(19.50 hodin)
(pokračuje Škromach)

Když už o tom hovoříme, tak určité dopady má i problém, a možná že bych využil toho, že je tady pan ministr Nečas, protože se na nás obracejí lidé s problémy nemocenské, nikoliv s částí, kterou vyplácí zaměstnavatel, tam samozřejmě jsou problémy z prvních tří dnů obzvláště u turnusových směn, kde to například u železničářů někdy znamená, že prakticky za prvních 14 dní nedostanou ani korunu, a to díky tomu, že se zavedly první tři dny neplacené. A druhá věc je problém s tím, že Česká správa nezvládá výplatu nemocenských dávek, že jsou tam zpoždění někde až dva měsíce. Tady si myslím, že je problém také v tom, že v této době se nadále pokračuje v personálních úsporách, kdy vlastně úřady, které nestíhají práci, ještě přicházejí o zaměstnance. To přece nemá logiku. Pokud je to na úkor kvality poskytovaných veřejných služeb, je potřeba asi zřejmě zvážit situaci, přehodnotit ji a možná vytvořit takové podmínky, aby nemocenská byla vyplácena včas, tak aby lidé v těchto složitých dobách nebyli v situaci, že si musí různě půjčovat peníze, aby přečkali první měsíc nebo dva nemocenské.

Já jsem rád, že došlo k určité změně v komunikaci a že vláda už komunikuje i s opozicí a že hledáme nějaká společná řešení. Věřím tomu, že konečný výsledek bude ve prospěch občanů České republiky. Samozřejmě mnohé věci jsou ovlivňovány celosvětovou ekonomikou, ale to, co můžeme ovlivnit tady, tak je potřeba, abychom ovlivňovali, aby to bylo v zájmu občanů.

Nevidím nic špatného na tom, že sociální demokracie chce ochránit poctivě pracující lidi, kteří prostě v této době přijdou o zaměstnání, že chceme ochránit rodiny s dětmi, aby se nedostaly do situace, že nebudou mít na náklady na bydlení, že chceme pomoci našim seniorům, aby se dokázali dostat přes toto složité období. A zároveň možná, že investice do těchto skupin občanů mohou pomoci zachránit mnohé drobné živnostníky a podnikatele. Možná že se mýlíme, ale já myslím, že v mnoha věcech tento náš záměr má logiku, nakonec jsou to věci odzkoušené i v zahraničí, a byli bychom rádi, kdybychom našli prostor k dohodě.

Ještě možná úplně na závěr bych požádal potom o zkrácení lhůty na projednání tohoto návrhu zákona na 20 dnů. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Hrnčíř. Připraví se pan poslanec Petruška. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, poslanecký návrh zákona, který máme před sebou, o podpoře hospodářského růstu a sociální stability, je evidentně motivován snahou zmírňovat dopady současné světové hospodářské krize na Českou republiku. Navrhovatelé jsou přesvědčeni, a píší to ve své důvodové zprávě, že stimulace veřejných a soukromých investic a vyšší spotřeby domácností ze strany státu vedou k obnovení růstu hrubého domácího produktu.

Ale to jste, vážení kolegové z České strany sociálně demokratické, říkali i v době, kdy jste vládli. To jste říkali i v době, kdy jsme v České republice neměli krizi. To jste říkali i v době, kdy růst HDP byl 4, 5, i více procent. A stejně jste přijímali deficitní rozpočty, větší výdaje, než byly příjmy, i v době růstu jste prosazovali zvýšené zadlužování budoucnosti. Ať je krize, nebo růst, ČSSD má stejný model hospodaření. Permanentní stimulace, permanentní zadlužování, jakési Škromachovo perpetuum mobile, o kterém tady mluvil. Model státního letadla podle Bernarda Madoffa. To podle mého názoru vede k jasnému krachu. Návrh mi ale v některých bodech připomíná předvolební sliby, jak o tom tady hovořil pan poslanec Paroubek. Všechno podpoříme, všemu pomůžeme, na nic sice nemáme peníze, ale ono to nějak dopadne.

Neříkám, že na tomto návrhu ve sněmovním tisku je vše špatné. Návrh obsahuje prvky, které se dají diskutovat, dají posuzovat, ale musíme o nich občanům říkat pravdu. Například zrychlení odpisů hmotného majetku, který je podobný s vládním návrhem zákona, o kterém budeme jednat v pátek tento týden.

O čem tady mluvil pan poslanec Škromach? Zvýšená ochrana zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele. Ano, myslím opravdu vážně že ano. Ale jsou i další opatření. Naopak dost sporná, a bylo tady o ní diskutováno, je podpora nákupu osobních automobilů 25 tisíci na auto do výše pořizovací ceny 1,5 mil. korun. Opravdu si myslíme, že zvýšíme poptávku a zvýšíme výrobu tímto opatřením? Anebo jen zvýšíme cenu tohoto auta o právě těch 25 tisíc korun, které dáváme ze státního rozpočtu?

Zeptal bych se pana poslance Paroubka: Opravdu chcete utrácet těžce vybrané peníze daňových poplatníků na nákup aut, když na některá auta už jsou čekací doby v autosalonech, když automobilky už se zpátky vracejí k pětidennímu pracovnímu týdnu, a dokonce uvažují i o pracovních sobotách a připravují se zaměstnávat agenturní zaměstnance?

Zeptal bych se pana poslance Sobotky: Opravdu chcete platit 5 mld. korun na podporu nákupu osobních aut a další 2 mld., jak uvádíte ve své důvodové zprávě, či 4 mld., jak odhaduje pan ministr Kalousek, na zvýšenou podporu v nezaměstnanosti, když si na to vše musíme půjčit? Zdroje navíc nejsou, pánové. Jedině dluhopisy.

Jsem přesvědčen, že vládní návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, o kterém budeme jednat, předpokládám, v pátek, navrhuje při problémech s omezením výroby určité programy, projekty - Vzdělávejte se! nebo Školení je šance - které zvyšují adaptabilitu zaměstnanců na trhu práce a čerpají se ze zdrojů evropských peněz, ze zdrojů Evropského sociálního fondu. Tyto projekty jsou podle mě smysluplné a motivují zaměstnance i zaměstnavatele k tomu, aby se nepropouštělo, aby se nezkracovala pracovní doba a nezkracovaly příjmy zaměstnanců. Tento návrh považuji za efektivní.

Další návrh. Jednorázová výplata třináctých důchodů je odůvodněna, dámy a pánové, v důvodové zprávě vysokou mírou inflace. Ale to přece není žádná pravda. To jsou vaše předvolební koláče, na které nemáte peníze. Připomíná mi to návrh jedné východoasijské země, kde vláda vydává jako záminku protikrizových opatření proti světové hospodářské krizi poukázky chudým občanům ve výši 2 tisíc bahtů. Možná že k tomu také dojdeme.

Dámy a pánové, máme platné zákony. Při zvýšené míře inflace, zvýšení nákladů na žití se důchody zvyšují ze zákona. Dámy a pánové z České strany sociálně demokratické, zrušili jste po určitých peripetiích třinácté platy ve státní správě, nezavádějte prosím třinácté důchody. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP