(15.50 hodin)
(pokračuje Jakubková)

K panu poslanci Urbanovi prostřednictvím paní předsedající a k jeho názorům na Greenpeace. Když se sociální demokracii hodí například v případě radaru, nechávají se s Greenpeace fotografovat, ale dnes aktivisté nejsou ve Sněmovně vítáni. Já nevidím důvod, proč nechávat názory veřejnosti za dveřmi Poslanecké sněmovny, navíc zvukotěsně utěsněnými tak, aby k našim ouškům nedolehlo, co si lidé na ulici myslí. Ať se nám to líbí, nebo ne, Greenpeace zastupují určitou část veřejnosti a já při vědomí toho, že žijeme v demokratické společnosti, přijímám zodpovědnost za zprostředkování jejich názoru vám i občanům a vás žádám, abyste se mnou klidně nesouhlasili, ale neupírali nikomu právo se vyjádřit.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Paní poslankyně Jakubková byla poslední přihlášenou do této rozpravy. Pane ministře Tošovský, máte prostor.

 

Ministr průmyslu a obchodu vlády ČR Vladimír Tošovský Paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, já si nemyslím, že vláda je úplně slabá, zvláště když má dost velkou podporu v Poslanecké sněmovně, nicméně Ministerstvo průmyslu a obchodu si prostudovalo velmi pečlivě tento návrh - velmi pečlivě! - a svými ústy si dovolím vyjádřit za Ministerstvo průmyslu a obchodu souhlas s tímto návrhem - z mnoha důvodů. Řeknu jich jen pár.

ČEZ sice má 67 % na trhu elektřiny v ČR, to je pravda, a ti zbylí jsou nezávislí výrobci a drtivá většina nezávislých výrobců spaluje uhlí. Potřebují povolenky. Vyrábějí teplo. Zapomněli jsme se úplně koukat na české teplárenství. A v energetice investice jsou do budoucna ne na jeden dva roky, povolovací procesy trvají mnoho let, investice jsou na desítky let. Každý čas, který ztratíme, a já to vím ze své vlastní profese, se těžko nahrazuje. A nikdo se nebude ptát, až v některém roce bude elektřiny - nechci říci nedostatek, ale bude jí tak nízká kvalita, že si budou zákazníci stěžovat a nebudou se ptát, kde byl důvod, proč kvalita není. Budou jasně chtít kompenzace podle zákona po provozovatelích soustav po celém sektoru.

Investice, o kterých se tady mluví, do nových technologií, nejsou jenom pobídkou pro energetický sektor, jsou pro celý průmysl - stavebnictví, strojírenství, infrastrukturu. To všechno se musí s takovými investicemi postavit. A investice do modernizace infrastruktury a čistých technologií, kde to je explicitně napsáno v návrhu, jsou přece správnou cestou! Z těchto všech důvodů si dovoluji vyslovit podporu tomuto návrhu. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane ministře. Dámy a pánové, přeje si ještě někdo vystoupit? Ano, pan poslanec Martin Bursík. Pane poslanče Bursíku, máte slovo.

 

Poslanec Martin Bursík: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, tohle bylo skutečně zajímavé vystoupení pana ministra průmyslu, který obhajuje skutečnost, že někteří poslanci Poslanecké sněmovny navrhují, aby Sněmovna obešla kompetenci vlády, a vyjadřuje k tomuto pozměňovacímu návrhu souhlasné stanovisko Ministerstva průmyslu.

Pan poslanec Kalousek tady použil obrat o privatizaci výnosů z prodeje emisních povolenek. Já analogicky si dovolím použít výraz, kdy pozměňovací návrh, který nám byl předložen, privatizuje pravomoci vlády a předává tyto pravomoci elektrárenským společnostem.

Pane ministře, já jenom upozorním na proceduru. Přidělování bezplatných povolenek, o kterých tady hovoříme, bude možné pouze na základě schválení národního plánu investic do vybavení a modernizace infrastruktury a do čistých technologií. Opakuji, národního plánu! Pozměňovací návrh nehovoří o národním plánu investic, ale dává provozovatelům elektráren povinnost předložit jejich návrh plánu, týkající se investic do vybavení a modernizace zařízení a do čistých technologií v hodnotě odpovídající alespoň předpokládané tržní hodnotě bezplatně přidělovaných povolenek. Mimochodem, teď také vyvrací pan bývalý ministr Urban vlastním pozměňovacím návrhem svoji argumentaci o tom, že to dělají podniky ze svého. Ve vlastním pozměňovacím návrhu, který sem dáváte, se ukazuje, že nikoliv. Ale hlavně - národní plán vlády je nahrazován plánem elektrárenských společností!

Když půjdeme dále, tak takto předložený národní plán vlády, včetně dalších nezbytných náležitostí, bude tvořit metodu přidělování povolenek, kterou spolu s jednotlivými navrhovanými příděly musí členský stát odeslat jako žádost Komisi do 30. září 2011. To je článek 10c odst. 5 klimaticko-energetického balíčku. Komise žádost posoudí a může ji celou nebo zčásti zamítnout - článek 10c odst. 6. Podat žádost nebude možné dříve, než Komise přijme pokyny, které zajistí, aby metoda přidělování povolenek nenarušila nepatřičně hospodářskou soutěž a aby minimalizovala nepříznivé dopady na iniciativy ke snižování emisí - článek 10c odst. 3. Bez těchto pokynů, které ještě Komise nenavrhla, nebyly přijaty, nebude moci ČR prokázat, že přidělení povolenek nenarušuje hospodářskou soutěž - článek 10c odst. 5 písm. e) - a rovněž nebude moci navrhnout počet povolenek, které mají být přiděleny jednotlivým zařízením - článek 10c odst. 5 písm. b). Proto nebude možné vyčíslit jejich tržní cenu ani velikost investic. Proto také nebude možné, aby elektrárenské podniky, firmy, splnily podmínku, že minimálně polovina objemu bude investována do konce roku 2001, protože to prostě nebude možné určit!

Pane ministře, tento pozměňovací návrh, tento přílepek předbíhá dobu, ale neuvěřitelným způsobem. Předbíhá rozhodnutí Komise, předbíhá rozhodnutí vlády, předbíhá politické rozhodnutí Parlamentu a výsledek hlasování bude pouze dokladem o tom, kolik má akciová společnost ČEZ v Poslanecké sněmovně poslankyň a poslanců! Tak alespoň jako ministr průmyslu si laskavě nastudujte klimaticko-energetický balíček, podívejte se na to, jaké pro Ministerstvo průmyslu z toho vyplývají povinnosti, a prosím pěkně tady neobhajujte poslanecký přílepek, který zcela obchází exekutivu, vládu, vaše ministerstvo a další ministerstva!

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vystoupí ministr průmyslu a obchodu pan Vladimír Tošovský. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu vlády ČR Vladimír Tošovský Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, já jsem si to velice dobře prostudoval a kromě jiného jsem se celý svůj profesní život pohyboval v elektroenergetice, čili klidně mě může někdo i nařknout, že jsem v tomto ohledu zaujatý. Ale to, co je důležité, je, že nemluvím jen o ČEZu. Všechny společnosti přece dělají výhledy svých rozvojů na budoucí období. Mluvil jsem o tom, že jsou to dlouhodobé práce. Není možné čekat na to, až budou všechny podmínky stanoveny. To je přesně to, co nastává v době krize. Co se dělá v době, když je bohatství? Zapomíná se na to, až bude krize. Počkáme-li, až budeme mít všechno jasné, tak nestihneme vůbec nic. Já jsem si to prostudoval, vím o čem mluvím, protože společnosti musí dlouhodobě připravovat své plány bez ohledu na to, jestli budou, či nebudou mít podle jakýchkoliv pravidel další podmínky. A teprve v okamžiku, kdy pravidla budou známa, souhlasím s každým tvrzením, je potřeba plány případně upravit, případně revidovat, ale určitě ne čekat, až bude všechno jasné. Na to není v energetickém sektoru čas.

Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP