné služby? Jak je ten pan Novák koordinuje s panem Dalíkem, se kterým se tak často schází na pivu? To je koordinují společně? Pan Dalík asi opravdu ví leccos. Nedivím se, že disponuje zvláštními materiály možná na leckoho z nás.

Tohle je způsob vlády v této zemi, který vy dneska prosazujete? Kvůli tomu tak křičíte, pane premiére?

Ale odpovězte na tyto otázky. Opakuji, to je zcela zásadní. To, že člověk, který se ohání vaším mandátem do médií, nabízí kompromitující materiály na členy sociální demokracie, to je věc, kterou vy byste měl dokončit. Měl byste teda sdělit, je to podle mě vaše povinnost, co to byly za materiály, jaké informace a jak jste k nim přišel.

Zajímalo by mě, jak to je s našimi tajnými službami. Já nejsem expert na tajné služby, ale i z toho mála, co tady slyším, mám veliké pochyby, jak to dneska vypadá s jejich průhledností a transparentností, jak to dneska vypadá s jejich koordinací a k čemu ta koordinace vlastně slouží. Nekoordinujete vy tam náhodou právě sbírání materiálů na členy opozice? Není to ta práce, která se tady dělá?

Jakou roli v tom hraje pan ministr Langer, o kterém opakovaně víme, že do všech těch kauz vstupuje? Škoda že tady dneska není, ale on se snad ze Spojených států vrátí, aby nám to zodpověděl. To pan ministr Langer, který se angažoval jak v kauze Petra Wolfa, jak jsme slyšeli, prostě ten je všudypřítomný ve všech těch kauzách. Takže jak to vlastně celé funguje vůči médiím, vůči justici, celý ten systém vlády, který vy jste vytvořil? To bych byl rád, kdybyste zodpověděl, pokud budete ochoten odpovídat.

Já jsem tady na začátku řekl, že s názory, které tady hlásáte, nemáte co dělat ve funkci premiéra. Ale pokud v ní ještě jste, tak musíte odpovědět na otázky, které vám kladu. A ta první: Chceme znát obsah kompromitujících materiálů, které váš poradce nabízel České televizi!

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak děkuji panu místopředsedovi Zaorálkovi. Pan premiér byl tázán. Já se táži pana ministra Pospíšila, který má stejnou preferenci jako ministerský předseda... Uvolňuje prostor. Takže pane předsedo vlády, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Jestli tady někdo křičí, pane místopředsedo, tak jste to vy, nejsem to já.

Musím říct, že celou řadu otázek, které jste vznesl, byste měl pokládat vlastní straně. Ten systém jste tady zavedli vy. Já jenom připomenu kauzu Kubice, kdy jste neoprávněně právě Ivana Langera nařkli. Tehdejší ministr Bublan umožnil odposlech pětačtyřiceti - myslím - telefonních čísel v době před volbami, kdy bylo evidentní, že je možno přes telefon Ivana Langera odposlouchávat politické špičky tehdejší opozice. Pak se prokázalo, že to nebyl Ivan Langer. Jaké jste z toho vyvodili důsledky?

Takže ty otázky. Dalík není můj poradce. A to ani náhodou. Já jsem tady o tom nehovořil. Pokládám to za profesionální selhání. Já jsem ho nikam neposlal. Opakovaná lež se nestává pravdou. Já jsem o té schůzce nevěděl ani před ní, ani po ní. Já jsem se o ní dozvěděl v podstatě v momentě, kdy začala ta kauza nějakým způsobem gradovat.

Žádný spis neznám - ani o Paroubkovi, ani o nikom jiném - a nemyslím si, že to bylo tak, že nabízel konkrétní spis. To se zeptejte pana Dalíka. Já to nevím.

Kauza Savoy. Zajímavá záležitost, která - není pravda, že nebyla vyšetřována. Dokonce tam padlo jedno obvinění. Dokonce padne ještě možná druhé. A celá ta kauza poté, co v podstatě byla vyšetřována, tak my jsme a já jsem ten vládní úkol, a ten já mohu udělat a může to vláda, nechali jsme ze všech orgánů, které jsou k dispozici, udělat v podstatě jednu zprávu. Ta zpráva je naprosto čerstvá, vláda ji ještě neprojednala, bude ji projednávat v pondělí. Ta zpráva je, kdy jsme v podstatě dostali k dispozici materiály jak vyšetřování pochybení ÚZSI, to znamená inspekce, tak materiály ÚZSI, Úřadu pro zastupování - já se omlouvám - pro zahraniční styky a informace, tak informace BIS, tak informace policejního vyšetřování, které se tím zabývalo velmi intenzivně. A my v podstatě, a já, pokud ta žádost tady je, velmi rád ty materiály poslancům poskytnu, protože poslanci a senátoři jako volitelé mají právo vědět, jakým způsobem byla manipulována volba prezidenta. To je velmi jednoduché.

Jinak ani Dalík, ani Novák nepijou pivo.

Takže to já teď nevím, co bych k tomu víc říkal. Já netvořím žádné spisy ani na Paroubka, ani na nikoho jiného. A jestli něco opravdu nehrozí, tak je to, že bychom vyráběli kompromateriály, tak jako se vyrábějí proti nám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi vlády. Teď s faktickými poznámkami - první byl v pořadí určitě pan poslanec Rath. Ale pak jsem viděl dvě téměř současné, a protože František Bublan sedí za Zdeňkem Škromachem, tak aby mi řekl, jestli se hlásil dřív, nebo po něm. Zdeněk Škromach jako druhý s faktickou, dobře. Potom František Bublan.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, jenom pro upřesnění. Pan premiér tady mluví o Ivanu Langerovi a jeho počtu odposlouchávaných čísel. Pane premiére, kolik on měl těch mobilů? Osm, deset, čtyřicet? Víte, takovýhle počet mobilů normální člověk nepoužívá, pokud vím. Tak je používají jenom zvlášť nebezpeční zločinci. A druhý, kdo takovéto množství telefonů používal, byl možná váš přítel Mrázek. Nikdo jiný. Říkám možná.

Druhá. Víte, pak jste říkal, že Ivan Langer a informace. Vždyť to byl on, kdo dostal dokonce pokutu za to, že zveřejnil informace ze spisu, který sám pomáhal spoluvytvářet. Kdybychom byli v normální zemi, tak takový člověk nemůže být ministrem vnitra a nikdy nezíská bezpečnostní prověrku. To víte stejně vy jako já.

A poslední věc. Prosím vás, můžete mi říct, co je divného na tom, že se schází s vámi, tedy s ODS a s vaším premiérem Topolánkem spolupracující pan Šlouf, který pracuje pro znovuzvolení Václava Klause, s člověkem, který je také z ODS, tedy vaším stranickým kolegou, a vy se rozčilujete, že to bylo nahráno, že to bylo zaznamenáno na nějaké kamery v nějakém hotelu. A to je podle současného premiéra důkaz nějaké manipulace. Ne ta jejich schůzka a ne předmět té schůzky, ne to, o čem se domlouvali a jaké případně pikle spolu piklili, ale to, že se vůbec setkali. To je přece normální. (Upozornění předsedajícího na čas.) Oni se jako dospělí lidé chtěli setkat. (Čas.) Takže může mi pan premiér vysvětlit, co je na tom tak šokujícího?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Zdeněk Škromach.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP