Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
20. března 2009 v 9.02 hodin
Přítomno: 105 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, chtělo by se mi říci vážení členové vlády, leč lavice zeje prázdnotou.

Než zahájím čtvrtý jednací den požádám vás všechny, abyste se zaregistrovali svými hlasovacími kartami, abych měla přehled, zdali dosahujeme potřebného počtu k tomu, abychom vůbec mohli náš jednací den zahájit. Opticky se mi jeví, že ano Děkuji vám.

Zahajuji tedy čtvrtý jednací den 52. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás zde vítám. Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, kdo tak již neučinil, a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní. Pan poslanec Tluchoř má náhradní kartu č. 3.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: pan poslanec Adam, pan poslanec Bauer, pan poslanec Braný, pan poslanec Alexander Černý, pan poslanec Hink, paní poslankyně Jacques, paní poslankyně Kalábková, pan poslanec Maršíček, pan poslanec Řebíček, pan poslanec Snítilý, paní poslankyně Šojdrová a pan poslanec Votava.

Z členů vlády se omlouvají Mirek Topolánek, zahraniční cesta, a z téhož důvodu Martin Bursík, paní ministryně Filipiová z důvodu zdravotních, ale je připravena se dostavit na projednávání bodu 131, ministr Kalousek, zahraniční cesta, ministr Kocáb, pracovní důvody, ministryně Parkanová, zdravotní důvody, ministr Pospíšil, pracovní důvody, ministři Schwarzenberg a Vondra, zahraniční cesta.

Jak jsme rozhodli ve středu 18. března 2009, budeme dnes projednávat některé body z bloku Zprávy, a to v následujícím pořadí: body 112, 113,125, 132, 139, 140, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 137, 138, 145, 146, 148 a 149.

Pro vaši informaci sděluji, že body, které se týkají České národní banky, dnes nelze projednávat, neboť guvernér České národní banky je mimo republiku.

Do bloku změny v pořadu jednání mám přihlášeného jako prvního pana poslance Špiku, poté pana ministra Gandaloviče a pak budete hovořit vy, pane kolego Smýkale. Prosím tedy pana poslance Špiku, aby se ujal slova.

 

Poslanec Jan Špika: Milé dámy, vážení pánové, vážená paní předsedající, přeji dobrý den. Dovolte mi, abych vás požádal stejně jako včera ve věci projednávání energetického zákona o jeho zařazení jako třetí čtení do bloku třetích čtení ve středu 1. dubna 2009. Je to prosím ze stejného důvodu, jak už jsem vás žádal o jeho zařazení do druhého čtení. Odborná veřejnost velmi na tento zákon čeká. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane poslanče. Nyní požádám pana ministra Gandaloviče, aby přednesl svůj návrh. Pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, dovolte, abych tímto zdvořile požádal o pevné zařazení bodů se zemědělskou problematikou, jsou to všechno první čtení - bod č. 38, sněmovní tisk č. 703, bod č. 42, sněmovní tisk č. 761, bod č. 59, sněmovní tisk č. 662, a bod č. 54, sněmovní tisk č. 555 - na středu příští týden jako první čtyři body ráno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane ministře, omlouvám se, nemáte to náhodou poznamenáno? Řešila jsem ještě rozpor v předchozím bodu a nechtěla bych se dopustit nějaké dezinterpretace. (Ministr Gandalovič předává předsedající seznam bodů.) Děkuji vám.

Nyní poprosím pana kolegu Smýkala. Máte slovo.

 

Poslanec Josef Smýkal: Děkuji za slovo, přeji pěkný den. Vážená paní předsedající, chci požádat o přeřazení bodu č. 112, tak jak jste avizovala, že bychom dnes s ním měli začínat. Je to návrh na změny v zasedacím pořádku. Žádám, abychom tento bod zařadili před volební body, tak jak budou následovat pravděpodobně v poslední týden jednání Sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Před volební body.

 

Poslanec Josef Smýkal: Před bodem volební body. Děkuji za pochopení.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Nyní pan poslanec Plachý.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych již potřetí navrhl vyřazení bodu č. 13, kterým je poslanecký návrh zákona o významné tržní síle a jejím zneužití, sněmovní tisk č. 431.

Důvodem je to, že nebyl dosud projednán ani v zemědělském, ani v hospodářském výboru. Navíc zástupce navrhovatelů nedodržel usnesení hospodářského výboru, které vám tady předkládám: Hospodářský výbor přerušuje projednávání tisku č. 431 do doby, než zástupce navrhovatelů požádá o dokončení projednávání tohoto návrhu zákona v hospodářském výboru. To se nestalo, zástupce navrhovatelů o dokončení projednávání nepožádal a naopak porušil dohodu, podle které se nejprve sejdou zástupci zúčastěných stran, kteří se doposud nesešli. Někteří z nich se dozvěděli o tzv. komplexním pozměňovacím návrhu teprve až v nedávné době, takže nemáme k dispozici ani stanovisko Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky, nemáme k dispozici stanovisko Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, nemáme studii o vlivu dopadů na dodavatele a spotřebitele, nemáme toho skutečně hodně. Jediné, co máme, tak je nečestné jednání zástupce navrhovatelů, který pod tlakem Potravinářské komory se snaží prosadit text, který nikdo z dotčených neviděl. Dámy a pánové, jsem přesvědčen, že tato komora se nemůže nechat řídit žádnou jinou další komorou, a to ani Potravinářskou. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane poslanče. Přeje si někdo další navrhnout změny v našem pořadu jednání? Ano, pane poslanče Krátký, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP