(11.20 hodin)
(pokračuje Braný)

A proto to považuje vláda za nesystémové. Pořád se modeluje na Ministerstvu školství. Rozumíte? Jako zpravodaj, nejsem předkladatel, jsem samozřejmě měl různé pochybnosti též. Vidím, že některé věci se modelují. Je-li to skupina, která se neumí zrovna tak moc ozvat, nebo se neumí tak zorganizovat jasným šikem, tak modelování jde strašně pomalu. Já jsem neslyšel, jak daleko jsou v modelování takového systému, který by obsáhl reálné podmínky vysokého školství. Proto bych spíše byl v tomto umírněný jako každý z nás a zejména ten, kdo byl ve vládě, v exekutivě, že se ještě nic nevymodelovalo. A nevyčítal bych těm, kteří udělali nějaké jednorázové opatření, které může mít některé pochybnosti z hlediska příjmových skupin, ale neviděl bych to tak razantní.

Tolik jsem chtěl jako zpravodaj. Doufám, že už za chvíli budeme postupovat k hlasování, jinak bych měl zakleté zpravodajování dnešní den z hlediska časového zdržování ctěné Sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vaše slova vyslyšela paní předkladatelka a nebude se již pouštět do další rozpravy ke svému návrhu. Já tedy rozpravu končím a přikročíme k hlasování o pozměňovacím návrhu. Prosím, pane zpravodaji, myslím, že procedura bude poměrně jednoduchá.

 

Poslanec Petr Braný: Paní předsedající, já navrhuji za prvé. Není nutné schvalovat proceduru, protože máme tisk všichni před sebou, 506/4, kde jsou pozměňovací a jiné návrhy. Je zde zahrnut pod bodem A návrh, který vzešel z jednání rozpočtového výboru z 25. února tohoto roku a který navrhuje zamítnout zákon. Potom je zde pozměňovací návrh přednesený ve druhém čtení poslankyní Zelenkovou, který zpřesňuje některé skutečnosti z předloženého návrhu.

Postup je takový. Nejdříve budeme hlasovat o zamítnutí. Nebude-li přijato, budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod bodem B a poté o celém zákonu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Je to velmi jednoduché. Dala jsem s dostatečným časovým předstihem všem, kteří se chtějí účastnit hlasování, najevo, že přikročíme k hlasování.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 131, ve kterém rozhodujeme o zamítnutí. Kdo je prosím pro zamítnutí tohoto návrhu? Kdo je proti zamítnutí, tedy proti návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 159 poslankyň a poslanců pro návrh 71, proti 77. Návrh na zamítnutí nebyl schválen.

 

Přikročíme k hlasování o pozměňovacím návrhu paní poslankyně Zelenkové. Vaše stanovisko, pane zpravodaji? (Stanovisko kladné.) Stanovisko paní předkladatelky? (Rovněž stanovisko kladné.) Děkuji vám.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 132. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto pozměňovacímu návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 162 poslankyň a poslanců pro návrh 86, proti 64. Tento pozměňovací návrh byl schválen.

 

Nyní můžeme přikročit k hlasování o celém návrhu zákona. Vaše stanoviska? (Zpravodaj i předkladatelka mají stanovisko kladné.) Děkuji vám.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Radko Martínka, Martina Tesaříka, Ladislavy Zelenkové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření a o doplnění zákona České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění zákona České národní rady č. 35/1993 Sb., ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 506, ve znění schváleného pozměňovacího návrhu."

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 133 a táži se, kdo souhlasí s tímto usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 160 poslankyň a poslanců pro návrh 84, proti 65. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Přikročíme k projednávání bodu. Pane poslanče Sobotko, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, dovolte mi, abych požádal o dvacetiminutovou přestávku na jednání poslaneckého klubu sociální demokracie teď hned. Rád bych svolal poslanecký klub do prostor Státních aktů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vaší žádosti samozřejmě vyhovím. Vyhlašuji pauzu pro jednání poslaneckého klubu sociální demokracie do 11.45 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 11.25 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP