(17.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickou poznámkou pan kolega Šťastný. Pane kolego Hovorko, taktéž poznámka faktická?

 

Poslanec Boris Šťastný: Já bych jenom krátce zareagoval prostřednictvím předsedající na kolegu Petrušku. S panem kolegou naprosto souhlasím, ale právě proto, že bychom měli přijímat zákony se zdravým rozumem, tak nerozumím tomu, proč státní instituce nepostupuje podle zdravého rozumu a stanoví hranici, která se rovná dvoj- až trojnásobku toho, co běžný člověk může spotřebovat. To je podle mě fatální chyba.

Druhá věc. Státní instituce žádným způsobem nepřistupuje k regulaci výdeje na žádanky atd. Čili to spadá pod kompetenci Státního ústavu pro kontrolu léčiv a on prostě neplní svoji povinnost. Asi nezbude nic jiného, než abychom to zajistili my v Poslanecké sněmovně.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickou poznámkou pan poslanec Hovorka.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Já nemohu souhlasit s kolegou Petruškou, protože to, co řekl, přece neznamená, když po někom budeme chtít, aby měl předepsané léky, které se zneužívají, na recept, že to je terorizování toho člověka. Uvědomme si, nakolik potom tito lidé terorizují společnost a kolik peněz vyčerpají z veřejného zdravotního pojištění. Kolik peněz potom stojí jejich léčba, kolik peněz stojí náklady spojené s kriminalitou.

Pokud se chcete léčit na lehkou chřipku, nepotřebujete jenom tyto léky, můžete se léčit aspirinem, horkým čajem s citronem apod. Ale prosím vás, nepodsouvejme si argumenty, které nejsou naprosto srovnatelné. Skutečně tato věc je důležitá. Zeptejme se v čí prospěch.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Reakce pana poslance Petrušky prostřednictvím faktické poznámky.

 

Poslanec Daniel Petruška: My jsme si s panem kolegou asi nerozuměli. Já jsem nemluvil o uživatelích drog. Tam je to něco jiného. Ale distribuční kanály si drogoví dealeři, ať už chtějí vyrábět jakoukoli drogu, najdou kdykoli. To víme. Vždycky zákon, vždy policie a orgány, které to potírají, budou o krok pozadu, to víme, to nezměníme, a jediný, komu zkomplikujeme život, bude člověk, který si jde koupit jednoduše lék do lékárny. Tečka. Myslím si, že není potřeba dál o tom diskutovat.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní řádně přihlášený pan poslanec David Rath. Pane kolego Hovorko, poté, ano. Pane poslanče Rathe, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, možná vás překvapím, ale já bych tady chtěl konstatovat, že všechno, co tady zaznělo přede mnou, byla pravda. Měl pravdu pan kolega Šťastný, měl pravdu pan kolega Hovorka, ale měl pravdu i pan kolega Petruška. To jsou jen různé úhly pohledu na stejnou problematiku.

Já se pokusím přidat svůj pohled. Chtěl bych tady začít tím, proč vlastně my chceme, aby některé léky byly volně dostupné. Prostě proto, že existuje celá plejáda v podstatě banálních onemocnění, která skutečně přečkáme s čajem s citronem a pod duchnou a v klidu, ale na které existují i různé léky, které zmírní průběh a zmírní vnímání choroby, takže se cítíme lépe. To je přesně skupina léků na velmi častá onemocnění, které když si vezmeme, cítíme se lépe, než když si vezmeme lék samostatně nebo zůstaneme jen pod tou duchnou s čajem a s citronem. Je to do značné míry banalita, ale pravda je, že medicína je hodně i o odstraňování určitých nepříjemných prožitků, symptomů a nepříjemných stavů. A funguje to dlouho.

Samozřejmě říkáme tomu samoléčba. My jako lékaři, dokonce i jako politici do značné míry apelujeme na lidi, aby tu samoléčbu pokud možno používali, pokud nejde o nějaké závažné věci. Konečně i to byl důvod, proč současná vláda přišla s regulačními poplatky, protože tvrdila, že nejdřív by každý měl trošku zvažovat. My jako sociální demokraté říkáme, že by se to nemělo zvažovat přes korunu a přes peníze, ale stejně říkáme, že by lidé neměli s každou - řekněme - banalitou hned běhat za lékařem, pokud to není nezbytně nutné, z mnoha důvodů. Tudíž všude ve světě jsou trendy nějakým způsobem edukovat lidi a posilovat i roli lékárníků jako rádců, to znamená že na banální onemocnění si vystačí s návštěvou v lékárně a nemusí za lékařem.

Samozřejmě tyto léky, které obsahují - a nejsou to jen tyto léky, vzpomeňme na Solutan a mnoho dalších, které obsahují určité účinné látky, které samozřejmě mohou výrobci drog používat a zneužívat.

Teď máme na misce vah tu drtivou většinu lidí, skutečně dnes a denně pravděpodobně v České republice si tisíce lidí koupí některý z těchto preparátů, aby zmírnili své onemocnění, a současně na druhé misce vah máme těch pár jednotlivců, kteří ale realizují obrovské objemy tím, že přijde a lékárník mu vydá dvě bedny. Ne jedno balení, ale dvě bedny. A už ten lékárník by měl vědět, že v podstatě to asi ten člověk nepotřebuje na chřipku, protože by jinak léčil na chřipku půl města.

Zajímavé je, že tady to začíná. Policie zná lékárny, kde se realizují desetitisíce nákupů těchto léků. Nevím, jestli policie něco dělá, nebo jen monitoruje a sleduje. My tudíž chceme kvůli relativně uzounké skupině obchodníků s narkotiky ale nějakým způsobem zasáhnout trochu do života ostatních lidí. Ne nějak zásadně, ale zasáhnout.

Já si myslím, že je správná myšlenka, že tyto léky je potřeba mít pod kontrolou. To znamená za prvé bychom neměli jich vydávat balíky, ale skutečně by klidně stačilo vydat dvě balení nebo omezit to tímto způsobem. Současně tam dát určitou registraci. To byla ta snaha, aby tyto léky byly vydány na občanský průkaz a ten, kdo je bere, byl zaevidován. Já bych neměl strach jako kolega Šťastný z toho, že někde jsou uložena naše data v SÚKL, protože stejně jsou uložena ve zdravotních pojišťovnách. Když jdete s receptem a máte tam jméno a rodné číslo, jde to do zdravotních pojišťoven. Já si myslím, že úředník zdravotní pojišťovny je na tom úplně stejně jako úředník SÚKL, že u obou může dojít k úniku informací a zneužití těchto osobních dat. Ale to bychom nemohli hlásit nic nikam. Čili daleko intimnější věci, k nimž mají přístup desítky či stovky úředníků pojišťoven, a nevadí nám to, tak v tomto případě SÚKL neznamená větší ohrožení, pokud by se to registrovalo přes občanský průkaz na SÚKL.

Poslední věc. Myslím, že je trochu romantická představa, že pokud občanský průkaz doplníme receptem, zvýšíme nedostupnost léku pro narkomany. Recept, pokud dáme normální recept, v podstatě není chráněn žádnými ochrannými prvky. K blanketu na recept se dostanete strašně jednoduše. Razítko s titulem MUDr. vám udělá každá výrobna razítek, ani nemusíte ukázat diplom. Prostě je určité procento, a ne malé, receptů, které jsou takto falšovány.

V podstatě tím, že doplníme občanský průkaz ještě běžným receptem, tvrdím, že výrazně nesnížíme zneužívání těchto léků pro potřeby narkomafií a narkomanů. Možná finální výsledek o trošku zdražíme, protože oni tam budou muset nakalkulovat náklady získání receptů a zfalšování receptu. My bychom museli jít na opiátové recepty, které aspoň podléhají určité registraci, kontrole atd., ale to už jsme zase úplně někde jinde, protože tím pádem bychom ty léky učinili totálně nedostupnými.***




Přihlásit/registrovat se do ISP