(9.30 hodin)
(pokračuje Vlček)

Dále - pan poslance Plachý navrhuje, aby byl vypuštěn z 52. schůze bod číslo 13, sněmovní tisk 431.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 97 z přítomných 127 poslankyň a poslanců pro návrh 55, proti 46. Návrh nebyl přijat.

 

Dále budeme hlasovat o návrhu pana poslance Krupky. Ten navrhl, abychom zařadili body 10 a 23 jako dnešní body po písemných interpelacích, jako body 4 a 5. Pane poslanče, já bych nechal hlasovat nadvakrát, druhé a třetí čtení. Ano? (Nejsou námitky.)

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku, abychom zařadili body 10 a 23 jako body 4 a 5 po písemných interpelacích. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 98 z přítomných 127 poslankyň a poslanců pro návrh 59, proti 37. Tento návrh byl zamítnut. Nemá tedy cenu hlasovat ani o druhé části vašeho návrhu.

 

To byly všechny návrhy, který byly předneseny. Připomínám, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím a v 11.30 hodin proběhne jejich slosování.

Nyní se budeme věnovat bodu číslo 150. Jsou jím - paní poslankyně Horníková, prosím.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Dobré dopoledne, vážený pane předsedající. Já jenom technicky. Prosím vás pěkně, byl byste tak laskav a zopakoval nám, kolegům poslancům, v jakém pořadí a které body budou projednávány po ukončení písemných interpelací? Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, paní poslankyně, zopakuji. Takže po písemných interpelacích, pokud písemné interpelace skončí v 11 hodin, pokud skončí dříve, tak budeme pokračovat těmito body: bod 5, 6, 7, dále budeme pokračovat dle našeho programu. Byly by to body, tak jak jsou zařazeny, byl by to bod 8, 9, 10, 11, 12, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 a dále.

 

Nyní můžeme zahájit bod číslo 150. Jsou jím

 

150.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Na pořad jednání 52. schůze Poslanecké sněmovny bylo předloženo celkem sedm odpovědí na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nebyli spokojeni, a z tohoto důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Upozorňuji všechny poslance na ustanovení § 112 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, které zní: Není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna nezaujme stanovisko ani dále o ní nejedná.

A nyní přistoupíme k projednání odpovědí na písemné interpelace. Ministr financí Miroslav Kalousek odpověděl na interpelaci Evy Dundáčkové ve věci restrukturalizace Celní správy České republiky, zrušení celní pobočky Příbram. Interpelace spolu s odpovědí je předkládána jako sněmovní tisk 648. Projednání této odpovědi na interpelaci bylo na 48. schůzi přerušeno, budeme tedy pokračovat v projednávání této interpelace.

Slovo má ministr Miroslav Kalousek. Prosím, pane ministře, máte slovo. Tím otevírám samozřejmě rozpravu.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Pane předsedo, přiznám se, že teď jsem zmaten, protože jste říkal, že není-li přítomen poslanec, tak se nejedná.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, ale vy jste byl u stolku a já bych pokračoval, kdybyste nebyl u stolku. Tím pohybem, že jste přišel tady k řečništi, já jsem předpokládal, že chcete něco sdělit. Já jsem nemohl vědět, jestli chcete sdělit něco mimo bod, anebo chcete vystoupit k tomu.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já se omlouvám, že jsem vás nonverbálně zmátl. Já jsem přišel až na tu druhou interpelaci, kterou mám také.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, tak já budu pokračovat, když dovolíte. Paní poslankyně Dundáčková není přítomna, takže o její interpelaci nebudeme jednat.

Přistoupíme k další interpelaci, kde ministr financí Miroslav Kalousek odpověděl na interpelaci poslankyně Milady Halíkové ve věci plnění vládního usnesení č. 904 ze dne 15. 9. 2004. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 721. Projednání této odpovědi na interpelaci bylo na 48. schůzi Poslanecké sněmovny přerušeno.

Nyní, pane ministře - paní poslankyně je zde - máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, pane předsedo. Dobré ráno, dámy a pánové, dobré ráno zejména všem Josefkám a Josefkům. To zase bude v alejích veselo.

Já si dovolím zeptat se paní poslankyně Halíkové a pana poslance Zaorálka vzhledem k tomu, že následují po sobě dvě identické interpelace, zda budou souhlasit - se souhlasem Sněmovny - s tím, že rozpravu o nich spojíme. (Řečník vyčkává na reakci.)

Pane předsedo, jsou teď dvě po sobě následující interpelace. Jednu dala paní poslankyně Halíková, jednu pan poslanec Zaorálek a obě dvě jsou identické, obě dvě jsou ve smyslu prodeje bytů OKD. Já nabízím Poslanecké sněmovně, budou-li souhlasit oba dva interpelující poslanci, že bychom to spojili v jeden bod a v jednu rozpravu, protože se jinak budeme opakovat. Je to slovo od slova stejné.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane ministře, já se zeptám pana místopředsedy a paní poslankyně, jestli s tím souhlasí. Pokud s tím souhlasit nebudou, budeme muset pokračovat tak, jak je naším zvykem. Zeptám se pana místopředsedy - souhlasí se sloučením rozpravy? Souhlasí. Pane ministře, promiňte, já budu muset přerušit tuto interpelaci, otevřít druhou interpelaci, pak sloučíme rozpravu a budeme moci pokračovat. Ano? (Nejsou námitky.)

Přerušuji interpelaci paní poslankyně Halíkové a zahajuji interpelaci další. Ministr financí Miroslav Kalousek odpověděl na interpelaci Lubomíra Zaorálka ve věci zodpovědění otázky týkající se plnění závazků stanovených kupujícím v roce 2004 v rámci privatizace majetkové účasti státu v OKD, a. s. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 725. Projednání odpovědi na interpelaci bylo na 48. schůzi Poslanecké sněmovny přerušeno.

Pane ministře, máte slovo. Já myslím, že nemusíme hlasovat o tom, že slučujeme rozpravu k těmto dvěma interpelacím. Máte slovo, prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji, pane předsedo. Děkuji oběma dvěma poslancům za pochopení.

Vážené dámy a pánové, dovolte tedy, abych reagoval na dotazy a skutečnosti, které vznikly při projednávání interpelací paní poslankyně Halíkové a pana místopředsedy Zaorálka.

Na úvod dovolte, abych konstatoval, že pokud jde o nebytové prostory, neboť i ty byly předmětem zájmu a interpelace, nebytové prostory, které byly součástí OKD při prodeji akcií společnosti Karbon Invest, privatizační smlouva závazky kupujícího nijak neupravuje. Vládní usnesení, které se týká prodeje akcií OKD, se jich netýká, a tudíž vláda ani Ministerstvo financí hospodaření s nebytovými prostorami nemonitoruje, monitorovat nemůže, monitorovat nebude, takovou možnost prostě ze smlouvy nemá. Pokud se tedy dále vyjadřuji k vašim dotazům a připomínkám, týká se to pouze bytového fondu OKD, ostatní musím ponechat stranou, neboť musím dodržovat smlouvu, která byla podepsána v roce 2004.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP