(11.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Pan poslanec Nečas tady hovořil o tom, jak jsou rozdílné statistiky. Já myslím, že statistiky vypovídají o jednom: v tuto chvíli nejsou volná pracovní místa na trhu práce. Prostě nejsou volná pracovní místa. Lidé, kteří přišli o práci, nemohou práci najít, zejména pokud máte dva nebo tři roky do důchodu, to už vás prostě bohužel dnes nikdo nezaměstná. My těm lidem můžeme konkrétně pomoci, byť na rok, ale překleneme tu úplně nejhorší dobu, byť je to jenom na rok. Bude nás to stát jeden rok vyšší podpory, vyššího standardu zabezpečení. Já myslím, že stojí za to, abychom to udělali, abychom těm lidem pomohli v situaci, kdy oni si nemohou pomoci sami, prostě protože nejsou volná pracovní místa. Oni by rádi pracovali, ale nemají v tuto chvíli kde, krize zatím dopadá na naši ekonomiku. Naše ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně poklesla o více než 5 %.

Pan poslanec Kalousek tady velmi poutavě líčil situaci člověka, který se rozhodne využít šrotovného a proto, aby měl na automobil, vezme si ještě spotřebitelský úvěr. Já bych chtěl prostřednictvím pana předsedajícího upozornit pana poslance Kalouska, že řada lidí si ten úvěr bude muset vzít i bez toho, že by si pořizovali automobil, prostě proto, že průměrná podpora v nezaměstnanosti je pět tisíc, prostě proto, že tu podporu budou dostávat jenom pět měsíců a potom spadnou do existenčního nebo životního minima. Oni nebudou řešit dárky na Vánoce, oni budou řešit, jak zaplatí nájem a elektřinu, to bude jejich problém, ne dárky na Vánoce, o kterých tady hovořil pan poslanec Kalousek. To je bohužel smutná realita více než sto tisíc domácností, pracujících domácností, pracujících rodin, velmi často s dětmi, které byly postiženy krizí. A my se jim snažíme pomoci. Je to jenom na rok. Uznávám, že to není úplně geniální řešení. Je to jenom částečné zvýšení podpory. Víc si možná nemůžeme dovolit. Je to prodloužení o měsíc, ale řadě těch lidí to pomůže právě proto, aby si nemuseli brát lichvářské půjčky, aby se nemuseli obracet na různé zprostředkovatele. Pomůže jim to překonat tu nejhorší dobu krize.

Návrh zákona není jenom o šrotovném. Když schválíme návrh zákona, neznamená to, že bude zavedeno šrotovné. To říkám těm, kdo mají se šrotovným mentální nebo nějaký jiný, racionální problém. Rozhodne vláda o tom, kdy a jak zavede šrotovné. Ale přímo můžeme změnit podmínky podpory těch, kteří přišli během krize o práci. Myslím, že stojí za to, abychom návrh zákona schválili, abychom přehlasovali veto prezidenta, protože pan prezident Klaus nekritizoval tu část, která se týká podpory v nezaměstnanosti. On nekritizoval ta opatření, kterými pomáháme rodinám s dětmi. Já myslím, že to je ta část zákona, o které se vůbec prezident nezmiňuje, a myslím si, že Poslanecká sněmovna by k ní měla přihlédnout.

Chtěl bych apelovat i na kolegy, kteří kdysi stvrdili politickou dohodu se sociální demokracií a dnes ji opustili: Bylo by v zájmu budoucí Poslanecké sněmovny, abyste se pokusili slovo dodržet. Bude se nám mnohem obtížněji po volbách jednat, jestliže budeme mít tuto velmi negativní zkušenost. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Sobotkovi. Další přihlášky do rozpravy nemám. Hlásí se pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, chtěl bych tady poukázat na situaci, která se dotýká, velmi dotýká Středočeského kraje, protože otázka šrotovného je samozřejmě důležitá pro celou Českou republiku, ale velmi důležitá pro Středočeský kraj a především pro jednu z nejvýznamnějších firem v naší zemi, a tou je Škoda Mladá Boleslav. Nejde jen o tuto továrnu, ale jde o desítky, stovky dalších firem nejen z našeho kraje, ale i z ostatních krajů, které jsou navázány svojí činností na tuto firmu. Doposud se této firmě dařilo vykrývat dopady světové hospodářské krize, ale ne díky rozhodnutím české vlády, ale díky rozhodnutím některých jiných vlád Evropské unie, především rozhodnutím německé vlády, která zavedla šrotovné. Díky tomu tato továrna a stovky navázaných dalších továren a služeb dokázaly vyrábět prakticky identicky, možná trochu dokonce víc než před zahájením dopadů světové hospodářské krize na automobilový průmysl. Čili dá se říct, že Česká republika nyní skoro rok, mám-li použít to slovo v uvozovkách, tak trochu parazitovala na německých daních, protože to šrotovné táhl především německý stát a německý daňový poplatník. Přijde vám to, dámy a pánové, férové? (Smích z pravé části sálu.) Nepřipadáme si trochu divně? (Ozývá se "ne" z pravé části sálu.) Vzhledem k tomu, že se mnozí poslanci ODS smějí a křičí, že ne, tak je vidět - a je to dobře, že to říkáte - co jste za lidi a jaký máte pohled na svět. Prostě parazitovat na druhých vám přijde dobře a normální. Mě to nepřekvapuje. Je to totiž součást genetické výbavy Občanské demokratické strany, vždycky někoho vysát!

Takže dámy a pánové, teď jsme svědky dvou zajímavých momentů. První, který tady je, že ODS, ale nově, zdá se, i TOP 09, protože je to nová strana ze starých recyklátů, tak najednou ti lidé prostě zapomínají na své sliby nebo říkají: Ty sliby jsme dali v obleku ministrů, nyní máme obleky předsedy ODS, předsedy TOP 09 a ty sliby neplatí, byl to jiný pan Kalousek a jiný pan Topolánek a to, co jsme řekli tehdy, jsou sliby tamtěch starých Topolánků a Kalousků, a tito noví, očištění Topolánkové a Kalouskové přece nejsou vázáni tím, co vykládali ti staří oškliví Topolánkové a Kalouskové v nějakém obloudění, když seděli ve Strakově akademii. To přece nikdo nemůže myslet vážně, že by plnili něco, co slíbili v budově nějací staří Topolánkové a Kalouskové, když tady máme ty čisté novorozence, kteří nejsou ničím, co slíbili, vůbec vázáni. Čili velmi zajímavá věc. Já myslím, že opět by si toho lidé měli všimnout, protože je to skutečně trochu nevšední přístup. Nicméně i takto lze přistupovat k danému slovu. Ale čestný muž, čestný chlap tohle nikdy neudělá, takže každý člověk si udělá o cti těchto pánů svůj obrázek jistě velmi jednoznačně.

Dále, co zde zaznělo, což je zajímavé - protože neumíme vyřešit celou hospodářskou krizi a neumíme pomoci všem lidem v České republice, tak nepomůžeme ani významnému procentu z nich. Taky zajímavý přístup. Kdybych ho aplikoval já jako lékař, tak protože neumím zachránit životy všech lidí, tak nebudu ošetřovat nikoho, protože přece ty, co ošetřím, zvýhodňuji proti těm, na které se náhodou z nějakých okolností prostě nedostane. To je skutečně svérázný přístup. Opět myslím, že svědčí o duševních pochodech těchto pánů poměrně významně. Ale většina kulturních zemí se skutečně chová jinak a chováme se jinak i v civilních životech, tzn. děláme to, co je v našich silách, s vědomím toho, že celý svět nespasíme a všechny věci v daném okamžiku nevyřešíme. Ale protože v daném okamžiku nevyřeším všechno, neznamená to, že nemohu řešit alespoň nějaký významný důležitý problém, který zásadně ovlivní životy mnoha set lidí.

Další zajímavost. Tady zaznívá debata o tom, že to zvýší deficit. Když to hodně zjednoduším, na každý automobil zhruba do půl milionu 30 tisíc příspěvek státu plus minus. Dámy a pánové, podívejme se na to ale z ekonomického hlediska, když tak mě opravte, nejsem ekonom a mohu se mýlit. Ale stát přispěje třeba na půlmilionové auto 30 tisíci s daní, když to auto člověk koupí a realizuje obchod, tak vzápětí zaplatí daň z přidané hodnoty a obratem stát z této daně inkasuje nějakých zhruba 90 až 95 tisíc korun. Čili odečtu-li příspěvek státního rozpočtu těch 30 tisíc, tak pořád stát na tom vydělá zhruba nějakých 60 tisíc korun. Dámy a pánové, to přece je jednoznačné. Protože ti lidé by jinak tento nákup prostě nerealizovali. Zaznělo tady, že ti lidé pojedou třeba na dovolenou. Řekněme si, co je pro český stát, českou ekonomiku důležitější. Je důležitější udržet úroveň automobilového průmyslu, který je pro Českou republiku klíčový v této chvíli a naprosto zásadní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP