(10.10 hodin)

 

Poslanec Jiří Carbol: Vážený pane předsedající, milé kolegyně a kolegové, já bych chtěl jenom uvést na pravou míru něco, co zaznělo od tohoto pultíku, jak vláda vznikala a jakou má legitimitu. Nebudu se přít s právníky, protože nejsem právník, nicméně bych rád řekl: Vzpomeňte si, že na začátku byla dohoda čtyř politických stran, která byla předběžná. Tato dohoda měla být schválena v orgánech jednotlivých politických stran. KDU-ČSL ve svém orgánu, celostátní konferenci, tuto dohodu neschválila, a proto dnes KDU-ČSL tuto vládu nepodporuje. Jak bude hlasovat o vyslovení důvěry nebo nedůvěry, to bude záležet na dalších okolnostech.

Čili jen pro pořádek jsem chtěl toto uvést. Chci se zastat své vlastní strany, chci se zastat KDU-ČSL. My nejsme žádní podrazáci, kteří nedrží dohody, a rád bych, aby si to všichni uvědomili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Do rozpravy se nehlásí nikdo další... Hlásí se ještě v rozpravě pan poslanec Pavel Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážená vládo, paní a pánové, začínám mít dojem, že zítřejší titulky novin budou o tom, jak poslanci projevovali nechuť vypustit si vlastní rybník a jak došlo k řekněme vnějškově malicherné diskusi, až scholastické, o tom, kolik andělů se vejde na špičku jehly, diskusi, která nemá nic společného s tím, co se v dnešních dnech, týdnech a měsících v České republice, v Evropě i ve světě děje a co se očekává od této Sněmovny, aby udělala.

Začíná mě napadat příměr k přísloví o karavaně, jak táhne dál. A protože karavana doopravdy musí táhnout dál, přimlouvám se za to, abychom tyto diskuse ukončili a přistoupili k hlasování ve třetím čtení. Nicméně poslanecký klub KSČM až do poslední chvíle pečlivě sledoval tuto diskusi, jejíž obsah posledních desítek minut jsem vám tady z našeho pohledu vyjevil, a skutečně se chceme vážně a seriózně rozhodnout, jak přistoupit ve třetím čtení k hlasování tohoto návrhu. Chceme se především rozhodnout proto, že i tady zněly věty o jakýchsi demokratických stranách, to znamená zpochybnila se legitimita demokratických stran, které uzavřely dohodu, že tady zněly věty o tom, že vláda má či nemá omezenou legitimitu, že tady zněla taková vzájemná jakási napadání, že se před lidoveckým sjezdem vedou volební kampaně zde v této Sněmovně na půdorysu tohoto vážného rozhodnutí. Já bych tomu chtěl učinit přítrž. Dovolte mi tedy, abych v této chvíli požádal o přestávku na poradu poslaneckého klubu KSČM v délce trvání půl hodiny a současně, bude-li poskytnuta, si dovolím svolat klub KSČM teď hned do prostor poslaneckého klubu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jsme žádost klubu komunistické strany o přerušení sněmovny na půl hodiny. Já přerušuji sněmovnu a pokračovat budeme v 10.45 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.13 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP