(12.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, v podrobné rozpravě tedy jenom zopakuji návrh, který jsem odůvodnil.

Poslanecká sněmovna se usnáší takto:

1. Zřizuje se dočasná komise Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pro otázky posouzení nezávislosti výkonu a budoucího uspořádání české justice.

2. Komise bude pracovat jako desetičlenná a jednotlivé parlamentní strany nominují do komise z řad poslanců nebo odborníků neposlanců takto: ODS 3 členy, ČSSD 3 členy, KSČM 2 členy, KDU-ČSL 1, Strana zelených 1 člena.

3. Komise se zřizuje na dobu do voleb do Poslanecké sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Dále se hlásí do podrobné rozpravy pan kolega Jiří Carbol.

 

Poslanec Jiří Carbol: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, přečtu tedy ještě jednou návrh usnesení, který má specifikovat obsah činnosti té komise podrobněji.

Zjistit, kdy, v jaké věci a proč, s jakým odůvodněním postupovali státní zástupci dle § 171 až 175 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízením soudním, trestní řád, vůči těmto představitelům státní moci definované v § 1 písm. a) a b) zákona č. 236/1995 Sb., poslancům a senátorům Parlamentu, členům vlády České republiky, za 4. a 5. volební období Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, tj. od 1. 7. 2002 do dnešního dne. Tyto informace zjistit od soustavy státních zastupitelstev, tak jak jsou definovány v § 6 zákona o státním zastupitelství č. 283/1993 Sb.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Carbolovi. Ještě někdo další se hlásí do podrobné rozpravy? Pan místopředseda Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, můj důvod, pro který si myslím, že tento návrh patří do bodu 3, protože tam se zřizuje vyšetřovací komise, a nikoliv této komisi, která je teoreticko - řekl bych - pro futuro. Já samozřejmě kolegovi Carbolovi nechci brát jeho iniciativu, aby to dával do této komise, a skutečně patří spíš do toho bodu 3 našeho programu jednání. Tady jde o dočasnou komisi, nikoliv vyšetřovací. My bychom tuto dočasnou komisi zatížili hned otázkou, která patří komisi jiné. A to není nic proti tomu, že bych pro jiný případ pro to nehlasoval, ale v této komisi myslím, že trochu směšujeme ty věci, a myslím, že máme pro to jiný bod našeho jednání.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: S faktickou poznámkou nyní vystoupí pan kolega Jiří Carbol .

 

Poslanec Jiří Carbol: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, já jsem se pokusil navázat na to, co řekl pan poslanec Tejc, který tady vyjmenoval některé případy. Když si vzpomenete na tu diskusi, která se vedla u zřízení této komise, můžete si přečíst stenozáznamy, ti, kdo si to nepamatují, tam jsou zase jiná jména, a když si vezmete internet a prohlédnete si, kteří poslanci, politici byli v té době minulých dvou období od roku 2002 šetřeni, jsou to zajímavé případy. Ale já si myslím, že je třeba podívat se na všechny stejnýma očima. A proto jsem navrhl to usnesení tak, jak jsem ho navrhl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji vám. Ještě pan místopředseda Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já samozřejmě respektuji legitimní právo kolegy Carbola na to, aby to navrhl už do této komise. Jenom můj osobní názor jsem řekl. Omlouvám se, že jsem v podrobné rozpravě zatížil, ale opravdu si myslím, že toto patří do toho bodu 3, který je programem našeho jednání.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Zeptám se ještě na nějakou přihlášku do podrobné rozpravy, pokud je. Nehlásí se nikdo, končím podrobnou rozpravu. Prosím pana zpravodaje, tedy pana místopředsedu Vojtěcha Filipa, aby nám navrhl co by zpravodaj další postup hlasování. A já mezitím oznámím gongem do předsálí, že se doba hlasování blíží.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, myslím, že při hlasování o zřízení dočasné komise platí, že se hlasuje o návrhu nikoliv po částech. Nepadl žádný návrh, který by se týkal části dvě, to znamená počtu členů, ani nepadl žádný návrh, který by se týkal doby činnosti té komise. Myslím, že můžeme všechny tři body hlasovat najednou. Návrh kolegy Carbola, protože ho nechal v platnosti, budeme hlasovat zvlášť.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Zeptám se ještě, jak bývá zvykem, zda má někdo nějakou námitku proti tomuto návrhu postupu. Zeptám se též pana ministra spravedlnosti, zda ještě ... Ano, respektuji jeho žádost o vydání ... Pan ministr Jiří Pospíšil má náhradní kartu 13. A já se znovu zeptám, zda se chce někdo vyjádřit k návrhu postupu během hlasování, které je před námi, tak jak nám jej přednesl místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Není žádná námitka. Prosím tedy, zopakujte, pane kolego, postup hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Budeme hlasovat poprvé o těch třech bodech mnou navržených a potom ve druhém hlasování o návrhu kolegy Carbola.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 178 a táži se, kdo souhlasí s návrhem usnesení tak, jak nás s ním seznámil místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 178 přítomno 145, pro 118, proti 4. Tento návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ve druhém hlasování budeme hlasovat o návrhu doplnění usnesení ke zřízení dočasné komise. Jestli to chcete opakovat, přečtu návrh kolegy Carbola, ale myslím, že ho tady četl dvakrát. Není to potřeba. Čili o tomto návrhu, který přednesl kolega Carbol, ve druhém hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Zahajuji hlasování číslo 179. Táži se, kdo souhlasí s návrhem Jiřího Carbola, který zde byl přečten v podrobné rozpravě. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 179 přítomno 144, pro 10, proti 17. Tento návrh přijat nebyl.

 

Konstatuji tedy, že Poslanecká sněmovna zřídila dočasnou komisi, návrh usnesení byl přijat. Tím končí projednávání bodu č. 4. Pan místopředseda Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážená paní místopředsedkyně, paní a pánové, děkuji. Zítra předložím návrh na doplnění bodu programu, abychom mohli jednat, to znamená návrh na volbu a projednám to nejdříve s předsedou volební komise. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Končí tím tedy projednávání bodu č. 4. A vzhledem k času končí také dopolední jednání dnešní Poslanecké sněmovny. Prosím, ještě vydržte na svých místech kvůli jednomu sdělení. Odpoledne, jak jistě všichni víte, budou probíhat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády, poté na ministry vlády. Vzhledem k tomu, že předseda vlády je omluven, může se stát, že po vyčerpání interpelací, které jsou na něj vzneseny, je jich myslím 15, ale poslanci budou mít prostor pouze vznést svůj dotaz, tak okamžitě na tento blok budou navazovat interpelace na členy vlády. Znamená to, že tento druhý blok na členy vlády může začít už klidně v 15 hodin, před 15. hodinou. Prosím, abyste toto upozornění vzali na vědomí a teď už opravdu končí dopolední část našeho jednání.

(Jednání přerušeno ve 12.49 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP