(16.50 hodin)
(pokračuje Kalousek)

První přechodné období, pětileté, pro nemovitosti související s bydlením. Druhé přechodné období, sedmileté, pro nemovitosti související se zemědělskou půdou a lesy. Již uplynulo pět let od našeho přijetí do Evropské unie a je naší povinností vyrovnat se s prvním pětiletým obdobím, které se týká - a teď prosím pěkně zdůrazňuji - nemovitostí souvisejících s bydlením. Netýká se - hledím na pana poslance Skopala ze zemědělského výboru - netýká se nemovitostí souvisejících se zemědělskou půdou a lesy Týká se tedy výlučně bytů, kdy se navrhuje Poslanecké sněmovně, aby souhlasila s tím, že devizový cizozemec může bez zábran nabývat bytové jednotky na území České republiky.

V praxi to prosím pěkně nebude znamenat nic jiného, než že ze zvonků zmizí nápisy I. kyjevská s. r. o. a objeví se tam pravdivé a hrdé Čurila Plenkovič, bohatýr. O tento souhlas prosím Poslaneckou sněmovnu. (Oživení v sále)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi za velmi trefné uvedení novely devizového zákona. Prosím pana zpravodaje, aby se vypořádal se svou zpravodajskou zprávou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, důvody tady přednesl pan ministr. Je to snaha uvést stávající devizový zákon do souladu s článkem 56 Smlouvy o založení Evropského společenství, kterým jsou zakázána všechna omezení volného pohybu kapitálu a plateb, a to jak mezi členskými státy, tak vůči třetím zemím mimo Evropskou unii.

V § 17 devizového zákona v jeho původním znění platném od roku 2001 do roku 2004 bylo velmi striktně omezeno nabývání nemovitostí cizozemci v České republice. K uvolnění režimu došlo v souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie, kdy byl tento režim uvolněn ve prospěch občanů členských zemí Evropské unie, Norska, Islandu, Lichtenštejnska a Švýcarska a u ostatních cizinců na základě povolení k trvalému pobytu. Již před touto úpravou docházelo k nabývání nemovitostí v České republice cizinci, a to zejména prostřednictvím právnických osob, případně prostřednictvím tuzemců pro cizí státní příslušníky.

Navrhovaná novela de iure uvolňuje trh s nemovitostmi mimo zemědělské půdy. A to je to, co mi dává důvod pro to, abych se přihlásil v rozpravě k návrhu k tomuto zákonu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji za jeho zpravodajskou zprávu a otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku, přihlášku z místa také nevidím. Pan zpravodaj se hlásí do rozpravy ke svému slovu, nikoli zpravodajské zprávě. Prosím, pane poslanče, máte slovo v obecné rozpravě.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Děkuji, pane místopředsedo. Jak jsem již tady říkal, po uvolnění trhu v dnešní době jsme diskutovali na našem klubu a myslíme si, že uvolňování trhu s nemovitostmi v této současné době, kdy ceny a celý vývoj na trhu s nemovitostmi je pro české vlastníky a zájemce velmi nevýhodný. Je to možná dobrý zákon s dobrými cíli, ale ve špatnou dobu. Proto mi dovolte, abych navrhl jeho zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za návrh. Kdo dál v obecné rozpravě? Pan ministr financí nejdříve a vidím dalšího kolegu do obecné rozpravy. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já respektuji samozřejmě návrh pana zpravodaje, jenom bych chtěl upozornit, že snížení cen nemovitostí se týká celé planety, nejenom České republiky. Naopak, v České republice došlo ke snížení, v některých mnohem vyspělejších zemích, například ve Spojených státech, můžeme hovořit o zřícení. Ti, kteří byli v poslední době v Londýně, vědí, že v centru Londýna jsou k dostání téměř celé ulice. A ani tam neexistuje žádné omezení pro cizozemce, devizové osoby. Naopak by byli velmi rádi, kdyby tam někdo přišel a ty nemovitosti si koupil. Takže si myslím, že ta obava je opačná, je skoro lichá. Znovu opakuji, jedná se o byty.

Já chápu, že hektary zemědělské půdy a hektary lesů jsou konečné a že tady existuje obava, aby to konečné množství nebylo vykoupeno výlučně cizozemci. To je ještě diskuse, kterou dokážu pochopit. Ale bytů je prosím pěkně teoreticky nekonečný počet. Ty můžeme stavět do té doby, dokud je někdo bude chtít kupovat. Tady prostě neexistuje žádná obava - plus dodávám, že to je náš jednoznačný asociační závazek vůči Evropské unii. Proto se velmi přimlouvám, aby návrh pana zpravodaje nebyl vyslyšen. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Daniel Petruška v obecné rozpravě. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Daniel Petruška: Děkuji, já si dovolím stručnou poznámku. Já jsem ve střetu zájmů, protože mám malou rodinnou developerskou firmu a musím poznamenat, že ve chvíli, kdy ceny nemovitostí pro bydlení klesají, tak je samozřejmě výhodné pro prodávající, když na ten trh můžete pustit další potenciální kupce, protože poptávka samozřejmě tu cenu bude zvyšovat. Takže pro české občany, české vlastníky, kteří chtějí prodávat, je naopak výhodné, aby mohli bez nějakých zbytečných administrativních bariér tyto nemovitosti prodávat i cizozemcům. Takže se přimlouvám za to, abychom naopak vyhověli návrhu pana ministra.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Kdo dál v obecné rozpravě? Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Je zájem o závěrečné slovo? Nevidím ani pana navrhovatele ani pana zpravodaje, že by měli zájem o závěrečné slovo.

 

Protože padl v obecné rozpravě návrh na zamítnutí, budeme o tom muset rozhodnout, a to v hlasování pořadové číslo 150. Odhlásím a požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. Jakmile se ustálí počet přihlášených, tak rozhodneme. Opakuji pro ty, kteří se vrátili z předsálí, že v obecné rozpravě k vládnímu návrhu zákona devizového padl návrh na zamítnutí.

O tom rozhodneme v hlasování 150, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu zákona. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 150 z přítomných 154 poslanců pro 75, proti 76. Návrh nebyl přijat.

 

Pan ministr financí ještě předtím, než vyhlásím konečný výsledek, před kontrolou zápisu o výsledku hlasování.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Vzhledem k tomu, že jsem předseda Rady ministrů financí Evropské unie, tak je to skutečně zralé na to, abych nejpozději zítra dal demisi. Ale já ještě pochopím, že takhle hlasoval klub KSČM. Ale vzhledem k tomu, že schválení tohoto zákona po uplynutí pěti let je jednoznačný závazek České republiky, který vyjednal předseda vlády Špidla, tak bych se chtěl zeptat těch poslanců sociální demokracie, co je vede k tomu, že porušují svá slova.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP