(10.10 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Nyní se budeme zabývat bodem

153.
Návrh poslanců Tomáše Kvapila, Miroslava Váni a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 107/2006 Sb., o jednostranném zvyšování
nájemného z bytu a o změně zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 728/ - druhé čtení

Prosím, aby návrh za navrhovatele uvedl pan poslanec Carbol. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Carbol: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně a vážení kolegové, já bych vás chtěl poprosit o trochu pozornosti k tomuto návrhu. Jedná se o tisk, jehož podstatou je rozložení deregulace, původně plánované v některých velkých městech České republiky do konce roku 2010, tak prodloužení této doby do konce roku 2012. Když byl tento návrh v prvním čtení, tak jeden z odborníků na bytovou problematiku tady řekl, že tento návrh bude rozhodovat příští volby. To bylo v okamžiku podobně jako dneska, kdy se ještě neví, kdy ty volby budou, ale chtěl bych vás poprosit, abyste proto tu pozornost tomu věnovali.

Ten návrh byl odůvodněn v prvním čtení a myslím, že je zbytečné, abych to opakoval. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Usnesení výboru vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 728/2. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru paní poslankyně Zdeňka Horníková. Vážená paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Hezké dopoledne. Vážená paní předsedající, dovolte mi abych vás jako zpravodaj seznámila s usnesením č. 121. Je to usnesení výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj ze dne 24. března. Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj se tiskem 728 poměrně podrobně zabýval, zabýval se jím i podvýbor. Na výboru vzniklo usnesení, se kterým bych vás ráda teď seznámila.

Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj po odůvodnění poslancem panem Ing. Carbolem a po zpravodajské zprávě poslankyně Zdeňky Horníkové a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně sněmovní tisk 728 projednat a schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

Tím by moje zpravodajská zpráva, paní předsedající, končila, a i přes to, že jste říkala, že tisk byl rozdán, tak v podrobné rozpravě bych přečetla návrh, který je legislativně technické podoby. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, zaznamenala jsem si vaší přihlášku do podrobné rozpravy.

K tomuto tisku jsme obdrželi také oponentní zprávu menšiny výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, a to jako sněmovní tisk 728/2. Zpravodajem menšiny výboru je určen poslanec Jan Babor, kterého prosím, aby se ujal slova. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Babor: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Kolegyně, kolegové, jak už paní předsedající sdělila, tato zpráva menšiny členů výboru pro regionální rozvoj vám byla rozdána do lavic. Ani já tu nebudu podrobně číst jednotlivé body. Pouze splním to, co mi bylo uloženo k této oponentní zprávě říci, tím, že vás seznamuji s touto zprávou, a v podrobné rozpravě případně bych ji načetl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu. Do této rozpravy se nikdo nehlásí, obecnou rozpravu tedy končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou, do které se hlásí jako první paní kolegyně Horníková, které tímto udílím slovo.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Děkuji, paní předsedající. I přes to, že tisk byl rozdán na lavice, dovoluji si upozornit, že výbor přijal usnesení:

V článku 1 bod 6 zní: V § 8 odst. 2 se slova "31. prosince 2010" nahrazují slovy "31. prosince 2012".

V článku 2 se bod 2 zrušuje a zároveň se zrušuje označení bodu č. 1.

Obě úpravy jsou charakteru legislativně technického. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Požádám pana poslance Babora, aby přednesl své návrhy.

 

Poslanec Jan Babor: Děkuji. Takže jak již jsem řekl, v této oponentní zprávě skupiny poslanců se doporučuje Poslanecké sněmovně sněmovní tisk 728 projednat a schválit ve znění předloženého pozměňovacího návrhu, a to

1. V § 2 písm. c) se slova "nejdříve k 1. lednu 2010" nahrazují slovy "nejpozději k 31. prosinci 2009".

2. V § 3 odst. 1 se číslo "2010" nahrazuje číslem "2009".

3. V § 8 odst. 2 se číslo "2010" nahrazuje číslem "2009"

4. Dosavadní čl. I se označuje jako část první, změna zákona č. 107/2006 Sb., o jednostranném zvyšování nájemného z bytu, se vkládá nová část druhá, která zní: "ČÁST DRUHÁ Změna občanského zákoníku Čl. II: Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů se mění takto:

V § 196 odst. 1 se slova "nebo zvláštní právní předpis" zrušují.

V § 696 se doplňují odstavce 3 a 4, které znějí:

"(3) Jestliže je nájemné nižší než nájemné v dané obci nebo její části a v daném čase s přihlédnutím k velikosti a kvalitě pronajímaného bytu, za které je pronajímán srovnatelný byt (dále jen "obvyklé nájemné"), a nelze-li docílit dohody o zvýšení nájemného, může se pronajímatel obrátit na soud, aby rozhodl o zvýšení nájemného s účinností od prvého dne kalendářního měsíce následujícího po měsíci v němž byl návrh soudu doručen.

(4) Jestliže je nájemné vyšší než obvyklé nájemné a nelze-li docílit dohody o snížení nájemného, může se nájemce obrátit na soud, aby rozhodl o snížení nájemného s účinností od prvého dne kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž byl návrh soudu doručen."

5. Dosavadní čl. II se označuje jako část třetí, účinnost, a zní: "Tento zákon nabývá účinnosti dnem jeho vyhlášení."

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji, a požádám dalšího přihlášeného do podrobné rozpravy pana poslance Křečka. Připraví se paní poslankyně Halíková. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Děkuji, paní místopředsedkyně. Kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás jen upozornil na pozměňovací návrh Křečka a Babora, který vám byl rozdán. Tento návrh se nijak neliší od předkládaného návrhu zákona, jenom v tom, že namísto složitého vzorce, na základě kterého by se nájemné mělo vypočítávat, stanoví rovnou v zákoně ta procenta. Ta procenta jsou skoro stejná jako v tom návrhu, který je tady předkládán, jenom nejsou odvozena z výpočtu toho složitého vzorce, což bude velmi těžké jak kontrolovat, tak stanovit pro účastníky těch vztahů. Takže do toho zákona dáváme rovnou, že se zvyšuje o procenta, která koneckonců z toho návrhu vyplývají. Domnívám se, že to je jednoduché. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Poprosím paní kolegyni Halíkovou, aby přednesla své návrhy. Vážená paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Milada Halíková: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, chtěla bych se přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který jste dostali v písemné podobě do svých lavic. Hovořím za předkladatele, to znamená jsem tam uvedena já, kolega poslanec Opálka a kolega poslanec Adam. Pozměňovací návrhy jsou ve dvou variantách, máte je ve svých lavicích, nepovažuji za nutné je znovu číst. Zdůvodnění jsem uvedla již ve svém vystoupení při prvém čtení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP