(15.50 hodin)
(pokračuje Ambrozek)

Já proto věřím, že Sněmovna zachová stejnou obezřetnost těsně před koncem svého funkčního období a s tímto návrhem souhlas nevysloví. Chtěl bych požádat v každém případě zpravodaje hospodářského výboru, kterého tady ale nevidím, aby o těch návrzích - pokud tedy nebude přijat návrh na zamítnutí, to by samozřejmě bylo nejlepší - tak aby ty návrhy pod písmenem A, minimálně návrh číslo 5 a návrh číslo 8 a 9, byly hlasovány zvlášť.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Zpravodaj si bezpochyby vaše požadavky na oddělené hlasování zaznamenal. Nyní se o slovo hlásí pan poslanec Martin Bursík. Vážený pane poslanče Bursíku, máte slovo.

 

Poslanec Martin Bursík: Děkuji pěkně, paní místopředsedkyně. Pane předsedo vlády, paní poslankyně, páni poslanci, já jsem vystupoval na toto téma zde v Poslanecké sněmovně 30. dubna a dovolil jsem si tehdy ctěnou Sněmovnu upozornit na existenci dvou nálezů Ústavního soudu, které odmítly princip, ve kterém by mohlo příslušet Poslanecké sněmovně, aby definovala veřejný zájem formou úpravy v zákoně. Jedná se o judikát 2408, který byl publikován 26. března tohoto roku a týkal se výstavby vzletové a přistávací dráhy Letiště Praha Ruzyně, kdy tento speciální zákon byl napaden skupinou 17 senátorů, kterým Ústavní soud dal za pravdu. Ústavní soud označil určení veřejného zájmu přímo textem zákona za protiústavní. Upozornil na to, že zákonodárci byli opakovaně upozorňováni na jeho protiústavnost. To je mimo jiné jeden z důvodů, proč zde vystupuji.

Já vás teď, dámy a pánové, upozorňuji na protiústavnost, protože vím, že toto je moment, který bude hrát svoji roli v momentě, kdy bude posuzovat Ústavní soud tento konkrétní účelový návrh zákona, kterým se předkladatelé snaží vydefinovat veřejný zájem zákonem, ačkoli ve dvou judikátech Ústavního soudu se ukázalo, že toto není možné. Nejednalo se pouze o přistávací dráhu Letiště Ruzyně, ale jednalo se také o návrh zákona, který část Vltavy a Labe pro splavnění definoval právě - nebo snažil se vymezit úsek Labe a Vltavy pro modernizaci vodních cest jako veřejný zájem.

Rád bych také podpořil vystoupení pana kolegy poslance Ambrozka, který upozornil na pozměňovací návrhy paní poslankyně Dopitové, které jdou ještě dále a které např. ruší u procedury hodnocení vlivu na životní prostředí tzv. scoping, to znamená předběžné posuzování, ruší dokonce i nezbytnost zpracovat posudek, což je v přímém rozporu s evropskou směrnicí o hodnocení vlivu na životní prostředí, a je tam těch dalších rozporů celá řada. Já už jsem to téma otevřel při minulé debatě, kdy jsem se pozastavil nad tím, že je to právě předseda Poslanecké sněmovny, který namísto toho, aby dbal na pokud možno dodržování ústavnosti při jednání Poslanecké sněmovny, naopak svým návrhem vlastně podněcuje poslankyně a poslance k tomu, aby souhlasili s návrhem, který zjevně je v rozporu s ústavním pořádkem.

Takže bych vás rád vyzval k tomu, abyste hlasováním vyjádřili nesouhlas s tímto návrhem zákona, jinak mi nezbude, než vám toto připomenout poté, kdy Ústavní soud vydá nález a budete s touto situací konfrontováni. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Nyní se hlásí s faktickou poznámkou pan poslanec Libý.

 

Poslanec Ladislav Libý: Dobrý den. Vážené kolegyně a kolegové, já mám pouze jednu, zato si myslím, že zásadní připomínku k projevu pana kolegy Bursíka, který tady myslím správně citoval různé judikatury a možnosti, že by Ústavní soud mohl napadnout tento návrh zákona. Ale připomínám to, že právě již zmiňovaný komplexní pozměňovací návrh pod písmenem Al zevšeobecňuje postup naznačený pro R35, pro všechny liniové stavby. Tudíž důvody, které uváděl pan kolega Bursík, nejsou relevantní. Přijetím tohoto pozměňovacího návrhu bychom zevšeobecnili podmínky pro právě snazší a rychlejší uplatňování postupů při přípravě všech liniových staveb. Myslím, že tento zákon bychom mohli podpořit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Někdo další si přeje vystoupit v této rozpravě? Pan poslanec Martin Bursík. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Bursík: Děkuji, paní místopředsedkyně. Pane poslanče předřečníku, děkuji pěkně za tu argumentaci, kterou jste zde uvedl - děkuji vám prostřednictvím předsedající - protože v tom odůvodnění Ústavního soudu se mimo jiné uvádí, že z napadeného právního předpisu nejen že nelze zjistit, z jakých důvodů zákonodárce přiznal konkrétní stavbě status veřejného zájmu, ale že zákonodárný proces neobsahuje žádné nástroje, podle nichž by bylo možné všechny okolnosti stavby náležitě posoudit. Jestliže teď tady zazněla argumentace, že pozměňovací návrh zobecňuje, nevztahuje se to pouze na silnici R35 nebo rychlostní komunikaci, ale na všechny stavby, v tom pozměňovacím návrhu jsou definovány, tak to je argument pro zamítnutí tohoto návrhu, protože to je další rozpor s nálezem Ústavního soudu, který měl výhrady mimo jiné k tomu, že není vlastně určen důvod. Jestliže ten zákon se má obecně vypořádat s institutem veřejného zájmu, tak to by pak u všech staveb, které má pan poslanec na mysli, se musel také uvést důvod, proč zákonodárce má za to, že se tam jedná o veřejný zájem. To tam není, takže pardon, máte tady další rozpor, na který pochopitelně tento návrh, když projde - věřím pevně, že se tak nestane - narazí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní paní poslankyně Hana Orgoníková. Vážená paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jenom velice stručně k vystoupení mého předřečníka, vaším prostřednictvím samozřejmě. Já se domnívám, že pan poslanec je trošičku zpátečnický. Myslím si, že jsme daleko dál a že nejde o to, aby nám vyhrožoval Ústavním soudem. Jde o to, abychom stavěli silnice a dálnice. Myslím, že to je velmi důležité. Všechno se posuzuje tak, jak jste si to prosadili, pane poslanče, prostřednictvím vás, paní předsedající. Ale domnívám se, že je potřeba také k tomu jednak vytvořit podmínky, a ty my vytváříme. A vy nám nevyhrožujte! Máte doma splachovací záchod?

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Hlásí se ještě někdo další do rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu končím.

Nejprve rozhodneme o návrhu na zamítnutí. Oznámím kolegyním a kolegům ve foyer, že se hlasování blíží. (Gong.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP