(12.50 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Zákon by se měl měnit jenom v situaci, kdy jsou pro to skutečné důvody. Teď pro to důvody jsou. Já chci navrhnout, a ptám se velmi jednoznačně: Jestliže v tuto chvíli není jistota, že pro přijetí návrhu zákona je dostatek hlasů, tak raději přerušme projednávání tohoto návrhu zákona a jednejme. Sociální demokracie je připravena o této věci jednat. Já jsem před malou chvílí hovořil i s předsedou sociální demokracie Jiřím Paroubkem. Jiří Paroubek je osobně připraven o této věci jednat a my jsme připraveni hledat na půdorysu tohoto návrhu zákona řešení ve prospěch České republiky. Jestliže vláda má dostatek hlasů, pak je možné hlasovat, jestliže není dostatek hlasů pro přijetí této normy, já jsem připraven předložit procedurální návrh na přerušení této věci do pátku, tak aby to přišlo v pátek jako první bod jednání této schůze, třetí čtení tohoto návrhu zákona, a využijme ten čas, který nám zbývá, k tomu, abychom hledali řešení ve prospěch České republiky na půdorysu tohoto návrhu zákona.

Souhlasím s tím, co říkal pan ministr Janota. Je potřeba ten problém vyřešit hned, situace je vážná. My jsme připraveni o něm okamžitě začít jednat, ale je potřeba férově říct, jak situace vypadá, jaká je situace státního rozpočtu a kam se situace státního rozpočtu díky rozpočtové koncepci Topolánkovy vlády v tuto chvíli dostala. Tak to prostě je. Čili nejde tady teď o to, abychom si něco vyčítali, jde o to, abychom se zachovali rozumně, pragmaticky, jako odpovědní politici, přerušili projednávání tohoto bodu. Pokud není dostatek hlasů pro schválení návrhu zákona, jednejme, v pátek se k tomuto tématu vraťme.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Teď nevím, jestli to, co jste řekl, pane poslanče, mám brát jako procedurální návrh, protože já nemám, jak si ověřit, jestli je dostatek, nebo není dostatek hlasů, stejně tak jako nevím, kdo je v tuto chvíli pozice a kdo je v opozici. Nezlobte se na mě, pro mě je to nepřehledné.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane místopředsedo, já bych si nedovolil takto vážný úkol klást na vaše ramena. Já očekávám, že zástupci bývalé vládní koalice se vyjádří k této věci, zejména očekávám, že představitelé Občanské demokratické strany, která nesla hlavní vládní odpovědnost a nesla hlavní tíži odpovědnosti za podobu tohoto rozpočtu, jasně řeknou, zdali souhlasí s návrhem na přerušení. Pokud takovýto výrok zazní, já jsem připraven tento procedurální návrh vznést. Zatím to nebylo formální vznesení návrhu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, tak jsme si to tu vyjasnili. S faktickou poznámkou poslanec Miroslav Kalousek, potom poslanec Jan Husák.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Byl bych rád, aby bylo jasno. Hlavní odpovědnost nesu já. Já jsem obhajoval návrh státního rozpočtu, já jsem předložil tento pozměňovací návrh novely rozpočtových pravidel. S vědomím té odpovědnosti tady před vámi stojím.

Já nerozumím té poznámce, že Jiří Paroubek je ochoten o té věci jednat. Znovu opakuji, žádné novele jsem nevěnoval tolik pozornosti při projednávání s opozicí, takže již před měsícem jsem ji podrobně projednával s předsedou opoziční strany, a on mi přislíbil podporu tomuto pozměňovacímu návrhu. Doufám, že mi to do očí nezapře, až tady bude sedět. Nevěřím, že by to udělal, nikdy to neudělal! A právě proto, že jsem měl přislíbenou tu podporu, tak jsem svému nástupci s vědomím své odpovědnosti říkal: ano, mám dojednanou podporu i s předsedou opoziční strany.

Za třetí. Máte zajisté pravdu, že kdybychom tenkrát, tak jak vy jste požadoval, aktualizovali státní rozpočet na aktuální makroekonomické indikátory, byli bychom na tom lépe, ale byli bychom na tom lépe o necelých 20 mld. A těch necelých 20 mld. vůbec neřeší tu situaci. To znamená stejně bychom museli stát před rozhodnutím, zda novelizovat státní rozpočet nebo novelizovat rozpočtová pravidla. A myslím, že v tom se shodneme, pane předsedo Sobotko. V jedné jediné věci se rozcházíme, a to v tom motivu. Vy říkáte, že jsem měl strach -.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, já vás upozorňuji, že už jste podruhé oslovil pana poslance Sobotku přímo, což je nepřípustné.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Omlouvám se. Vy říkáte, prostřednictvím pana předsedajícího - to je hrozná formulace, ale připusťme - že jsem měl strach před krajskými a senátními volbami novelizovat zákon -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Čas! Teď už vypršel čas. Já jsem panu poslanci Kalouskovi tu výhradu, kterou jsem zmínil a která trvala deset vteřin, dal k dispozici. To není prohřešek. Dokončete větu, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Lišíme se v motivu tak, že vy se domníváte, že mým motivem byly krajské a senátní volby. Nikoliv, mým motivem byla hrůza z toho, že právě v předvolebním období se nezvýší nejenom deficit, ale zvýší se i výdaje. A to je můj strach i nadále.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, teď už musíte skončit! Tak a nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Jan Husák. Prosím o dodržení času, abyste mě nevystavovali do této nepříjemné situace.

 

Poslanec Jan Husák: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jsem velice krátce ve Sněmovně, jsem tady týden. Co se týče této věci, já si myslím, že celé projednávání tohoto návrhu směřuje k tomu, aby se řešila složitá situace, ve které jsme. Co se týče vystoupení, která zde zazněla předtím z úst pana bývalého ministra Sobotky, prostřednictvím pana předsedajícího, já si myslím, že problémy, které dneska řešíme, vznikly už v době, kdy se zvyšovaly mandatorní výdaje za vládnutí vlády pana bývalého ministra Sobotky, prostřednictvím pana předsedajícího. A já si myslím, že je potřeba použít selský rozum a skutečně vyslechnout stanoviska, která zde řekl dnešní pan ministr Janota, a ten zákon podpořit.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Dámy a pánové, nyní se řádně přihlásil pan poslanec David Rath. Já se dívám na hodiny. Je 12.56 hodin. Nechci nikoho omezovat, jen se velmi pokorně ptám, zdali budou ještě další přihlášky do rozpravy, nebo zdali bude možné počítat s tím, že před polední přestávkou, před jednáním organizačního výboru, který je svolán na 14. hodinu atd., budeme moci přistoupit k hlasování...

Pan poslanec Rath má nicméně právo na své vystoupení, takže mu dávám slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, pokusím se být stručný a vejít se do těch tří minut. Když tak promiňte, že přetáhnu třeba o jednu dvě minuty.

Víte, celá ta situace je jednoznačná. Musíme začít u toho, jak byl předložen vládní batoh, takzvaně reformní batoh. I tam přece si vláda Mirka Topolánka s ministrem Kalouskem podtrhli část příjmů. Vytáhněte si stenozáznamy z vystoupení nás jako opozice z té doby, kdy jsme říkali: Nesnižujte daně právnickým osobám, podtrháváte tím příjmovou část rozpočtu, nějakých dvacet třicet miliard korun, které navíc odplynou do zahraničí, protože jde většinou o firmy vlastněné zahraničními investory. Úplně zbytečné. Dokladovali jsme, že daně právnických osob v České republice nejsou vyšší než v okolních zemích, spíše patří mezi ty nižší. Dále jsme říkali: Nesnižujte daně, nepodtrhávejte si příjmovou část rozpočtu tím, že snižujete daně především pro nejvyšší příjmové skupiny, pro ty nejbohatší. Opět nic. Vysmíval se nám Mirek Topolánek, vysmíval se nám tehdejší ministr financí Kalousek. Když jste přišli s návrhem státního rozpočtu před volbami, abyste ukázal, pane ministře Kalousku prostřednictvím předsedajícího, abyste ukázali, jak jste dobří hospodáři, že budete mít deficit jen 38 mld., my jsme říkali: Ten rozpočet, ten váš návrh rozpočtu je nepravdivý. Vy předkládáte nepravdivý návrh rozpočtu, ten deficit bude mnohonásobně vyšší. Kolik bude, pánové Topolánku, pánové Kalousku prostřednictvím předsedajícího, kolik bude? Bude ten deficit 150 miliard? 200 miliard? Ano, není způsoben jen tím, že jste si podtrhli tu příjmovou stránku, ale taky je tím způsoben a dost významně.

Takže dámy a pánové, dneska my tady máme řešit to, co jste vy způsobili tím, že jste před volbami se snažili vypadat jako báječní národohospodáři. Pan ministr Kalousek objížděl po světě a sbíral ceny za to, jak je úspěšný ministr financí. Přitom bude v podstatě jedním z ministrů financí, který předává rozpočet v nejhorším stavu téměř v historii České republiky. Prostě jste tady udělali mediální bublinu, abyste byli chváleni pravicovým tiskem za to, jak dobře hospodaříte, jakým způsobem omezujete dluhy. Přitom realita je jiná. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP