(16.00 hodin)
(pokračuje Grospič)

Ale nejen česká ekonomika se nachází v hospodářské krizi. I česká politická scéna se nachází v hluboké krizi.

Komunistická strana Čech a Moravy nevyslovila této vládě podporu a ani neuvažovala o podpoře této vládě bezprostředně po volbách 2006. Naopak. Už před parlamentními volbami a po nich jsme důsledně upozorňovali na silný asociální podtext programového prohlášení této vlády a Občanské demokratické strany. Upozorňovali jsme na možné výrazné sociální propady do společnosti a na mafiánské praktiky spojené s velkým kapitálem, který zde hodlala tato vláda hájit a který důsledně po celou dobu své vlády také hájila. My jsme nelicitovali, na rozdíl třeba i od sociální demokracie, s možnou povolební formou spolupráce s pravicí, s možnou tolerancí pravicové vlády a s určitou mírou třeba podmíněné podpory vládním reformám.

Jestliže dnes hovoříme o vyslovení nedůvěry vládě, má to pro Komunistickou stranu Čech a Moravy výrazně sociální podtext. My jsme si vědomi toho, že politickou scénu, tisk a jiná média plní zejména politické skandály, korupce, přeběhlíci, kteří podpořili tuto vládu. My jsme také po roce 2006, v roce 2007, předložili návrh zákona o ztrátě mandátu a chtěli jsme aktivně řešit politickou korupci a přeběhlictví mezi parlamentními stranami. Tento návrh zákona nenašel podporu v Poslanecké sněmovně a skončil svou cestu v tomto zákonodárném sboru. Jsme připraveni opět tento problém otevřít a předložíme tento návrh zákona.

Myslíme si, že politická korupce, která za současné vlády dosáhla vrcholu zejména v kauze bývalého vicepremiéra Čunka, která je spojená s osobou nejvyšší státní zástupkyně, s ministrem spravedlnosti, s ministrem vnitra i s celou vládou, je jenom špičkou ledovce, který ukazuje na problémy nejen ekonomické a politické, ale na problémy fungování celé soustavy takzvaně nezávislých soudů, dozoru nad dodržováním zákonů a nad vyjádřením míry jistoty pro občany, že se mohou svého práva domoci.

Už v minulosti jsme vyjádřili názor, že státní zastupitelství není funkční, neplní svou úlohu a rovněž se nefunkční stává i soustava soudů. Že svou úlohu vůbec nesehrává Ministerstvo spravedlnosti ani v osobě svého ministra. Ale politické rozložení sil v Poslanecké sněmovně a nepevnost některých politických stran vždycky umožnila prohloubení a někdy i zahnívání tohoto stavu. Ale jestliže hovořím o tom, že stav české justice a přístup k pojetí spravedlnosti a vymáhání práva je vrcholem ledovce - politické krize a politické scény v České republice - pak pro nás jako Komunistickou stranu Čech a Moravy má vyslovení nedůvěry vládě onen již zmiňovaný sociální podtext.

Jde o to, že v současné době v České republice je 428 tisíc nezaměstnaných. Tvoří to 7,4 %. Od roku 2007 klesá HDP. V současné době se průmyslová výroba propadla o 23,3 %. Průměrný plat sice stoupl na 25 536 Kč, ovšem už nikoli více než dvě třetiny zaměstnanců nedosáhlo na tuto mzdu, ale nyní téměř tři čtvrtiny zaměstnanců ze 4 milionů 100 tisíc osob, kteří jsou odkázáni na tento způsob výdělku a příjmu. Důchody sice dosáhly v relaci k roku 1989 hodnoty 111,1 % a bez 15 Kč dosáhly výše v průměru téměř 10 tisíc Kč. Ale poměr z hlediska průměrné hrubé mzdy k důchodu je zcela podobný. Téměř dvě třetiny starobních důchodců si mohou o této částce nechat jenom zdát.

Přístup vlády a vládních reforem k prohloubení sociálních rozdílů ve společnosti je pro nás naprosto nepřijatelný. Komunistická strana Čech a Moravy vnímá opatření vlády proti hospodářské krizi jako výsměch občanům České republiky. Z 10 milionů občanů České republiky 3 miliony se pohybují větší či menší měrou na hranici chudoby. Téměř 1 milion z nich osciluje pod touto hranicí chudoby. A vláda se tváří, že ji toto nezajímá, a ekonomickou krizi chce řešit v zájmu velkých vlastníků, bank, kapitálu, nikoli zájmů těchto osob.

My v této souvislosti nesdílíme euronadšený přístup k Lisabonské smlouvě nebo k otázkám Evropské unie. Díváme se na to pragmaticky. My nesdílíme názor, že tato vláda kupčí s poslaneckými mandáty jako žádná jiná. Za téměř dvacetiletý polistopadový vývoj kupčily kromě Komunistické strany Čech a Moravy všechny parlamentní strany různou formou s poslaneckými mandáty a využívaly přeběhlictví. My si myslíme, že ignorování názorů občanů není vlastní jen této vládě. Koneckonců řada vystoupení v této Poslanecké sněmovně ukazuje, že občané této republiky slouží jenom jako zástěrka osobních politických zájmů většině politických stran zastoupených v této Sněmovně. To je pro nás, Komunistickou stranu Čech a Moravy, nepřijatelné.

Možná že někdo říká, že tato vláda není schopna činit zásadní rozhodnutí. Není. Systém přeběhlictví, vyjádření výsledků voleb má samozřejmě svoje meze i v demokratické společnosti a česká politická scéna není výjimkou. V této souvislosti je otázka, jak se dívat na demokratičnost této vlády, jestli z pohledu osobních zájmů politických stran, anebo z pohledu většinových zájmů občanů České republiky. V tomto smyslu se tato vláda chová nedemokraticky a zohledňuje úzké osobní zájmy - zejména kapitálu.

Ale Komunistická strana Čech a Moravy vysloví vládě nedůvěru především proto, že tato vláda je protilidová, asociální a nezohledňuje zájmy občanů. Protože tato vláda nahrává zejména pravicovému extremismu, neonacismu, nezohledňuje zájmy občanů České republiky. A to je důvod, proč poslanci Komunistické strany Čech a Moravy nemohou vyslovit podporu této vládě a budou hlasovat pro vyslovení její nedůvěry. (Poslanci KSČM tleskají.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP