(10.30 hodin)
(pokračuje Nečas)

Plánovaná účast armády na cvičeních se zahraničními partnery je hrazena z rozpočtu resortu Ministerstva obrany. Prioritní pozornost je věnována jednotkám a útvarům předurčeným pro působení v zahraničních misích a silách rychlé reakce NATO. Ministerstvo obrany, operační stupně velení, svazky a útvary Armády ČR se účastní celkem 142 cvičení a společných výcviků mimo území ČR a 34 na území ČR. Finanční objem prostředků vyčleněných na zabezpečení účasti na těchto cvičeních je 88 mil. korun.

Vážená paní předsedající, dámy a pánové, žádám vás, abyste vzali uvedenou informaci a dokument Informace o vojenských cvičeních atd. na vědomí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, vážený pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro obranu, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 718/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Antonín Seďa, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji. Paní předsedající, vážení členové vlády, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením výboru pro obranu z 33. schůze ze dne 25. ledna 2009 k Informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády ČR se zahraničními partnery na území ČR i mimo ně, plánovaných v roce 2009, sněmovní tisk 718.

Po odůvodnění prvního náměstka ministryně obrany Martina Bartáka, zpravodajské zprávě poslance Mirka Svobody a po rozpravě výbor pro obranu:

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR vzít na vědomí Informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády ČR se zahraničními partnery na území ČR i mimo ně, plánovaných v roce 2009;

II. pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Otevírám všeobecnou rozpravu. Do této rozpravy nemám žádnou přihlášku, všeobecnou rozpravu tedy končím. Zahajuji rozpravu podrobnou, do které se hlásí pan zpravodaj. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Antonín Seďa: Já vás seznámím s návrhem usnesení: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně, plánovaných v roce 2009."

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Končím rozpravu podrobnou, přikročíme k navrženému usnesení.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 127 a táži se vás, kdo souhlasí s usnesením, tak jak jej přednesl zpravodaj výboru pro obranu pan poslanec Seďa. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 86 poslankyň a poslanců pro návrh 71, proti nikdo. Konstatuji, že s usnesením byl vysloven souhlas.

 

Přikročíme k projednávání bodu

 

148.
Zpráva o peticích přijatých Poslaneckou sněmovnou, jejich obsahu
a způsobu vyřízení za období od 1. 7. 2008 do 31. 12. 2008
/sněmovní tisk 731/

 

Zprávu, kterou jsme obdrželi jako sněmovní tisk 731, uvede a návrh usnesení Poslanecké sněmovny přednese předsedkyně petičního výboru paní poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová. Vážená paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás z pověření petičního výboru seznámila se zprávou o peticích, které obdržela Poslanecká sněmovna ve 2. pololetí loňského roku. Podrobnosti této zprávy máte obsaženy v tisku 731.

Já si dovolím upozornit pouze na některé údaje z této zprávy, kdy petiční výbor konstatoval, že počet petentů, kteří se připojují k petičním akcím, průběžně narůstá. V minulém pololetí nárůst představoval 116 %, tedy 144 tis. podpisů. Celkem tedy petiční akce v uplynulém pololetí podpořilo více než čtvrt milionu občanů ve 32 peticích.

Pokud jde o témata těchto petic, jsou velmi různorodá. Přetrvávají některé petiční akce dlouhodobého charakteru, jako byly petiční akce pacientů kritizujících zavedení poplatků ve zdravotnictví. Tam přibylo v uplynulém pololetí 70 tis. podpisů. Stejně tak opakujícím se tématem je otázka umístění radarové základny na území ČR, kde jsme obdrželi ve 2. pololetí minulého roku dalších takřka 64 tisíc podpisů vyjadřujících odmítavé stanovisko. Významná petice, kde počet podpisů převyšoval hranici 10 tis., byla petice odborářů za odstranění nerovnosti v úrovni platů provozních a správních zaměstnanců ve školství. U všech těchto početných petic petiční výbor uspořádal veřejné slyšení k daným tématům.

Jinak z dalších otázek, na které petenti poukazovali, bych zmínila např. petici starostů ve věci rušení poštovních poboček, petice podporující uspořádání referenda za umístění amerického radaru v ČR, petici požadující odmítnutí navrácení katedrály sv. Víta do vlastnictví římskokatolické církve. Dvě petice se dotýkaly ochrany práv zvířat v souvislosti s novelou zákona na ochranu zvířat. Příznivci lidové kultury vyjádřili svůj názor v petici Zahraňte Ondráš! na folklórní soubor tohoto jména. Proti záměru neprodat stávajícím nájemníkům byty bývalého OKD protestovalo více než 13 tis. petentů. Je to petice, kterou jsem včera probírali i v ústní podobě. Výraznou podporu měla i petice poukazující na obtížnou sociální situaci důchodců, organizovaná krajskou radou Svazu důchodců ČR Jihomoravského kraje. K zahraniční politice se vztahovalo stanovisko proti uznání nezávislosti Kosova. V závěru pololetí to byla i petice Svazu studentů kritizující způsob zásahu v obchodním centru SAPA.

Je to jenom několik příkladů. Na podrobnosti, jak pokud jde o témata petic, tak pokud jde o počty petentů, odkazuji na zprávu v tisku 731. A z pověření petičního výboru doporučuji Sněmovně, resp. učiním tak v podrobné rozpravě, aby Poslanecká sněmovna tuto zprávu vzala na vědomí. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážená paní poslankyně. Otevírám všeobecnou rozpravu. Do této rozpravy nemám žádnou přihlášku, všeobecnou rozpravu tedy končím. Přistoupíme k rozpravě podrobné, do které se přihlásila paní zpravodajka, resp. paní předkladatelka. Prosím, paní předsedkyně petičního výboru.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Ano, jak jsem avizovala, doporučuji Poslanecké sněmovně, aby svým rozhodnutím Zprávu o peticích přijatých Poslaneckou sněmovnou, jejich obsahu a způsobu vyřízení za období od 1. 7. do 31. 12. 2008 vzala na vědomí. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Další přihlášku do podrobné rozpravy nevidím, podrobnou rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k hlasování o předloženém návrhu usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR bere na vědomí Zprávu o peticích atd. atd.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 128 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 89 poslankyň a poslanců pro návrh usnesení 75, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Přistoupíme k projednávání bodu číslo

 

149.
Informace o práci dočasné komise Poslanecké sněmovny pro řešení
majetkových otázek mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi

 

Prosím, aby se slova ujal předseda této komise místopředseda Poslanecké sněmovny pan Jan Kasal a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Vážený pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Vážená paní místopředsedkyně, obávám se, že vaši důvěru v to, že přednesu návrh na usnesení, zklamu, protože chci požádat Poslaneckou sněmovnu, aby přerušila projednávání tohoto bodu, a to z důvodu, že komise, která se měla sejít včera, z dobrých důvodů byla přeložena na příští čtvrtek, takže očekávám, že buď příští pátek, nebo ve variabilním týdnu budu schopen přednést zprávu za celou komisi. Navrhuji tedy, aby Poslanecká sněmovna přerušila projednávání tohoto bodu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP