(12.40 hodin)

 

Poslankyně Milada Halíková: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, návrh byl projednáván v prvním čtení přerušovaně v podstatě natřikrát a na jeho obhajobu, myslím, tady bylo řečeno vše včetně toho, že při svém závěrečném vystoupení v prvním čtení jsem avizovala, že podám k tomuto návrhu některé pozměňovací návrhy. Od té doby proběhlo jednání na výboru a proběhl také seminář s odbornou veřejností. Připomínky, které byly k původně předloženému návrhu podány, jsou zapracovány do komplexního pozměňovacího návrhu v tisku 631, který projednáváme a který máte všichni na svých lavicích. Takže se k tomuto návrhu přihlašuji a prosím, aby bylo dále jednáno o komplexním pozměňovacím návrhu, který, opakuji, máte ve svých lavicích. Změny jsou tam uvedeny odlišným typem písma.

V podrobné rozpravě pak navrhnu, aby byla zkrácena lhůta k projednávání na 48 hodin mezi druhým a třetím čtením. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Návrh, který jste uvedla jako poslední, musíte ještě uvést v rozpravě.

Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru a výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Záznam z jednání rozpočtového výboru vám byl rozdán jako sněmovní tisk 631/Z, výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj usnesení nepředložil. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Petr Červenka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Červenka: Děkuji za slovo, vážený pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil se zprávou o projednání z 38. schůze rozpočtového výboru dne 20. května 2009 k návrhu poslanců Milady Halíkové a Miroslava Opálky na vydání zákona o nájemném z bytů a jeho sjednávání, sněmovní tisk 631.

Po úvodním slově předkladatelky poslankyně Milady Halíkové, zpravodajské zprávě poslance Petra Červenky a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu nepřijal usnesení. Mě pak zmocnil, abych vás s touto zprávou seznámil. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Nyní prosím, aby nás o jednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj informoval pověřený zástupce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Babor: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, budu ještě stručnější. Prakticky to tady řekla paní kolegyně Halíková s tím, že výbor pro veřejnou správu předložený návrh projednal a po diskusi s odbornou veřejností a ostatními kolegy nepřijal žádné usnesení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádné písemné přihlášky. Z místa se hlásí pan poslanec Křeček.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Dámy a pánové, hodlám zneužít tohoto přihlášení, abych se vám omluvil za neúčast při minulém bodu. Podle mého názoru s ohledem na lhůty nemá smysl tuto novelu projednávat, protože nemůže být schválena. Omlouvám se ještě jednou a děkuji vám za pochopení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále do obecné rozpravy další přihlášky nemám, proto obecnou rozpravu končím. Otevírám podrobnou rozpravu, do které nemám zatím žádnou písemnou přihlášku. Z místa paní poslankyně Horníková, pak paní poslankyně Halíková.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Děkuji, pane předsedající. Velmi stručně - dávám návrh na zamítnutí tohoto zákona. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Prosím, paní poslankyně Halíková.

 

Poslankyně Milada Halíková: Děkuji. Dávám návrh na zkrácení lhůty k projednávání mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji, paní poslankyně. Dále do podrobné rozpravy nemám další přihlášky, proto podrobnou rozpravu končím. A táži se na závěrečná slova paní předkladatelky, pana zpravodaje. Není zájem, tím končím druhé čtení tohoto návrhu a končím bod číslo 22.

 

Zahajujeme bod

23.
Návrh poslance Miroslava Kalouska na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých
souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 660/ - druhé čtení

Prosím, aby návrh uvedl navrhovatel pan poslanec Miroslav Kalousek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Dovolte, abych poděkoval rozpočtovému výboru za projednávání tohoto návrhu, který vedle zpřesnění rozpočtových pravidel, která se týkají hospodaření příspěvkových organizací -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já vás přeruším, já jsem udělal chybu ve svém postupu. Poprosím vás, abyste ... ale dokončete své a já to vyřeším potom. Můžete pokračovat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Ano, děkuji. To se mi stává často, že bývám přerušen proto, aby mi někdo řekl, že můžu pokračovat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já se vám ještě jednou omlouvám.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já jsem si to nevzal osobně, pane předsedo.

Vedle technického zpřesnění hospodaření příspěvkových organizací tato novela s pozměňujícími návrhy umožní mnohem flexibilnější a efektivnější správu státního dluhu. Dovoluji si proto požádat Poslaneckou sněmovnu o přijetí po diskusi. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru, usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 660/2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru - tady mám napsáno Bohuslav Sobotka, ale toho tady nevidím. Chce ho někdo zastoupit z rozpočtového výboru? Poprosil bych někoho z rozpočtového výboru, jestli by byl ochoten zastoupit pana poslance a předsedu Sobotku. Dobře, k tomuto se přihlásil pan poslanec Smýkal.

 

Musíme hlasovat o změně zpravodaje. Navrhuji, aby za nepřítomného pana poslance Sobotku byl zpravodajem pan poslanec Smýkal.

Zahajuji hlasování, kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 364. Z přihlášených 143 poslankyň a poslanců pro návrh 81, proti 3. Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

 

Se zpravodajskou zprávou nás seznámí pan poslanec Smýkal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Smýkal: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, dostali jste, jak řekl předsedající, návrh usnesení z 38. schůze 20. května. Já budu velmi stručný. V bodě I doporučuje schválit s připomínkami, které jsou uvedeny v materiálu - je poměrně obsáhlý. Materiál máte písemně, tudíž nebudu ho dále komentovat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které zatím nemám žádné písemné přihlášky ani neregistruji přihlášky z místa. Proto obecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které taktéž nemám žádné písemné přihlášky ani neregistruji žádnou přihlášku z místa, proto podrobnou rozpravu končím. Závěrečná slova asi žádná nebudou, proto končím i druhé čtení tohoto návrhu. Končím bod číslo 23.

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové, teď se musím vypořádat s jedním problémem, který nastal v předcházejícím bodu, kdy jsem žádal předkladatelku a zpravodaje, jestli nemáme o něčem hlasovat a o vyjádření. Vy jste mě na to neupozornili, proto když paní poslankyně Halíková navrhla zkrácení lhůty na 48 hodin, tak se musíme vrátit k tomuto bodu. Já tedy znovu otevřu bod číslo

22.
Návrh poslanců Milady Halíkové a Miroslava Opálky
na vydání zákona o nájemném z bytů a jeho sjednávání
/sněmovní tisk 631/ - druhé čtení

A budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Halíkové na zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 365. Z přihlášených 142 poslankyň a poslanců pro návrh 39, proti 30. Konstatuji, že tento návrh nebyl schválen. Končím bod 22.

 

Budeme pokračovat bodem číslo 26. To je bod, který má přednést zase pan poslanec Bohuslav Sobotka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP