(18.00 hodin)
(pokračuje Fischer)

Pokud jde o rozpočet, tak tady padaly série údajů. Většinou je z dosavadní praxe znám. Celá východiska rozpočtu jsou postavena na národohospodářské predikci Ministerstva financí z dubna tohoto roku. První poznámka k tomu je ta, že první obětí každé krize nebo recese jsou predikce a prognózy a matematické modelování. O tom také něco vím, takže čísla budou nepochybně zpřesňována. V červenci budeme mít další predikci Ministerstva financí a tam skutečně i do usnesení vlády k rozpočtu dáváme možnost nebo otevřená vrátka pro to, abychom i výdajové rámce uměli korigovat.

Mluvím-li ještě o rozpočtu, odhaluje dvě věci. Jedna je v rukou této vlády, druhá není. Nejprve ta, co není, mandatorní výdaje. To není v rukou této vlády, ale jestliže budeme žít s mandatorními výdaji, které jsme tu postupně vygenerovali, a teď skutečně bez jakýchkoliv předsudků politických, ideologických a podobně, tak náš další vývoj veřejných financí nebude prostě ufinancovatelný. My jsme schopni připravit na toto téma analýzy, ale nejsme připraveni a schopni to samozřejmě politicky rozhodnout. Ale debata se o tom prostě bude muset vést.

Druhý signál z přípravy rozpočtu, a své kolegy k tomu povedu a oni to vědí - musíme se poradit o tom a všimnout si toho, jak jednotlivé resorty hospodaří, jaké jsou tam rezervy, kolik tam musí být takzvaných podřízených organizací toho či onoho typu, mají-li tam být, kolik mají mít lidí, s jakým mají hospodařit majetkem. Pod stolem zůstaly ležet tak šikovné projekty před několika lety, jako je třeba společné financování nákupu. Já nevidím prostě důvod, proč by si jednotlivé resorty měly pořizovat auta jednotlivě podle vlastních plánů obnovy a podobně. Je to nesmysl, takhle to nechodí nikde ve světě. Dají se doložit poměrně masivní úspory.

Druhý projekt, který nebyl dokončen, je to, abychom si všímali nejen toho, co resorty proteče, jaké mají výdaje, ale také nad jakým sedí majetkem a jestli je to dobré, jestli to není zbytečné a co stojí obsluha takového majetku na lidech a na penězích. Ať už jsou to budovy, jiná zařízení, často ani nesloužící k hlavní činnosti toho či onoho ministerstva. To je další signál, který z rozpočtové tísně vyplývá, a nezbývá nic jiného, než v jednotlivých resortech konat. Někdy je k tomu potřeba odvaha, ale věřím, že právě lidé, kteří dnes stojí v čele ministerstev, jsou především dobří manažeři, takže se této role budou moci ujmout.

Možná ještě jedna nebo dvě poznámky. Lidská práva rozhodně tato vláda podceňovat nebude, nehodlá. Z programového prohlášení to vyplývá. Je to jedna i z mých priorit osobních, takže určitě se bude vláda k této problematice schopna postavit čelem.

K otázce personálního obsazování náměstků či dalších osob na resortech se vyjadřovat explicitně nebo konkrétně nechci, v tomto považuji svoje kolegy za osoby autonomní. Nicméně jedna poznámka: Funkce musí být obsazovány tak, aby jmenování bylo slučitelné se zákonem a byly stoprocentně splněny všechny náležitosti, které je potřeba splnit. Samozřejmě něco jiného by si tato vláda dovolovat určitě neměla.

Dámy a pánové, to byla moje reakce. Neříkám, že úplně na vše, co v rozpravě padlo, ale považuji to za to, že to byla reakce na to podstatné. Já vám děkuji za rozpravu, ze které jsem si odnesl mnohé i pro činnost kabinetu, a za rozpravu bych vám rád poděkoval. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců napříč politickým spektrem.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji předsedovi vlády. Dámy a pánové, zeptám se vás, zda se někdo chce přihlásit ještě do rozpravy, která je ještě otevřena. Není tady žádná zvednutá ruka ani písemná přihláška přede mnou, proto končím rozpravu.

 

Nyní pouze připomenu, že podle § 85 odst. 1 a 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny se o návrhu na vyslovení důvěry vládě hlasuje podle jmen. K přijetí usnesení o vyslovení důvěry vládě je třeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Žádám ověřovatele, které jsme určili na počátku této schůze, to jest pana poslance Petra Bratského a pana poslance Milana Bičíka, aby prosím zaujali svá místa u stolku zpravodajů.

Nejprve podle § 74 odst. 4 jednacího řádu Poslanecké sněmovny vylosuji jméno poslance, od něhož budeme v abecedním pořadí hlasovat. Kontrola lístků, jak mám uvedeno ve svých podkladech, byla provedena. Ještě přivolávám všechny paní poslankyně a pány poslance do jednacího sálu, abychom mohli samotné hlasování regulérně zahájit, regulérně v něm pokračovat a také regulérně skončit. (V sále je neklid.)

Jako prvního jsem vylosovala pana poslance Borise Šťastného. Prosím o klid!

Podle § 74 odst. 4 jednacího řádu se vyvolaný poslanec vysloví buď pro návrh, nebo proti návrhu. Jestliže se zdržuje hlasování, řekne zdržuji se. Jiný projev poslance se považuje za zdržení se hlasování. Prosím ještě zároveň, aby každý vyvolaný poslanec své stanovisko řekl dostatečně hlasitě, a já je samozřejmě v souladu s jednacím řádem budu opakovat.

Přikročíme tedy k hlasování. Přednáším návrh usnesení a zároveň žádám, aby všichni zasedli do svých lavic. Žádám vás o klid. Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje vládě důvěru."

Nyní vás budu vyvolávat a prosím o to, abyste se vyslovili. Zahajuji hlasování, jen co si v seznamu najdu vylosovaného pana poslance Šťastného, a můžeme začít.

Pan poslanec Boris Šťastný: Pro návrh.

Pan poslanec Ladislav Šustr: Pro návrh.

Paní poslankyně Lucie Talmanová: Pro návrh.

Pan poslanec Jeroným Tejc: Pro návrh.

Pan poslanec Petr Tluchoř: Pro návrh.

Pan poslanec Vlastimil Tlustý: Zdržuje se.

Pan poslanec Mirek Topolánek: Pro návrh.

Pan poslanec Tomáš Úlehla: Pro návrh.

Pan poslanec Milan Urban: Pro návrh.

Pan poslanec Jindřich Valouch: Pro návrh.

Pan poslanec Miroslav Váňa: Pro návrh.

Pan poslanec Pavel Vanoušek: Pro návrh.

Pan poslanec Jan Vidím: Pro návrh.

Pan poslanec Vladislav Vilímec: Pro návrh.

Pan poslanec Miloslav Vlček: Pro návrh.

Pan poslanec Oldřich Vojíř: Pro návrh.

Pan poslanec Ladislav Vomáčko: Pro návrh.

Pan poslanec Josef Vondruška: Zdržuje se.

Paní poslankyně Miloslava Vostrá: Zdržuje se.

Pan poslanec Václav Votava: Pro návrh.

Pan poslanec Petr Wolf: Není přítomen.

Pan poslanec Tom Zajíček: Pro návrh.

Pan poslanec Lubomír Zaorálek: Pro návrh.

Pan poslanec Cyril Zapletal: Pro návrh.

Paní poslankyně Ladislava Zelenková: Pro návrh.

Pan poslanec Petr Zgarba: Pro návrh.

Paní poslankyně Olga Zubová: Pro návrh.

Pan poslanec Vojtěch Adam: Zdržuje se.

Pan poslanec Libor Ambrozek: Zdržuje se.

Pan poslanec Vlastimil Aubrecht: Pro návrh.

Pan poslanec Jan Babor: Pro návrh.

Pan poslanec Walter Bartoš: Pro návrh.

Pan poslanec Jan Bauer: Pro návrh. ***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP