(11.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Pan kolega Zdeněk Jičínský má nyní prostor k řádnému vystoupení. Prosím Sněmovnu o pozornost.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní místopředsedkyně, přiznávám se, že když jsem tady uvedl jisté krátké historické exposé, tak jsem neměl v úmyslu, ani jsem neočekával, že to vyvolá tuto širší historickou debatu. Jsem rád, že pan místopředseda Kasal tady řekl něco, co opravdu bylo podstatné, protože to je důležité pro pochopení toho, jak historie jde, jak mnohdy opravdu jednotlivosti rozhodují a významně ovlivňují další průběh dějin. A to, že tato skutečnost, že ODA se nedostala do Federálního shromáždění, byla zdrojem jejího odporu, který v České národní radě našel pozitivní vyznění, to skutečně významně ovlivnilo další vývoj českého Parlamentu včetně vývoje dvoukomorového složení.

A já jsem to řekl i proto - kolega Pleva se tady dovolával oněch ušlechtilých motivů - já je nepopírám. A také jsem řekl, že to nebyly jenom tyto bezprostřední momenty, že tady ta zásadní teoretická diskuse byla, byť na ni nebylo dost času, jako nebylo dost času na řadu diskusí o jiných ústavních otázkách.

Jenom na adresu kolegů z ODS připomínám, že to bylo skutečně zvláštní, že oni vystupovali na prosazování dvoukomorového Parlamentu, ale když pak dvoukomorový Parlament byl uzákoněn, respektive ústavně stanoven, tak skutečně neměli žádný zájem na tom, aby druhá komora vznikla. A to je něco, co po mém soudu až dodneška ovlivňuje postoj ODS v ústavních otázkách, že je velmi účelový. Ale to je první poznámka.

Teď druhá poznámka, která má ústavněprávní charakter. Ústava Československé republiky, mám na mysli Ústavu z roku 1920, která měla dvoukomorový Parlament, počítala s tím, že stykový zákon a zákon o zásadách jednání Parlamentu bude jeden a obě komory si pak svými usneseními upraví podrobnosti svého jednání.

To by bylo svým způsobem možné i u nás, kdyby Parlament vznikl jako dvoukomorový hned začátku, a pak skutečně ty zásadní věci jednání by byly upraveny v tomto stykovém zákoně a zákoně o zásadách jednání Parlamentu. Ale protože se tak nestalo, tak těžiště této úpravy je v jednacím řádu Poslanecké sněmovny a nemůže to být jinak, protože jinou podobu než Poslaneckou sněmovnu Parlament neměl.

Takže to nás samozřejmě ovlivňuje dnes v tom, co do tohoto stykového zákona máme vložit, když to už je v zákonu o jednacím řádu Senátu a v zákonu o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Říkám to jenom proto, abychom si uvědomili, že nás ta dosavadní legislativní úprava omezuje v tom, jak tento zákon budeme koncipovat, protože asi by nemělo žádný smysl, abychom zásadně teď předělávali jednací řád Senátu a jednací řád Sněmovny, vypreparovali z něj ta obecná ustanovení o tom, jak to funguje. To by bylo zcela umělé, neúčelné a nemělo by to smysl.

Takže i to je určitý rámec, v němž se naše jednání o tomto návrhu zákona pohybuje.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy v prvém čtení k tomuto senátnímu návrhu zákona. Pokud se nikdo nehlásí, a neregistruji takovou přihlášku, tak končím obecnou rozpravu. Závěrečná slova budou patřit panu navrhovateli a panu zpravodaji. Pan navrhovatel senátor Sefzig má slovo. (V sále je velký hluk.)

 

Senátor Luděk Sefzig: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Nechci košatit vaši diskusi a zbytečně protahovat toto jednání, protože jsme v prvém čtení, ale přesto mi dovolte, abych jenom velice stručně reagoval na diskusi, která tady proběhla.

Začnu poznámkou na vaše historické téma. Velice mě potěšilo, že ne všechna slova lze ukončit parafrází toho známého římského výroku "ostatně soudím, že Senát má být zrušen". To mě velmi těší a doufám, že tento trend bude pokračovat.

Skutečně tím, že Senát měl ten startovní výstřel o několik let později, tak dodneška nemá zcela dojednány právě v oblasti jednacích řádů podmínky, které podle mého soudu by mu náležely. Já jsem ve své úvodní věci jednoznačně -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane senátore. Dámy a pánové, je závěrečné slovo navrhovatele.

 

Senátor Luděk Sefzig: Reaguji tím na první příspěvek reprezentanta komunistické frakce pana poslance Grospiče, že Senát v tomto návrhu má svá větší práva, než by mu náležela. S tím naprosto nemohu souhlasit. Pokud vím, tak naše ústava hovoří, že ve věcech ústavních a ve věcech mezinárodních smluv jsou si tyto komory rovnocenné. My tímto návrhem maximálně srovnáváme naše podmínky, nikde neukrajujeme více pravomocí, než by horní komoře náleželo.

Moje druhá poznámka, kterou jsem chtěl uvést, je ta, že si velmi vážím vět, které zde zazněly na adresu vzniku Senátu, protože my senátoři skutečně svoji úlohu vnímáme především jako ochranu ústavnosti. Pokud vznikl Senát z pohnutých pekuniárních důvodů, tak musím říci, že nás to neuráží. Protože tak jak byl ustanoven Senát, jak vznikl jeho jednací řád, tak byl ustanoven velice dobře. Jednací řády, které máme k dispozici, pomáhají k tomu, abychom tuto svoji úlohu plnili, což jsme, myslím, třeba i v tomto volebním období mnohokrát dokázali.

Děkuji vám za pozornost a moc se těším a moc vás o to žádám, abyste propustili tento návrh do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo závěrečné slovo pana senátora Luďka Sefziga. Zeptám se, zda případně chce se závěrečným slovem pan zpravodaj. Není tomu tak.

Je před námi hlasování o jediném návrhu, který vyplynul z obecné rozpravy. Je to návrh pana poslance Grospiče na vrácení návrhu navrhovateli k dopracování. O tomto návrhu rozhodneme za malý okamžik, jen co se do sněmovního sálu dostaví všichni, které gongem přivolávám…

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu na vrácení navrhovateli k dopracování.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 99. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 99 přítomno 147, pro 23, proti 101. Návrh přijat nebyl.

 

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhuje přikázat tento návrh k projednání výboru ústavněprávnímu. Má někdo jiný návrh? Pan poslanec Pavel Kováčik se hlásí.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Paní a pánové, já ještě navrhuji, aby Sněmovna přikázala návrh k projednání výboru rozpočtovému a stálé komisi pro práci Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ještě má někdo nějaký návrh na přikázání? Pan kolega Jičínský se hlásí s faktickou, ale.. Nehlásí se. Čili máme před sebou návrhy na přikázání výboru ústavněprávnímu, výboru rozpočtovému a stálé komisi pro práci Poslanecké sněmovny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP