Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
9. září 2009 v 9.03 hodin
Přítomno: 193 poslanců
 

 

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně,páni poslanci, vážení přítomní členové vlády, dovolte mi, abych vám popřál dobré ráno a zahájil druhý jednací den 60. schůze Poslanecké sněmovny.

Nejdříve vás poprosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami. Pan poslanec Řebíček má náhradní kartu č. 8, pan poslanec Šenfeld náhradní kartu č. 13, pan poslanec Ambrozek náhradní kartu č. 15, paní poslankyně Hana Šedivá náhradní kartu č. 22, paní poslankyně Lesenská náhradní kartu č. 34, pan poslanec Topolánek náhradní kartu č. 38, pan poslanec Hamáček náhradní kartu č. 14, paní poslankyně Bebarová-Rujbrová náhradní kartu č. 31, poslanec Kalousek náhradní kartu č. 32, pan poslanec Tluchoř náhradní kartu č. 39, pan poslanec Vojíř náhradní kartu č. 44 a pan poslanec Boris Šťastný náhradní kartu č. 41.

Mám zde také omluvy na dnešní jednání Sněmovny. Omlouvá se pan poslanec Ivan Langer, pan poslanec Miloš Melčák - v zahraničí. Z členů vlády se omlouvají Jan Kohout, Martin Pecina a ze zdravotních důvodů Vladimír Tošovský mezi 9. a 11. hodinou.

Dnešní jednací den zahájíme projednáváním bodů ve schváleném pořadí. Jenom vám ještě připomenu, že před polední přestávku bychom se měli věnovat volebním bodům 40 až 43, což jsme si také odhlasovali, a odpoledne se budeme věnovat pevně zařazeným bodům 18, 19, 38, 39, 20, 21 a 22. A protože body 38 a 39 schváleného pořadu jsou návrhy zákonů ve třetím čtení, musíme podle § 95a jednacího řádu vyčlenit jiné hodiny pro jejich projednávání, o tom bychom zřejmě měli hlasovat. To je tedy hlasování, které bych vám nabídl.

A také než přistoupíme k projednávání návrhu zákona zamítnutého Senátem a návrhů zákonů vrácených Senátem, navrhuji na žádost předsedy Senátu umožnit vystoupení senátorkám a senátorům, kteří jsou pověřeni odůvodněním usnesení Senátu. To je věc, o které bychom měli také hlasovat.

Pak tady mám přihlášky k vystoupení na změnu pořadu. A hlásí se také předseda Sněmovny Miloslav Vlček jako první ke změně pořadu. Mám zde tedy několik přihlášek, pan předseda Vlček dostane slovo jako první.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych navrhl pevně zařadit dva body, tj. sněmovní tisk 899 a sněmovní tisk 900, a to na čtvrtek dopoledne po pevně zařazených bodech. Podle programu to byly body 3 a 4 mezi písemnými interpelacemi a ústními interpelacemi.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Jenom vás informuji, že písemné interpelace žádné nebudou.

Pak zde mám písemné přihlášky paní poslankyně Věry Jakubkové, pana poslance Václava Exnera a pana poslance Miroslava Kalouska. V tomto pořadí bych tedy nejdříve poprosil paní poslankyni Jakubkovou - a už zde mám další přihlášky.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Dobré ráno, dámy a pánové. Já vás prosím o vyřazení z programu tisku 878, bod č. 18. Jde o novelu zákona o vyvlastnění. Myslím si, že tato novela nepřiměřeně zasahuje do práv soukromých vlastníků, lidem odnímá majetek bez vyplacení náhrad a navíc nabízí cenu dle vyhlášek, nikoliv tržní. A považovala bych přijetí této novely za velmi nedobrou, nešťastnou tečku za uplynulým volebním obdobím. Prosím, zvažte!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pardon, nerozumím. Promiňte paní poslankyně, já se opravdu snažím poslouchat, ale nerozumím vám. Co navrhujete?

 

Poslankyně Věra Jakubková: Navrhuji bod č. 18, sněmovní tisk 878, vyřadit z programu schůze. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám. Nyní bych požádal pana poslance Václava Exnera, který vystoupí k pořadu schůze.***




Přihlásit/registrovat se do ISP