(10.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji za vaši zprávu. Nyní požádám zpravodaje výboru pana poslance Ladislava Mlčáka, aby nás informoval o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny, event. navrhl sloučení rozpravy, uzná-li to za vhodné. Vážený pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Mlčák: Děkuji, paní místopředsedkyně. Takže za prvé skutečně navrhuji sloučení rozpravy k oběma bodům, resp. tiskům, ať již tedy 466, což je zpráva za rok 2007, a sněmovní tisk 779, zpráva za rok 2008. To je za prvé.

Jinak bych v podstatě neměl co dodávat, protože pokud jsme poslouchali dr. Motejla, veřejného ochránce práv, tak řekl tu podstatu, která tady byla, a já jsem osobně potěšen, že konečně, a skutečně konečně se dostalo na projednávání, zejména Souhrnné zprávy o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2007, tak jak bylo konstatováno a řečeno, že je to v podstatě nedůstojné. Vím, že pan dr. Motejl tady v uvozovkách proseděl, přijel a proseděl několik hodin, když vždycky byl pevně zařazený bod na program našeho jednání z jiných důvodů, okolností, přehazování, nedojednání a podobně, v podstatě bylo toto vyřazeno několikrát za sebou. Takže proto je prodlení v podstatě roční u zprávy za rok 2007.

Petiční výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky projednával na svém 21. zasedání dne 20. května 2008 Souhrnnou zprávu o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2007 podle tisku 466. Přijal usnesení, které máte předloženo v dostatečném předstihu, samozřejmě v usnesení pod tiskem 466/1. Doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: Za prvé, že bere na vědomí Souhrnnou zprávu o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2007 podle sněmovního tisku 466. Za druhé, žádá vládu, aby se zabývala legislativními podněty uvedenými v závěru souhrnné zprávy v části 6, zevšeobecnění poznatků, doporučení Poslanecké sněmovně, a předložila Poslanecké sněmovně zprávu o využití těchto podnětů v termínu do konce roku 2008, což v podstatě toto usnesení nemůže být ani naplněno. Jinak samozřejmě jsou to ty obligátní záležitosti.

Pokud se týká projednání Souhrnné zprávy veřejného ochránce práv za rok 2008, což je v podstatě v termínu, petiční výbor projednával tuto zprávu na své 29. schůzi dne 14. dubna 2009. Usnesení máte pojato v tisku 779/1. Pokud se týká usnesení, doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala toto usnesení: Za prvé, bere na vědomí Souhrnnou zprávu o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2008 dle sněmovního tisku 779. Za druhé, žádá vládu, aby se zabývala legislativními podněty uvedenými v závěru souhrnné zprávy v části 6, zevšeobecnění poznatků, doporučení Poslanecké sněmovně, a předložila zprávu o využití těchto podnětů v termínu do konce roku 2009. Jinak samozřejmě zase obligátní záležitosti.

Já jenom podotýkám u posledního usnesení, říkal to v podstatě i veřejný ochránce práv dr. Motejl, že ty věci, které nebyly bohužel projednávány a zahrnuty do legislativního plánu vlády v předcházejícím období, jsou pojaty v podstatě i v té zprávě za rok 2008 a vláda by se těmito věcmi měla zabývat.

V závěru mého vystoupení mi dovolte, abych skutečně poděkoval osobně dr. Motejlovi, ale poděkoval skutečně, jak bylo řečeno, i možná na kameru, všem zaměstnancům Kanceláře veřejného ochránce práv za zprávy a za tu činnost, kterou vykonávají. Že je to bohaté, je v tom možno nalézt, cokoliv potřebujeme, jakými problémy žije naše společnost, jaké nešvary jsou atd. atd., samozřejmě směrem k Poslanecké sněmovně a vládě. Takže ještě jednou díky a přeji hodně úspěchů. Na shledanou.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane zpravodaji. Nejprve tedy rozhodneme o procedurálním návrhu, kterým je sloučení rozpravy ke sněmovnímu tisku 446 a sněmovnímu tisku 779, tedy k bodům 192 a 193 našeho pořadu jednání.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 427 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto procedurálním návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 87 poslankyň a poslanců pro návrh 48, proti nikdo. Tento procedurální návrh byl schválen.

 

Přejete si odhlásit před závěrečným hlasováním? Samozřejmě tak učiním.

 

Přerušuji projednávání sněmovního tisku 466 a přistoupíme k projednávání sněmovního tisku 779, kterým je

193.
Souhrnná zpráva o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2008
/sněmovní tisk 779/

Byť jsme sloučili rozpravu, musím formálně požádat veřejného ochránce práv, aby uvedl zprávu za rok 2008. O totéž musím požádat i pana zpravodaje, aby svoji zpravodajskou zprávu přizpůsobil i následnému sněmovnímu tisku, a potom otevřu sloučenou rozpravu k těmto dvěma zprávám. Vážený pane doktore Motejle, máte slovo.

 

Veřejný ochránce práv Otakar Motejl: Vážená Poslanecká sněmovno, prosím, abyste se ujali projednání závěrečné zprávy za rok 2007. Žádám vás, abyste po pečlivé úvaze, přičemž jsem ochoten vaše dotazy zodpovědět, vzali tuto zprávu na vědomí a eventuálně si osvojili i návrh petičního výboru, který k této zprávě při svém jednání v květnu 2008 učinil. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám a prosím pana zpravodaje Ladislava Mlčáka. Máte slovo, pane zpravodaji.

 

Poslanec Ladislav Mlčák: Děkuji. Jenom stručně, krátce. Samozřejmě shrnul jsem to už ve svém původním vystoupení. Bylo to pojato jako za oba dva sněmovní tisky, než předtím byla schválena spojená rozprava, takže i tady žádám, abyste schválili příslušné usnesení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, pane zpravodaji. Zahajuji sloučenou všeobecnou rozpravu, do které nemám zatím žádnou přihlášku. Nikdo z přítomných poslankyň a poslanců si nepřeje ve sloučené všeobecné rozpravě vystoupit, tedy všeobecnou rozpravu končím. Přistoupíme k rozpravě podrobné.

 

Nejprve tedy ke sněmovnímu tisku 466.

192.
Souhrnná zpráva o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2007
/sněmovní tisk 466/

Poprosím formálně pana zpravodaje, aby nám ještě jednou přednesl návrh usnesení, o kterém v následném hlasování rozhodneme. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Mlčák: Kolegyně a kolegové, pokud dovolíte, já jsem usnesení v podstatě načítal v předcházející části. Je předloženo usnesení petičního výboru v tisku 466/1.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano. Já vás na žádost všechny odhlašuji a prosím o novou registraci. V průběhu registrace dám na vědomí i našim kolegyním a kolegům, kteří se nacházejí v blízkosti sálu, že budeme hlasovat. Pane poslanče Exnere. Přejete si vystoupit?

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, vím, že je to pozdě, ale v navrženém usnesení se ukládá něco vládě do konce roku 2008. Domnívám se, že bychom měli zajistit, aby to bylo v souladu s realitou, do roku 2009. Nevím, jak si s tím procedurálně poradíte.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Poradíme si s tím procedurálně jednoduše vzhledem k tomu, že jsem opomněla ukončit podrobnou rozpravu. Beru tedy vaši připomínku a myslím, že pan zpravodaj vysloví souhlas s tím, aby usnesení, o kterém bude Poslanecká sněmovna hlasovat, se lišilo od usnesení doporučujícího, tedy usnesení petičního výboru, v číslovce 2009 místo 2008. Nevidím v tom žádný další problém.

Pane zpravodaji?***




Přihlásit/registrovat se do ISP