(15.00 hodin)

 

Poslanec Stanislav Křeček: Děkuji, pane předsedající. Vidím, že paní ministryně už si zvykla od prvního dne neposlouchat poslance, nesedí v lavicích.

Já se touto problematikou příliš nezabývám, ale našel jsem si tady zprávu Ústavu pro zdravotnické informace a statistiku, kde jsou ta čísla jasná. Takže kolegové a kolegyně, méně hysterie a více rozumu. Za minulý rok 2008 se vydalo za léky 66 miliard korun. O 3,4 % více než v roce 2007. Z toho nemocní zaplatili o 6,8 % více než v loňském roce. Naopak pojišťovny za loňský rok zaplatily o 3 % méně, tj. o 31,2 miliardy korun. Za rok 2007. Kdyby bylo pravdou, že to, co jde z poplatků, že se tím umožnila lepší péče, znamenalo by to, že by pojišťovny musely vydat více. Nevydaly více, vydaly méně. Čili pokud nám někdo říká, že se za poplatky umožnila lepší péče těžce nemocným, tak lže!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou pan poslanec Kalousek, připraví se s faktickou pan poslanec Šťastný. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já jsem si dovolil ve svém vystoupení nemluvit v zásadě o ničem jiném než o demografické křivce, která je popsaná, a o nákladech na zdravotní péči, které jsou kvantifikovatelné. To je prostá aritmetika.

Pan poslanec Exner mě obvinil z demagogie. I tak je tomu možné říkat. Je-li to tak, že "jedna a jedna jsou dvě" je označováno za demagogii a politickou realitou je skutečnost, že "jedna a jedna je 3,16", tak se holt nedá svítit a to Maďarsko nás nemine.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou pan poslanec Boris Šťastný. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

Poprosím pana místopředsedu vlády, aby se dostavil do Sněmovny. Jsem upozorněn na to, že zde není žádný místopředseda vlády.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Boris Šťastný: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, před svým vystoupením v obecné rozpravě bych rád pouze reagoval na dotaz vznesený paní ministryni zdravotnictví, která zde není přítomna. Bylo řečeno, že výpadek za strop, který byl nastaven reformou veřejných financí, určitě stát ztratil více peněz, než za vybrané regulační poplatky. Je to čistá nepravda. Ty stropy byly původně plánovány na 900 milionů korun, to znamená že stát přijde o 900 milionů korun, ve skutečnosti v roce 2008 to bylo přesně 620 milionů korun, ale zavedením regulačních poplatků stát získal 10 miliard korun. Z toho přibližně polovinu přímým výběrem a polovinu úsporami ve zdravotnictví. Čili je vidět, že ten názor, který zde mým předřečníkem zazněl, je zcela nepravdivý. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Krátký. Připraví se znovu s normální přihláškou pan poslanec Šťastný. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Krátký: Pane předsedo, dámy a pánové, vážená vládo, já se svého příspěvku vzdám. Chtěl jsem mluvit v duchu, v kterém jsem mluvil před časem, k nepřítomné paní poslankyni, ale podruhé už to neudělám. Pokud paní poslankyně tady není, já si počkám, až přijde. Pro mě by to... nevidím... ministryně. Takže paní ministryně až se dostaví, já rád vystoupím. Já jsem taky plný statistiky, celkem myslím to mám to v hlavě, nemusí mi to nikdo psát. Děkuji. Požádám znovu, až se vrátí.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Šťastný, připraví se pan poslanec Michalík. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, můj předřečník mi vnukl takovou myšlenku pro otázku, kterou bychom si měli sami sobě položit, proč vlastně tady mluvíme. Jaký význam má naše vystupování, protože v podstatě hovoříme k rozhodnuté Sněmovně, k politickým silám, které již byly rozdány, a občané naše vystupování často vnímají spíše jako předvádění politiků před samotnou Sněmovnou anebo před celým národem. Já jsem nad tím také dříve hodně přemýšlel, než jsem přišel do Poslanecké sněmovny, proč poslanci hovoří k prázdným sněmovnám, proč hovoří o tématech, o kterých už bylo řečeno a napsáno mnohé, a proč neustále říkají dokola argumenty, které stejně ti, kteří chtějí hlasovat tak, jak budou hlasovat, neposlouchají, nebo se jimi neřídí.

Ale já si myslím, že je jeden důvod, proč má význam z tohoto místa hovořit, a ten důvod podle mého názoru je snažit se bránit lžím, nepravdám a dezinformacím. A lží, nepravd a dezinformací v souvislosti s regulačními poplatky bylo již řečeno opozicí, konkrétně sociálními demokraty a komunisty, v této Sněmovně mnoho. Mnoho jsme se snažili už vyvrátit, ale stále dokola a dokola přichází nové a nové.

Před chvílí pan doktor Rath přišel s fascinujícím vyjádřením, že regulační poplatky v České republice jsou unikátem, že je svět nezná, že Spojené státy americké i Evropa regulační poplatky neznají. A to je další ze lží a nepravd a dezinformací, které v této Sněmovně zazněly. Já nechci hovořit o Spojených státech amerických, kde jsou desítky milionů lidí bez zdravotního pojištění, ale i když vezmeme evropské země, které všichni známe, tak argumenty přece jsou jasné. Všichni víme, že například v Itálii je vstupní poplatek u lékaře 12 eur, doplatky na léky jsou od 10 do 100 %, příplatky za pokoj v nemocnici 60 až 75 eur. To samé platí ve Španělsku, neplatí stát zubní lékaře, oční lékaře. Ve Švédsku, jehož politika je dlouhá léta založena na principech sociální demokracie, se za návštěvu lékaře se platí 10 eur. Roční strop sice zde existuje, ale je velmi vysoký. U specialisty se platí 25 eur, za léky do 10 eur a pobyt v nemocnici 8 eur. V Německu 10 eur za návštěvu lékaře jednou za čtvrt roku, 10 eur u specialisty, za léky poplatek 5 až 10 eur, v nemocnici 10 eur za den. Já bych mohl pokračovat.

Ten návrh, se kterým přicházíte, bych měl charakterizovat, nebo mohl charakterizovat třemi slovy: nezodpovědnost, chaos, populismus. Antonín Švehla řekl, že sociální demokraté rádi rozdávají koláče, které sami neupekli a upéci ani nemohli, protože snědli těsto, které ještě nestačilo ani vykynout. A vy jste se rozhodli rušit něco, co funguje, co nepřináší žádné problémy v této zemi, co přináší jasné úspory a jasné prostředky do celého systému českého zdravotnictví. Ale už jste neřekli, kde těch 10 miliard, které jsme získali díky regulačním poplatkům a celému systému v minulém roce, a já věřím, že v budoucnu to bude ještě více, kde ty peníze nahradíte.

A já to řeknu, já to řeknu této Sněmovně a řeknu to celé veřejnosti a budu rád, když navrhovatelé mi to potvrdí. Konečně, pan poslanec Rath to potvrdil v pořadu České televize někdy okolo poledního dnes v debatě se mnou. Jedině, jak lze získat prostředky chybějící zrušením regulačních poplatků, je zvýšit přísun peněz do zdravotnictví zvýšením zdravotního pojištění. A já vím, že sociální demokraté mají ve svých materiálech, které připravují pro další volby, jasné návrhy, které směřují nejenom ke zvýšení daňové zátěže obyvatelstva, ale směřují samozřejmě ke zvýšení zdravotního pojištění. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP