(12.20 hodin)

 

Poslanec David Rath: Já to musím ocenit a poděkovat panu ministrovi, že uznal, že jsem byl přihlášen před ním, protože to viděl každý. Takže pane řídící schůze, prosím, abyste nikoho ve faktických poznámkách nepřeskakoval.

Dámy a pánové, já bych se vrátil k tomu, co tady řekl ministr vnitra. Já myslím, že bychom si měli být vědomi, že ministr vnitra od tohoto pultu na kritiku opozičního poslance mu vyhrožuje, že se má na něho hodit síť a že se snad má internovat někam do psychiatrické léčebny. Pane ministře - dokonce teď pan ministr říká ano - víte, kdo tyto metody před vámi užíval? Josif Vissarionovič Stalin a jeho následovníci! Styďte se, protože to jsou metody totalitní země! A pokud ministr vnitra vyhrožuje zneužíváním psychiatrie, jaké dělaly ty nejhorší režimy na světě, tak by měl v tu chvíli okamžitě rezignovat!

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za tuto faktickou poznámku. Nyní vystoupí pan poslanec Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Já myslím, že ta přednost stála za to a nestojí za komentář. (Potlesk a smích z pravé části sálu)

Já jsem se přihlásil s faktickou známkou k panu místopředsedovi Zaorálkovi. Mě zejména, pane místopředsedo, pobavil váš závěr, když jste po té řeči, kterou jste tu předvedl, řekl, že nechcete situaci nijak eskalovat. Já jsem včera řekl dnes medializovaný výrok, že své informace čerpáte v chlívku, a je mi líto, že jsem to řekl. Protože v zařízení tak poctivém jako chlívek se obtížně najdou takové formulace. Vy jste totiž řekl, že premiér nabídl redaktorovi České televize kompromitující materiály na předsedu koaliční strany. To jste řekl. To jste řekl z tohoto místa. A já vás chci vyzvat, abyste se, protože tohle už není z chlívku, tohle je z estébáckých technologických procesů, já vás chci vyzvat, abyste se z tohoto místa předsedovi vlády České republiky omluvil! Abyste se z tohoto místa omluvil všem slušným občanům České republiky! V opačném případě si dovoluji tvrdit, že jste účelový lhář, kterému slušný člověk nemůže věřit ani dnešní datum! (Potlesk z pravé části sálu)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan místopředseda Sněmovny Zaorálek vysvětlí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nejbližší spolupracovník a přítel premiéra Marek Dalík nabídl redaktorovi České televize kompromitující materiály na předsedu hlavní opoziční strany. To říkám pro stenozáznam, takhle to tedy přesně bylo. Pokud v mém vystoupení zaznělo něco jiného, tak to bylo samozřejmě přeřeknutí.

Jenom bych chtěl říci na adresu pana ministra Kalouska, že to jeho emocionální nasazení, se kterým včera tady bojoval s tím chlívkem a dnes tady s tím mým přeřeknutím, to je také zvláštní způsob komunikace v této Sněmovně. Pane ministře, kdybyste se někdy držel obsahu té věci samé a skutečně těch vážných problémů, které tato vláda navršila, tak byste udělal lépe, než chytat za slůvko a velice hystericky tady křičet, jestli jde o chlívek, postel nebo něco podobného.

Rozumíte, pane ministře, já vám opravdu nerozumím, co tím sledujete. Já to chápu jen jako další způsob, jak jsme v této Sněmovně odváděni od toho, abychom se bavili o podstatných věcech, abychom si řekli, jestli jsme ochotni a schopni hledat nějakou cestu ze situace, do které jsme zabředli, anebo jestli se budeme bavit o hloupostech, které navrhujete vy!

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: S faktickou pan poslanec Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Nevím, z čeho čerpáte názor na termín hysterie. Myslím, že měřič pana poslance Severy nám oběma dvěma dosvědčí, že z tohoto místa křičíte podstatně víc než já. Ale to asi není to podstatné. Podstatné je, že jste z tohohle místa obvinil předsedu vlády České republiky z něčeho, čeho se zjevně nedopustil. To je ta sprosťárna, to je to podstatné! A to je to, co musí každý vědět. A ještě nemáte tolik slušnosti, abyste se za to omluvil. (Potlesk z pravé části sálu)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, takže pan poslanec Rath s faktickou.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, mě vždycky dojme, když někdo typu pana ministra Kalouska tady někoho moralizuje, zda je, či není slušný člověk. Tak bych vám, pane ministře, protože se na vás můžu obrátit přímo, rád vzkázal, že pokud slušný člověk neuvěří kolegovi Zaorálkovi ani dnešní datum, pak vy Luboši Zaorálkovi musíte věřit, když vám řekne, že je Červená karkulka. (Smích, potlesk, vzrušení v sále)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: S faktickou poznámkou paní poslankyně Zuzka Rujbrová-Bebarová.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Děkuji. Já už tady několik desítek minut poslouchám souboj oranžových a modrých a jejich pobočníků a všechna čest - oko nezůstává suché. Ale nedá mi to, abych se vás nezeptala: Pánové, uvědomujete si, že z vašich rétorických cvičení bude minutová sekvence v televizi, a to až po sjízdnosti silnic a dnešních vraždách? Uvědomujete si, že ty lidi venku, kteří nemají práci a kteří přemýšlejí, z čeho zaplatí nájem, to, co tady předvádíme, nezajímá? Že lustrační zákony sice nezrušíte, ale na sebe si budete zakládat vzájemné kompromitující šanony a tajné policie?

Myslím si, že bychom měli přijímat zákony. A pokud to nedokážeme, tak že bychom odtud měli odejít. Je nejvyšší čas. Pojďme!(Potlesk z levé části sálu)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, děkuji. S faktickou poznámkou pan ministr a poslanec Ivan Langer.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer K části vystoupení mé předřečnice bych se rád připojil. Kromě toho lustračního zákona, samozřejmě.

Víte, ono je smutné, jak si sociální demokracie zahrává s českým jazykem a jak dokázala zprofanovat některá do tehdy krásná slova, která jsme velmi často používali. Já už se bojím použít slovo upřímně po tom, co jsme si zažili s bývalým premiérem a předsedou sociální demokracie. Já už se teď bojím taky říci, že jsem něčemu rád. (Smích z pravé části sálu)

Já si myslím, že bychom si měli dát pozor na tu infekci, která se sem vřítila a rozšířila.Ten virus se jmenuje Rath simplex. Dejme si na něj prosím pozor. Já chci ujistit, prostřednictvím předsedajícího, pana poslance Ratha, že mu v žádném případě nevyhrožuji psychiatrem. V žádném případě a ani to nebudu dělat. Odpříště, když už, tak jenom sexuologem.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci a ministrovi a nyní vystoupí pan předseda klubu ODS Petr Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane místopředsedo, děkuji, že jsem se se svou řádnou přednostní přihláškou dostal po půlhodině ke slovu. Já jsem vás chtěl jen velmi krátce vás seznámit s usnesením poslaneckého klubu ODS, které klub přijal o své přestávce.

Poslanecký klub ODS odmítá způsob, kterým řídil schůzi místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Nepostupoval nestranně, ale jednal jako místopředseda ČSSD a tím zásadním způsobem zneužil svou sněmovní funkci. Poslanecký klub ODS žádá svolání mimořádného grémia Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky - nejspíše po zasedání organizačního výboru, nechci nijak narušovat chod této Sněmovny.

A za třetí, poslanecký klub ODS konstatuje, že se nadále nehodlá zabývat výroky Ratha, který je pouhým kašpárkem předsedy ČSSD Jiřího Paroubka a má za úkol pouze provokovat a urážet. (Bušení do lavic, potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byl předseda klubu ODS Petr Tluchoř, nyní vystoupí pan poslanec Petr Pleva. Poté Zdeněk Jičínský, Jeroným Tejc a pan poslanec Prosek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP