(12.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Urban? Ne. Takže pan poslanec Paroubek.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, pan poslanec Prosek, prostřednictvím předsedajícího, jak jsem jej poznal, tak je velmi kultivovaný muž a já věřím tomu, že on pevně věří tomu, co říká. Nicméně to, co tady předvedl pan ministr vnitra, obávám se, že svědčí o jediném: že pan ministr nedokáže ovládat své nervy, nemá prostě nervy pevné, což u ministra vnitra není nikdy dobrá věc. Prostě přiznejte si to, nedokázali jste unést porážku. To nebyla jenom věc ministra vnitra, ale také ministra financí, který tady hovoří cosi o lžích atd. Já chápu, že pan poslanec Rath je pro vás nepříjemný protivník, nicméně on dokáže zajít až k samé hranici jednacího řádu. Vy to prostě nedokážete. Vy umíte urážet. To se netýká samozřejmě pana poslance Proska, který tady mluvil velmi kultivovaně.

Myslím, že pan ministr vnitra mě přesvědčil o tom, že jsme se dobře rozhodli, když jsme vyvolali hlasování o nedůvěře vládě, protože on je ministrem, který prostě musí skončit, čím dřív, tím líp pro tuto zemi. Vy můžete dál pokračovat v obstrukci tohoto jednání. Nic vám to nepřinese.

Víte, důvodem pro nedůvěru vládě ze strany sociální demokracie nebyla, pane poslanče Plevo, prostřednictvím předsedajícího, jedna reportáž, jakkoliv vážná. Ta byla pouze poslední kapkou, kterou - (výpadek mikrofonu) - to byl jistě omyl, pane místopředsedo, já to chápu - kterou přetekl pohár. Ostatně, dámy a pánové, byl to pátý pokus o vyslovení nedůvěry vládě a já myslím, že by dobře zargumentován nejen mým vystoupením, které jsem podal, kde jsem podal vysvětlení prostřednictvím našeho klubu. Tím hlavním důvodem pro toto naše rozhodnutí, které bylo velmi vážné, tak bylo především nezvládnutí dopadu světové hospodářské krize. My chceme vládu skutečných odborníků, ne diletantů, chceme vládu boje proti krizi. A takovou vládu, byť by byla složena z nestraníků, tak také podpoříme v zájmu této země!

Já se vrátím nicméně k té nešťastné kauze ne Wolf, ale ke kauze Wolf, Dalík, Topolánek. V kauze justiční mafie a ovlivňování vyšetřování a práce médií, to jsou skutečné problémy, které zásadním způsobem narušují důvěru veřejnosti v demokracii a justici v České republice. To prohlášení pana ministerského předsedy ze včerejška o údajné manipulaci v kauze Savoy považuji za pouhou snahu odvést pozornost médií a veřejnosti od současných problémů ODS a její vlády. Informace tajných služeb, o kterých hovoří premiér Topolánek, jsou známy snad řadu měsíců a jejich zveřejnění premiérem bylo načasováno, jak se ukazuje, až do období po jmenování - po jmenování -Petra Dimuna do funkce ředitele PR marketingu sociální demokracie. Kdy myslíte, že k tomu jmenování došlo, dámy a pánové? Já vám to řeknu. Bylo to v lednu tohoto roku, tedy téměř rok po prezidentské volbě.

Pokud jde o mého údajného dalšího nejbližšího spolupracovníka z té doby, pana Randáka, toho jsem viděl za poslední tři roky asi třikrát. Takže žádným nejbližším spolupracovníkem nejen mým, ale ani sociální demokracie pan Randák není. Já i v době té, když jsem byl premiérem této země, tak jsem se s ním sešel asi třikrát a byl vždycky u toho někdo jiný. Takže nevyrábějte tady nějaké záležitosti, které jsou prostě bublinami. Ani pan Dimun před rokem nepatřil k okruhu mým blízkých spolupracovníků.

Mirek Topolánek zároveň hovoří o manipulaci a podílu některých osob na této manipulaci v situaci, kdy prezidentská volba byla vyšetřována policií pod osobním dohledem ministra vnitra Ivana Langera a policie nikoho neobvinila, nikoho neobvinila a vyšetřování bylo zastaveno. Ministru vnitra se zatím nepodařilo zkrátka nikoho poslat bručet, jak sliboval při prezidentské volbě, o čemž, jak jsme všichni viděli, hovořil v průběhu prezidentské volby s vicepremiérem Martinem Bursíkem. Výsledkem vyšetřování je naopak potvrzení informací o snaze ovlivnit volbu ve prospěch ODS a jejího kandidáta, což přiznal i kancléř prezidenta republiky Weigl, který se za tímto účelem sešel s panem Šloufem právě v hotelu Savoy. V souvislosti s vyšetřováním vyvstává otázka, proč podezření na bagatelní trestný čin neoprávněného nakládání s osobními údaji bylo svěřeno elitní policejní jednotce, jinak vyšetřující tu nejzávažnější trestnou činnost.

Naopak, pokud premiér Topolánek hovoří o manipulaci volby prezidenta, pak jedinou prokázanou manipulací, kterou jsme viděli v přímém přenosu, je volba poslance Snítilého v režii Občanské demokratické strany.

Samotná zpráva tajných služeb zmiňovaná premiérem Topolánkem pak vznikla za velmi nejasných okolností. Já osobně považuji způsob zadání, vypracování této zprávy za minimálně velmi diskutabilní, spíše však protizákonný. Premiér, resp. vláda - slyšíte mě dobře: premiér, resp. vláda na návrh premiéra má tuto možnost v případě ohrožení ústavního pořádku země. Ústavního pořádku země. Což podle mého názoru a určitě podle názoru převážné většiny odborníků otázka veřejné či tajné volby prezidenta republiky rozhodně není. Co je příkladem většího zneužití zpravodajských služeb než právě toto? Už toto je důvod, abyste tam neseděli dál!

Já se jenom ptám a nemusí to být jenom otázka řečnická. Sledovali jste představitele opozice už před prezidentskou volbou, nebo v nedávné době, nebo - (reakce ministra Langera mimo mikrofon) - je tady cenzura, v této místnosti? Ano, řekl pan ministr vnitra. Výborně!

Zároveň by měl premiér jasně odpovědět na otázku, jakým způsobem zpráva vznikla a zda může vyloučit, že podklady pro tuto zprávu byly získány nezákonným způsobem. Veřejná volba navíc prokázala právě jedinou prokázanou manipulaci této volby a to bylo již zmíněné podivné chování poslance Evžena Snítilého.

A závěrem, dámy a pánové, se nabízí otázka, proč premiér zpochybňuje prezidentskou volbu, kde uspěl jeho tehdejší kandidát a hlasování se odehrálo v jeho režii právě nyní. Každý z nás si na tu otázku může odpovědět.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Paroubkovi. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Ivan Langer. Pak je tady dalších několik přihlášených, kteří už zřejmě budou mít tu smůlu, že budou vystupovat až po přestávce polední.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP