(11.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Návrh jsme přikázali k projednání rozpočtovému výboru, také kontrolní výbor ho iniciativně projednal a teď nás poslanec Petr Rafaj seznámí se stanoviskem rozpočtového výboru. Prosím.

 

Poslanec Petr Rafaj: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, dovolte, abych vás seznámil s usnesením rozpočtového výboru. Po úvodním slově náměstka ministra financí pana Chrenka, zpravodajské zprávě mé se rozpočtový výbor usnesl, že za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh zákona daňový řád schválila s připomínkami, které jsou uvedeny v usnesení rozpočtového výboru. Bylo vám to rozdáno, je to mnoho stran, takže předpokládám, že jste si to všichni pečlivě prostudovali a nemusím vám to tady předčítat. Za druhé, zmocňuje zpravodaje, aby vás s tímto usnesením seznámil.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji a prosím ještě poslance Libora Ježka, který by nás informoval o jednání kontrolního výboru.

 

Poslanec Libor Ježek: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, kontrolní výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vládní návrh zákona schválila s pozměňovacím návrhem, který posouvá účinnost tohoto zákona na 1. ledna 2011.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď otevírám obecnou rozpravu. Kdo se hlásí do obecné? Myslím, že nikdo, jak to vypadá, takže obecnou rozpravu můžeme ukončit.

Do podrobné rozpravy se hlásil... Tak, nejdřív jsem viděl pana poslance Šplíchala, jestli můžu podle pořadí - první pan poslanec Šplíchal a pak pan poslanec Rafaj. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, dovolte, abych přednesl pozměňovací návrh k návrhu daňového řádu, sněmovní tisk 685.

V § 53 odst. 1 se na konci odst. 1 tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno g), které včetně poznámky pod čarou č. 7 zní: g) Národnímu bezpečnostnímu úřadu při provádění bezpečnostního řízení podle jiného právního předpisu.

Sedmička je poznámka a pod čarou poznámka: zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, ve znění pozdějších předpisů.

Dosavadní poznámky pod čarou č. 7 až 29 se označují jako poznámky pod čarou č. 8 až 30, a to včetně odkazů na poznámky pod čarou.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím, teď pan poslanec Rafaj.

 

Poslanec Petr Rafaj: Vážený pane předsedající, kolegové, dovolte, abych načetl taktéž pozměňovací návrh a tento pozměňovací návrh je k pozměňovacímu návrhu rozpočtového výboru. Je na základě upozornění z Ministerstva financí, je to legislativně technická oprava.

K pozměňovacímu návrhu rozpočtového výboru: v bodě 4 se za slova "odstavec 4" vloží slova "a 5". V bodě 5 se slova "a odstavec 5" zrušují.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl další příspěvek. Kdo dál se hlásí do podrobné? Ještě pan ministr? Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Vážený pane předsedající, jenom to, že zejména k tomu návrhu, co přednesl pan poslanec Šplíchal, se vyjádříme až v rámci třetího čtení, protože to je nový návrh, který neznám. Obecně asi tuším, že jde o prolomení určitých prvků mlčenlivosti, ale nechám to na podrobné zdůvodnění při třetím čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, může to tak být. Ještě se ptám, jestli chce ještě někdo vystoupit. Ale pokud se nikdo do podrobné rozpravy nehlásí, můžeme podrobnou rozpravu ukončit a ukončit i celé druhé čtení návrhu zákona daňový řád, tisku 685, bod 8. Takže ho odkládám.

 

Můžeme snad ještě, protože to jde rychle, zkusit bod 24, protože to je

24.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím daňového řádu
/sněmovní tisk 686/ - druhé čtení

Navazuje to na bod, který jsme teď probírali. Nevím, jestli pan ministr Janota chce i k tomuto bodu něco říct úvodem? Je to tisk 686, navazuje to na daňový řád, souvisí to.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Vážený pane předsedající, nebudu zdržovat, je to jasná souvislost. To znamená novely, které vyplývaly z předchozího zákona, v dalších legislativních normách. Takže děkuji, to je všechno.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně, takže můžeme bleskem požádat pana poslance Rafaje, jestli k tomu ještě něco chce. Tisk 686, navazující zákony na daňový řád.

 

Poslanec Petr Rafaj: Pane předsedající, kolegové, seznámil bych vás s usnesením. Usnesení je přesně úplně stejné, jak bylo v předchozím návrhu, takže bych se na to odvolal. A připomínky - jste samozřejmě pracovití poslanci, takže jste si je všichni přečetli. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Otevírám obecnou rozpravu k zákonům navazujícím na daňový řád a ptám se, kdo se hlásí do obecné rozpravy. Pokud se nikdo nehlásí, tak ji ukončím a rovnou otevírám podrobnou rozpravu, do které se hlásí... Prvního vidím pana poslance Šplíchala, pak pana poslance Tejce a pana poslance Husáka a Rafaje. Takže nejdřív poslanec Šplíchal.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, další pozměňovací návrh - k návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím daňového řádu, sněmovní tisk 686.

V části 163. návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím daňového řádu, se vkládají nové novelizační body 1 až 3, které znějí:

Za prvé, v § 94 odst. 2 se na konci písm. d) slovo "a" nahrazuje čárkou. Na konci odst. 2 se tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmenem f), které včetně poznámky pod čarou č. 11a zní: f) prohlášení o zproštění povinnosti mlčenlivosti věcně a místně příslušného správce daně a jiné osoby zúčastněné na správě daní podle zvláštního právního předpisu 11a, a to v plném rozsahu. Pod čarou poznámka 11a: § 52 odst. 2 daňového řádu.

Za druhé, v § 96 odst. 2 se na konci písm. b) slovo "a" nahrazuje čárkou. Na konci odst. 2 se tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písm. d), které zní: d) prohlášení o zproštění povinnosti mlčenlivosti věcně a místně příslušného správce daně a jiné osoby zúčastněné na správě daní podle zvláštního právního předpisu 11a, a to v plném rozsahu.

Bod 3. V § 99 odst. 2 se za písm. c) vkládá nové písmeno d), které zní: d) prohlášení o zproštění povinnosti mlčenlivosti věcně a místně příslušného správce daně a jiné osoby zúčastněné na správě daní podle zvláštního právního předpisu 11a, a to v plném rozsahu.

Dosavadní písmena d) až f) se označují jako písmena e) až g). Dosavadní novelizační body 1 a 2 se označují jako novelizační body 4 a 5. Konec.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych požádal pana poslance Tejce. Ještě jednou upozorňuji poslance, že ve 12 hodin začne třetí čtení, tak ještě zagonguji. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji. Já bych si dovolil předložit pozměňovací návrh k tomuto sněmovnímu tisku, a to konkrétně v části 89., tedy změně energetického zákona článku... (?) se doplňuje nový bod 1, který zní:

Za prvé, v § 11 odst. 1 se na začátku písm. f) vkládají slova "vyúčtovat dodávku energií a souvisejících služeb". Dosavadní body 1 až 6 návrhu zákona se označují jako 2 až 7.

Dovolte mi přednést krátké zdůvodnění. Vládní novela energetického zákona publikovaná 4. června 2009 ve Sbírce zákonů pod č. 158/2009 obsahovala v původním znění bod 29, kterým se mj. navrhovalo doplnit do § 11 odst. 1 energetického zákona nové písmeno i) stejného znění, jako je předkládaný návrh. Při hlasování o pozměňovacích návrzích k projednávanému návrhu novely energetického zákona v rámci třetího čtení na schůzi Poslanecké sněmovny dne 1. dubna 2009 v tisku 566 však došlo k odhlasování jiného znění nově doplňovaného ustanovení § 11 odst. 1 písm. i) energetického zákona, neboť místo vládního návrhu byl schválen jiný text. Nedošlo však již k posunutí původně navrhovaných nových písmen v rámci ustanovení § 11 odst. 1 energetického zákona. Tedy místo aby bylo do ustanovení § 11 odst. 1 zákona doplněno další písmeno, jehož znění bylo předmětem poslaneckého návrhu, a ostatní písmena posunuta, došlo k odsouhlasení nového písmene i) v jiném znění. Prostřednictvím uložení povinnosti držitelů licencí vyúčtovávat dodávky elektřiny, plynu a tepelné energie a souvisejících služeb, a to v rozsahu, termínech a s náležitostmi podle prováděcího předpisu, k jehož vydání je podle novely energetického zákona zmocněn Energetický regulační úřad, přitom mělo být především implementováno ustanovení čl. 13 odst. 2 a 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2006/32/ES o energetické účinnosti u konečného uživatele a o energetických službách a o rušení směrnice Rady 93/76/EHS.***




Přihlásit/registrovat se do ISP