(16.10 hodin)
(pokračuje Rath)

Dále jste říkali a neustále opakovali - vždyť přinesly peníze. Ale já znovu připomenu slova Mirka Topolánka, který řekl na Vysoké škole ekonomické: moje reforma je vlastně takové nalij - vylij. Na tohle to platí beze zbytku. Vylil peníze ze zdravotního pojištění dvojím způsobem, snížil platby za státní pojištěnce. To už jste zapomněli, nebo se tváříte, že jste to nevěděli, nebo to nevíte, že jste snížili platbu za státní pojištěnce zhruba o 6 miliard ročně jako jeden z kroků reformního balíku? Současně jste zavedli stropy. Ano, pan kolega Šťastný měl pravdu, když říkal, že to nebylo tolik miliard, bylo to asi 600 milionů, ale v kombinaci se snížením plateb za státní pojištěnce výpadek zhruba 7 miliard. Čili to bylo to vylij - vylij peníze ze zdravotního pojištění, nalij tam tyto peníze z peněženek jednotlivých nemocných lidí.

Pan bývalý ministr Kalousek tomu říká solidarita. No, to je pěkná solidarita. Já myslím, že by se měl podívat do slovníku, co to slovo sémanticky znamená, protože je vidět, že ho pochopil právě opačně, že si myslí, že je to solidarita těch, kteří jsou nemocní a chudí, aby přispívali na ty zdravé a bohaté. To je možná solidarita pana Kalouska, ale všude v civilizovaných zemích je solidarita vnímána právě naopak.

Dámy a pánové, navíc regulační poplatky, jak tady zaznělo, nejsou příjmem zdravotního pojištění. Podívejte se do vašeho zákona. Vždyť vy jste tam napsali, že regulační poplatky jsou příjmem zdravotnických zařízení. Tedy když zaplatím 30 korun za položku na receptu, je to příjem majitele lékárny, ať si říká kdo chce co chce. Lékárníci tady neustále vysvětlují, že to tak není. Je to tak, přečtěte si zákon. Ten v tomto mluví naprosto jednoznačně a srozumitelně. Regulační poplatek 30 korun za položku na receptu je příjmem zdravotnického zařízení, tedy v tomto případě lékárny a majitele té lékárny. To, že ministr Julínek na druhou stranu jim vyhláškou o něco snížil lékárenskou marži, to je úplně jiná kapitola. To je jiný příběh. To není o tom, že by poplatek nebyl příjmem majitele lékárny. To je o tom, že na jednu stranu byl zaveden tento poplatek, který je příjmem majitele lékárny, na druhou stranu byla drobně upravena lékárenská marže. To je prostě opět realita. Čili peníze zůstávají zdravotnickým zařízením, ne systému. Tak mi řekněte, jak se od toho majitele lékárny dostanou k těm těžce nemocným. Pravděpodobně znáte takové majitele lékáren, kteří své zisky odnášejí do zdravotních pojišťoven, případně na onkologické stacionáře nebo oddělení, a z nich se pak platí léčba těžce nemocných, protože jinak si vaše slova o tom, že poplatky umožnily léčbu těžce nemocných, skutečně nedovedu vysvětlit, protože větší hloupost snad nemůžete myslet ani vy vážně.

Současně je potřeba říci, že jste je zaváděli v době, kdy zdravotní pojištění bylo v přebytku díky tomu, co tady říkal pan kolega poslanec Hovorka, prostě díky tomu, že se zvedly platby za státní pojištěnce a o něco se zregulovala nákladová stránka. Více se zvedl příliv peněz, než se regulovala nákladová stránka. Prostě to je evidentní realita. Čili vy jste dostali zdravotnictví v ekonomicky nejlepší kondici, jakou mělo za posledních dvacet let. To je realita, realita statistiky. Podívejte se na ni. A v tu chvíli vy jste přinesli regulační poplatky a začali jste říkat, že díky nim se platí léčba pro těžce nemocné. Proč se léčba neplatila z dvacetimiliardových přebytků, které v tu dobu ležely na účtech zdravotních pojišťoven? To je přece logický nesmysl, co říkáte. Fakt považujete všechny lidi za tak naivní a hloupé, že si myslíte, že když budete opakovat tyto demagogické řeči, tak že někoho přesvědčíte?

Poslední slovo. Víte, je moc zajímavé vidět, že bývalý ministr financí pan Kalousek tady propaguje recepty, které stojí ještě hodně vpravo od ODS. Bude zajímavé sledovat, kolik si tyto jeho recepty najdou favoritů, protože určitě vyhovují multimilionářům, ale mnozí multimilionáři jsou rozumní a sociálně smýšlející, tak na takové hlouposti slyšet nebudou, protože nebudou chtít do budoucna skončit ve společnosti, která bude plná sociálního napětí a sociální nenávisti. K ničemu jinému totiž takovéto recepty, které tady přednáší pan Kalousek, nevedou, než k růstu sociální nevraživosti uvnitř společnosti a rozklížení sociální soudržnosti společnosti. Současně se možná najde nějaký masochista, který bude chtít tyto recepty na sobě podstoupit. Ale obávám se, že nikdo soudný nemůže panu exministrovi financí Kalouskovi věřit to, co říkal, nebo to dokonce podporovat. To je možná z nějakých knih ultrapravicové filozofie, ale určitě to nepatří do výbavy moderní západní demokracie a společnosti založené na sociálně tržním hospodářství.

Dámy a pánové, zkusme tu kapitolu uzavřít, zkusme o tom hlasovat. Já myslím, že máme velkou šanci se toho zbavit. Dokonce spadne kámen ze srdce i ODS, protože si myslím, že to pro vás balvan je, byť tady prezentujete, že si stále myslíte, že to je úžasná věc. No, já si myslím, že je potřeba tuto úžasnou věc poslat tam, kam patří, to znamená za Julínkem a Cikrtem, škoda, že ne za Šnajdrem, ten stále řídí Ministerstvo zdravotnictví, ale snad i on půjde brzy do propadliště dějin, stejně jako ty poplatky. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Končím obecnou rozpravu. Pane zpravodaji, padl návrh na zamítnutí. O tom budeme hlasovat před třetím čtením. Je tomu tak? Ano. Jiné návrhy nepadly.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které mám přihlášku pana zpravodaje a poté pana poslance Krákory. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji, pane předsedo. Já si dovolím přednést komplexní pozměňovací návrh k tisku 739.

Článek I - Změna zákona o veřejném zdravotním pojištění

Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, se mění takto:

1. § 16a odst. 1 písm. d) zní: d) 10 Kč za vydání - odkaz na poznámku pod čarou 27b) - každého ze zdravotního pojištění plně nebo částečně hrazeného léčivého přípravku nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely, předepsaného na receptu, bez ohledu na počet předepsaných balení.

2. § 16a odst. 2 písm. a) zní: a) Jde-li o pojištěnce do dovršení 18 let věku včetně toho dne, nebo jde-li o pojištěnce umístěného v dětských domovech - odkaz na poznámku pod čarou 27d) - , ve školských zařízeních pro výkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy - odkaz na poznámku pod čarou 27e) -, nebo umístěného k výkonu ústavní výchovy v domovech pro osoby se zdravotním postižením - odkaz na poznámku pod čarou 27h).

3. V § 16a odst. 2 se tečka na konci nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno g), které zní: g) jde-li o pojištěnce, který je dobrovolným dárcem krve, nositelem Janského plakety, a který v posledních dvanácti měsících bezplatně daroval krev nebo krevní složku, nebo o pojištěnce, který bezplatně daroval kostní dřeň a prokáže se legitimací dobrovolného dárce krve.

4. V § 16a odst. 3 písm. e) se čárka na konci nahrazuje tečkou a písmeno f) se zrušuje.***




Přihlásit/registrovat se do ISP