(14.50 hodin)
(pokračuje Bursík)

Dámy a pánové, na adresu tohoto pozměňovacího návrhu shrnu dilema, které je před vámi při tomto rozhodování, zhruba takto: Rozhoduje se o tom, jestli Poslanecká sněmovna bude souhlasit s tím, že budoucí příjem státního rozpočtu mezi lety 2013 až 2020 v odhadované výši 68 mld. Kč bude tímto pozměňovacím návrhem převeden z příjmů státu - kde stát má volnost s tímto disponovat, včetně možných kompenzací vysokých cen elektřiny nízkopříjmovým skupinám například - zdali tento budoucí příjem bude převeden ze státního rozpočtu do rozpočtu elektrárenských společností. S tím, že nikde není garance, že tyto finanční prostředky budou využity pro další, doposud neplánovaná opatření elektrárenských společností, které tímto zlepší stav životního prostředí a dále sníží emise skleníkových plynů.

Zajímavé je, že klimaticko-energetický balíček začal být účinný, nebo nabyl účinnosti 5. června, dnes máme 17. června, a už je tady ve třetím čtení pozměňovací návrh akciové společnosti ČEZ, kterým hodlá rozhodnout - s tím, že obchází vládu, kterou považuje za příliš slabou k tomu, aby se vyjádřila, že je obcházena tímto přílepkem - a hodlá rozhodnout o tom, co s těmito budoucími příjmy státu bude učiněno.

Dámy a pánové, já tvrdím, že je to zneužití přechodného období relativně slabé vlády, že na tomto pozměňovacím návrhu se nakonec ukáže, nakolik ČEZ a Martin Roman mají v Poslanecké sněmovně většinu, nebo nemají. Dále konstatuji, že se jedná jednoznačně o přílepek, a věřím, že se najde dostatek poslanců či senátorů, kteří předloží podnět Ústavnímu soudu ke zrušení tohoto přílepku. Dále, principy, které jsou navrženy v tomto přílepku, jsou zjevně diskriminující. Dále jsem přesvědčen o tom, že tyto principy budou v rozporu s budoucími pravidly, která teprve Evropská komise schválí. Dále je potřebné podtrhnout, že není vůbec žádné nebezpečí z prodlení, protože nový systém emisního obchodování nabude účinnosti od 1. ledna 2013, a je proto na místě ponechat prostor budoucí vládě, aby posoudila, zdali uplatní princip postupného náběhu aukcí, nebo nikoliv, zdali je pro občany České republiky výhodné, aby budoucí příjmy státu z výnosu emisních povolenek byly poskytnuty elektrárenským společnostem. Ale pak musí být setsakramentsky natvrdo stanoveno, na co elektrárenské společnosti tyto výnosy použijí, a to musí stanovit vláda a poté po podrobné rozpravě Parlament - a nikoli formou tohoto Poslanecké sněmovně podsunutého příspěvku.

Čili rád bych vás využil k tomu, abyste hlasovali proti tomuto přílepku, který zde byl předložen poslanci Urbanem, Římanem a Vojířem. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Dalším přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Soušek. Připraví se pan poslanec Urban.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, já bych chtěl jenom krátce zdůvodnit pozměňovací návrhy, které jsem podal, a to proto, aby před hlasováním nebylo pochyb.

Chtěl bych říci pozměňovací návrh, který se týká plnění LPG, a to jak do lahví, které slouží k vytápění, tak LPG, které slouží pro automobily. Jistě víte, že tam je rozdílná daň a na základě této rozdílné daně dochází k daňovým únikům. Já bych jenom ocitoval část ze stanoviska Ministerstva průmyslu, a to: Ceny prodávaného OPG (?) jsou pro konečné spotřebitele ovlivňovány i opakovanými a úmyslnými daňovými podvody založenými právě na rozdílné spotřebě daně mezi LPG určenými pro výrobu tepla a LPG pro pohon. Rozhodně není v zájmu České republiky podporovat ty drobné podnikatele, kteří bez dostatečné kontroly ze strany státu krátí spotřební daně a dosahují tak konkurenčně nejsilnějších spotřebních cen atd. Já se domnívám, že se jedná o naprosto logický závěr. Jako zákonodárci bychom se měli postavit k tomu, že daně budou vybírány spravedlivě a tak, jak mají být. To je první pozměňovací návrh.

Druhý pozměňovací návrh je z podobného soudku a to je biopaliva, přimíchání biosložek do nafty. My jsme si tady před časem říkali, že je potřeba přimíchávat biosložky, a to proto, abychom zmenšili dovozy ropných produktů do České republiky, a chtěli jsme tyto dovozy nahradit produkcí v České republice, a to především produkcí metylesterů z řepkového oleje. Bohužel se stalo to, co si doufám všichni nepřejeme, a to že metylestery z řepkového oleje jsou nahrazovány metylestery, které jsou z palmového a kokosového oleje. To znamená že dovážíme z jiných států ropné produkty a zároveň - především z Brazílie - pak dovážíme metylestery jako biosložku. Neprospívá to ani hospodářsky, ani českému zemědělství a může dokonce přijít na katastrofický scénář, totiž to, že budou přimíchávány především produkty, které jsou dovážené, a nikoliv produkty českých zemědělců.

Já bych vás chtěl požádat, abyste podpořili mé pozměňovací návrhy, které tomuto chtějí zabránit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane poslanče. Dalším vystupujícím v této rozpravě bude pan poslanec Urban. Připraví se pan poslanec Petr. Vážený pane poslanče Urbane, máte slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já se přiznám, že nerozumím demagogii, s kterou tady vystoupil pan poslanec Martin Bursík. Dříve jsem ho považoval za pragmatického politika, teď tu vyprávěl naprosto smyšlený příběh. Já se pokusím říci realitu a pravdu, která se týká návrhu, který byl předložen.

On ten smyšlený příběh je tady vyprávěn možná proto, že za vlády, ve které seděl Martin Bursík a byl odpovědný za vyjednání limitu pro emisní povolenky v České republice, byl vyjednán velmi špatně. On je ten, kdo je zodpovědný za to, že české firmy budou mít zhoršenou konkurenceschopnost, protože budou muset kupovat povolenky za peníze, které potom, jak říkal, budou muset promítnout do svých produktů - tedy zaplatí to občané České republiky. Možná právě proto je zde teď vyprávěn zcela demagogicky smyšlený příběh o návrhu, který je úplně jiný.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče, já se nesmírně omlouvám, že přerušuji vaši řeč, a prosím, aby Kancelář Poslanecké sněmovny okamžitě zajistila odstranění transparentů z balkonu jednacího sálu Poslanecké sněmovny. Do té doby přerušuji schůzi Sněmovny.

 

Poslanec Milan Urban: Mě to, paní místopředsedkyně, neruší.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Mě ano, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Urban: Dobře, já vyhovím vašemu přání. (Skupina hostů vyvěsila na galerii dva transparenty s nápisy: Poslanci pro ČEZ s láskou. Greenpeace. Urban, Říman, lidem berou, ČEZ dávají. Greenpeace. - Bezpečnostní služba zasahuje a vyklízí galerii.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Přerušuji schůzi Poslanecké sněmovny na dobu 15 min. Budeme pokračovat v 15.15 hodin.

 

Poslanec Milan Urban: Škoda, já jsem myslel, že naši zelení přátelé si mohli vyposlechnout nějaké argumenty.

 

(Jednání přerušeno v 15.00 do 15.15 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP