(14.40 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Budeme tedy pokračovat v přerušené obecné rozpravě. Nejsou do ní žádné přihlášky. Všeobecnou rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Hlásí se někdo o slovo do podrobné rozpravy? Ano. Pane poslanče Petře, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Petrů: Děkuji. Paní předsedající, paní a pánové, já bych si jen dovolil připomenout, že pan kolega Rath při projednávání tohoto bodu navrhl usnesení, která zde citoval. Tak jestli je třeba znovu přečíst, aby je znovu přečetl s tím, že vystoupil 18. 3. na -

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vás moc prosím, hovořte k mikrofonu.

 

Poslanec Jiří Petrů: Pan kolega Rath ve středu 18. března tohoto roku navrhl čtyři body usnesení Poslanecké sněmovny. Takže já jenom připomínám, jestli je to potřeba načíst, tak to načtu. Pokud ne, mělo by se hlasovat o čtyřech návrzích na usnesení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji. Myslím, že všichni jsme dostali toto usnesení na stůl.

Pane poslanče Plevo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, bylo by krásné zneužít neznalosti jednacího řádu levé strany politického spektra, nicméně je třeba připomenout, že lze hlasovat pouze o usneseních, která byla přednesena v podrobné rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Petrů: Rozumím. Takže já ta usnesení načtu.

První návrh na usnesení zní: Poslanecká sněmovna vyjadřuje ostrý nesouhlas s tím, jak vláda Mirka Topolánka toleruje zasahování do vyšetřování možné trestné činnosti poslance Wolfa. Zásahy prováděné osobami v okruhu lidí okolo členů vlády považuje Poslanecká sněmovna za nepřípustné ovlivňování nezávislosti orgánů činných v trestním řízení. Za takové nepřípustné chování považuje Poslanecká sněmovna i výroky ministra vnitra Langera na adresu dozorujících státních zástupců.

Druhý návrh na usnesení: Poslanecká sněmovna vyzývá vládu Mirka Topolánka, aby rezignoval z funkce premiéra, neboť hrubě porušil pravidla parlamentní demokracie. Již poněkolikáté bylo v médiích zveřejněno, že pan Marek Dalík vystupuje z pověření předsedy vlády České republiky a snaží se ovlivňovat novináře. V demokratickém systému je nepřípustné, aby předseda vlády ovlivňoval či zastrašoval prostřednictvím osob z politického příšeří. Poslanecká sněmovna toto chování vnímá jako útok na svobodu slova a demokratické principy.

Třetí návrh na usnesení: Poslanecká sněmovna pokládá za nepřípustné všechny zásahy členů vlády směřující k obviňování při manipulaci s nezávislými médii, novináři a orgány činnými v trestním řízení. Vláda, která disponuje velkou výkonnou mocí, nesmí tuto svoji moc zneužívat k zásahům vůči médiím a orgánům činným v trestním řízení, tak jak vyšlo najevo při vyšetřování kauz pana vicepremiéra Čunka a poslance Wolfa. Poslanecká sněmovna vyzývá členy vlády, aby se napříště již takových zásahů zdrželi a respektovali demokratická pravidla a ústavou zaručené svobody.

A čtvrtý návrh na usnesení: Poslanecká sněmovna žádá Českou televizi, aby zveřejnila celou nahrávku rozhovoru mezi redaktorem Bártkem a panem Dalíkem, aby tím rozptýlila pochybnosti o správnou a pravdivou interpretaci zveřejněných výroků.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Učiním vstřícný krok. Přeje si ještě někdo v podrobné rozpravě osvojit usnesení pana poslance Kováčika? Hlásí se pan poslanec Koníček.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, dovolte i mně, abych přednesl usnesení, které v obecné rozpravě přednesl pan poslanec Kováčik.

Za prvé. Poslanecká sněmovna vyjadřuje ostrý nesouhlas s tím, jak vláda Mirka Topolánka toleruje zasahování do vyšetřování možné trestné činnosti poslance Wolfa.

Za druhé. Poslanecká sněmovna vyzývá předsedu vlády Mirka Topolánka, aby rezignoval z funkce premiéra, neboť hrubě porušil pravidla parlamentní demokracie.

Za třetí. Poslanecká sněmovna pokládá za nepřípustné všechny zásahy členů vlády směřující k ovlivňování či manipulaci s nezávislými médii, novináři a orgány činnými v trestním řízení.

A čtvrté je totožné s usnesením pana poslance Ratha.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče, lze to vzít jako protinávrh proti usnesení přednesenému panem poslancem Petrů, nebo jak se vypořádáme s těmito dvěma usneseními? Nemáme zpravodaje, aby mi v tom pomohl.

Hlásí se ministr vnitra pan Ivan Langer, poté pan poslanec Petrů. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Vážené kolegyně a kolegové, tato Sněmovna se může usnést na čemkoliv a už to tak v minulosti taky ukázala, že nemá žádné limity. Nicméně přeci jen jsou některé věci, na které bychom si měli společně dát pozor, neboť znevažují jednání Poslanecké sněmovny.

Jestli zde někdo navrhuje usnesení, že je zasahováno do vyšetřování trestné činnosti, v tu chvíli já skutečně prosím, aby každého, kdo pro takové usnesení zvedá ruku a má jakoukoliv informaci, že dochází k páchání trestného činu, protože takovouto činností by nepochybně došlo k páchání trestného činu, ať to neprodleně oznámí. Jestli zde někdo má informaci o tom, že někdo ovlivňuje nějaké vyšetřování nějaké trestní kauzy, tak proč mlčí? Proč neřekne, že má takové a takové důkazy, respektive proč už teď není na nejbližším obvodním oddělení Policie České republiky či státním zastupitelství a nepodává trestní oznámení?

V okamžiku, když budeme hlasovat pro takovéto návrhy, tak skutečně zesměšňujeme sami sebe. Jedna věc je legitimní politický souboj, druhá věc je hlasování o takovýchto usneseních, která na podle mne na půdu Poslanecké sněmovny nepatří bez toho, že by někdo předložil hodnověrné důkazy.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Díky. Pan profesor Petrů.

 

Poslanec Jiří Petrů: Paní předsedající, domnívám se, že ten druhý bod na návrh usnesení pana poslance Ratha, týkající se výzvy na rezignaci předsedy vlády, je irelevantní a není možné o něm hlasovat. Takže beru to tak, že by se mělo hlasovat o prvním, třetím a čtvrtém návrhu pana poslance Ratha. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Ještě se dotáži pana poslance Koníčka, jestli jím přednesený návrh usnesení je hlasovatelný dle něj, nebo máme ho hlasovat i v případě, že projde usnesení první.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Já se domnívám, že je to alternativní návrh, který byl přednesený. Takže pokud nebude přijato usnesení pana poslance Ratha, je možné hlasovat o usnesení, které navrhoval v obecné rozpravě pan poslanec Kováčik. Domnívám se, že bod druhý toho usnesení je také nehlasovatelný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP