(13.20 hodin)
(pokračuje Bursík)

Při vytváření těch map bude nutné splnit některé technické požadavky, které umožní uživateli s těmito mapami snadno zacházet. Mapy budou přístupné prostřednictvím licenční smlouvy, která se bude uzavírat elektronicky, čili vše by mělo být uživatelsky velmi jednoduše přístupné. Vyhledávat a prohlížet mapy bude možné bezplatně, ostatní služby bude možné zpoplatnit prostřednictvím služeb elektronického obchodu, to znamená opět elektronicky.

Ta novela možná na některé z vás, a myslím, že docela oprávněně, bude působit složitě, protože obsahuje celou řadu ustanovení technických a technických pojmů z oblasti informatiky, ale přesto bych si vás dovolil požádat, abyste vyslovili souhlas, protože to významně zjednoduší přístup veřejné správy k informacím. Informace budou na jednom místě v elektronické podobě a také vlastně odstraníme to, aby se zbytečně vynakládaly veřejné prostředky, a to tím způsobem, že vlastně jednotlivé orgány veřejné správy vytvářejí mapy pouze pro svou potřebu a poté je vlastně prodávají dalším, to znamená má to i efekt ekonomický.

Vzhledem k tomu, že se jedná o technickou novelu, která má striktně technickou povahu, nemyslíme si, že by tam byl obsažen nějaký politický náboj, tak bych si vás dovolil požádat o zkrácení lhůty pro projednání ve výboru na 30 dnů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Robin Böhnisch a poté otevřeme rozpravu. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Děkuji. Dobré odpoledne. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi v krátkosti uvést zpravodajskou zprávu k vládní novele zákona o právu na informace o životním prostředí. Jak už v úvodním slově řekl pan ministr, jedná se o transpozici evropské směrnice 2007/2/ES o zřízení infrastruktury pro prostorové informace v Evropském společenství, zkráceně INSPIRE. Tato směrnice vstoupila v platnost 15. 5. 2007. Předkládaná novela současný zákon o právu na informace o životním prostředí rozšiřuje o relativně samostatnou část, která upravuje podmínky pro tvorbu a poskytování prostorových dat. To jsme koneckonců slyšeli od pana ministra. Těmi jsou zejména mapy, které vytvářejí orgány veřejné správy a které souvisí s ochranou životního prostředí. Novela předpokládá vznik geoportálu, na kterém bude možné tyto mapy vyhledávat a prohlížet.

Obecným přínosem zřízení geoportálu je shromáždění prostorových dat na jednom místě a jejich následné zpřístupnění všem cílovým skupinám. Těmi jsou orgány státní správy, samosprávy různých stupňů, ale i občané. Každý úředník bude mít možnost vyhledat a případně stáhnout na geoportálu potřebná data, což mu ušetří čas jako uživateli dat i jako jejich případnému poskytovali. Stejně jako úředník, i každý občan bude mít možnost na geoportálu vyhledat a také získat data, která potřebuje, a to z jakéhokoliv místa s připojením na internet. Vše tak bude možné bez cesty na úřad, například z osobního počítače doma.

Portál INSPIRE nebude mít dopady na rozpočet roku 2009. Provoz a budování geoportálu v prvních třech letech bude zajištěno na projektové bázi, následné financování budování a běhu geoportálu se předpokládá z rozpočtové kapitoly Ministerstva životního prostředí od roku 2010. Financování geoportálu včetně variant je podrobně uvedeno v důvodové zprávě. Jednorázově se počítá s částkou necelých 59 milionů korun na zřízení geoportálu. Roční náklady na jeho chod se odhadují na 8,5 milionu korun. Od roku 2011 by ale měl geoportál ušetřit státní správě až 168 milionů korun ročně. Chod geoportálu bude zajišťovat česká informační agentura životního prostředí CENIA.

Tolik v krátkosti důvodová zpráva k novele, která je malá co do rozsahu, ale důležitá co do významu ve smyslu fungování orgánů státní správy a samosprávy v oblasti životního prostředí. Doporučuji propustit návrh zákona do druhého čtení. Přikláním se k názoru, že je možné zkrátit lhůtu k projednávání ve výboru na 30 dní a děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Robinu Böhnischovi za jeho zpravodajskou zprávu a otevírám obecnou rozpravu. Písemnou přihlášku nemám, ale vidím přihlášku pana poslance Mencla. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, vytvoření národního geoportálu je velmi významnou věcí. Bude zprostředkovávat přístup k veškerým prostorovým datům o území České republiky, a to jako součást dokonce evropského geoportálu. Chtěl bych tedy říci, že všichni, kteří pracují v nějaké prostorové dimenzi, budou velmi nadšeni tím, jestli v nějaké krátké lhůtě se podaří tento geoportál spustit. Plně souhlasím s vyhodnocením nákladů a přínosů pro stát, kraje, obce, veřejnou správu celou, podnikatele a mohl bych pokračovat, samozřejmě především pro občany. Chtěl bych říci, že čím dříve bude geoportál spuštěn, tím lépe, protože také znamená velkou úsporu nákladů všech, kteří s tím prostorem pracují, a tedy i státu a občanů.

Proto mi dovolte, abych po dohodě s předkladatelem a se zpravodajem vás požádal o zkrácení lhůty k projednávání ve výborech na 30 dní. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Václavu Menclovi. Kdo další do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím. Je zájem o závěrečné slovo, pane ministře? Pan zpravodaj? Také ne.

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání, ale eviduji onen návrh na zkrácení lhůty k projednávání. Organizační výbor Poslanecké sněmovny navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro životní prostředí. Má někdo jiný návrh? Nevidím.

 

Budeme tedy hlasovat o tomto návrhu, a to v hlasování pořadové číslo 104, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro přikázání výboru pro životní prostředí. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 104, z přítomných 75 pro 59, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o zkrácení lhůty k projednání na 30 dnů, a to v hlasování pořadové číslo 105, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 105, z přítomných 75 pro 35, proti 1. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro životní prostředí a jeho lhůta k projednání zůstala 60denní.

Děkuji panu ministru životního prostředí Martinu Bursíkovi, děkuji zpravodaji a končím bod číslo 38.

Před malou chvílí mi bylo doručeno doporučení předsedů klubů, abych před bodem 39 dnešní odpolední jednání ukončil, i když pan ministr financí se dostavil a je připraven na předložení tohoto bodu. Následující bod už by předložen být nemohl, protože pan guvernér České národní banky je na dnešek omluven a nemohl se dostavit. Čili bod 40 by nemohl být projednán a určitě bych ukončil tento bod. Podle § 56 odst. 9 zákona o jednacím řádu samozřejmě ukončení jednání je na návrh předsedů klubů. Tady se žádný z nich nevyjádřil jednotlivě, ale - 54 odstavec 9, omlouvám se za přeřeknutí - nevyjádřil se jednotlivě, takže je to stanovisko jejich jako předsedů poslaneckých klubů. Já ho budu respektovat.

Pan ministr financí se přesto hlásí. Prosím, pane ministře. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP